Gyurkity Péter

Memórián alapul a Gigabyte háttértárolója

A gyártó hivatalosan is bejelentette legújabb fejlesztését, amely nem más, mint egy PCI foglalatba illeszkedő, DDR memórián alapuló merevlemez, az i-RAM. Kapacitása nem túl nagy, ám sebessége kiemelkedő.

A vállalat közleményben jelentette be az i-RAM modult, amely állításuk szerint példa nélküli sebességet kínál. Legnagyobb előnye éppen ebben rejlik, hiszen a négy DDR bővítőhely nem jelent nagy tárolókapacitást. A különleges vezérlő chipnek - Xilinx Spartan-series FPGA (Field Programmable Gate Array) - köszönhetően viszont az operációs rendszer Serial ATA merevlemezként látja a kártyát, így felgyorsíthatjuk a rendszer betöltését, illetve egyes, számunkra fontos feladatokat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Gigabyte először az idei Computex kiállításon mutatta be fejlesztését, és akkor sokan az év egyik egyik legfontosabb újításaként értékelték azt. Állították ezt annak ellenére, hogy az i-RAM egyáltalán nem számít forradalminak, hiszen már évekkel korábban megjelentek hasonló, főleg SDRAM-ra támaszkodó eszközök. Ezek azonban nem terjedtek el, amit főleg a memória modulok aránylag kis kapacitásával, illetve a nem túl kedvező árral magyarázhatunk. A közlemény szerint az i-RAM legfeljebb négy DDR400 (PC3200) modult fogad be, ám a teljesítmény valószínűleg PC1600, vagyis 200 MHz-es DDR memóriákkal sem változik jelentős mértékben.


Az elmúlt hónapokban több teszt is megjelent a kártyáról, amelyek szintén a nagyobb sebességet emelték ki, mint legfőbb erényét. A Gigabyte szerint az átviteli sebesség 1,5 Gb/s - ennek köszönhető, hogy például a Windows XP tizenháromszor gyorsabban indul el, mint egy hagyományos merevlemezről. Példaként említik emelett a PCMARK 2004-ben elért 50 ezres végeredményt, amely szintén maga mögött hagyja a jól ismert háttértárolókat. Hátránya a kisebb kapacitás, valamint hogy hálózati feszültség nélkül legfeljebb 16 órán át őrzi meg tartalmát. Ezt is csak a kártyán található lítium-ion akkumulátor teszi lehetővé, míg bekapcsolt, illetve készenléti állapotban a PCI sloton keresztül kapja az áramot.

A korábbi információk alapján az i-RAM 50 dollár körüli áron kerül forgalomba. Ez nem nevezhető magasnak, ám kérdéses, hogy mennyire bizonyul majd népszerűnek a felhasználók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #140
    Nem is azt mondtam, hogy egy kategória, hanem, hogy programozni bármit lehet.
  • dez #139
    Ezzel vitatkoznék, hogy egy C16 és egy Amiga (+AmigaOS) programozása egy kategória-e... (Nem.)
  • BiroAndras #138
    Ja, egyébként én is programoztam, de arra meg bármilyen szgép jó.
  • BiroAndras #137
    Apám sajnos nem játékfejlesztő, hanem vállalatirányitási rendszert fejleszt. A C16-os időkben még nagygépekre, később PC-re.
  • dez #136
    Nekem meg nem játszani kellett az Amiga, hanem munkaeszköznek... (Játékfejlesztés.) [Előtte C64-en is inkább programoztam, mint játszottam.]
  • BiroAndras #135
    "Helyette? A C16 egy jóval korábbi masina volt, nem egy lapon említhető a kettő..."

    Akkor még nem volt pénzünk komolyabb gépre. Amikor meg lett, PC-re váltottunk, mert elsősorban munkaeszköz volt a gép (apámé), és csak mellékesen játszhattam rajta néha.
  • dez #134
    "Sajnos az Amiga korszakból totál kimaradtam. C16-om volt helyette."

    Helyette? A C16 egy jóval korábbi masina volt, nem egy lapon említhető a kettő... (Persze a C16-tal is jól el lehetett lenni a maga idejében. Nagyon is. Bár C64-gyel még jobban. [Főleg, ha már túllépett az ember a Basic-en addigra.])

    "Ez esetben valóban nem. De ha arról van szó, hogy a feladat 2GB RAM-ot igényelne, neked meg csak 1 van, akkor tökmindegy, hogy milyen gyors a swap vinyó, mindenképp jobb 2GB RAM-ot használni."

    Ez így van, csak azt nem tudom, minek kell ezt még1x leírni? :)

    "Szóval adott esetben, ha valaki nagyon drága RAM-okat használ, vagy kevés a 4GB, akkor megérheti. De normál körülmények közt nem.
    Pl. a melóhelyen kevés az 1GB, de 2 már elég lenne. Mivel sima DDR400-at használunk, a bővítés kb. annyiba kerül, mint egy ilyen kütyü és az ingyen RAM bele."

    -||-
  • BiroAndras #133
    "Pedig már Amigán is volt ilyen."

    Sajnos az Amiga korszakból totál kimaradtam. C16-om volt helyette.

    "Hát ez sem egy túl átgondolt állítás. Gyors rammal mondjuk adott esetben 30%-kal gyorsabban fut valami, az percenként 20mp. Ha ebből elmegy vinyóhozzáférésre adott esetben 1mp - nagy ügy."

    Ez esetben valóban nem. De ha arról van szó, hogy a feladat 2GB RAM-ot igényelne, neked meg csak 1 van, akkor tökmindegy, hogy milyen gyors a swap vinyó, mindenképp jobb 2GB RAM-ot használni.

    Szóval adott esetben, ha valaki nagyon drága RAM-okat használ, vagy kevés a 4GB, akkor megérheti. De normál körülmények közt nem.
    Pl. a melóhelyen kevés az 1GB, de 2 már elég lenne. Mivel sima DDR400-at használunk, a bővítés kb. annyiba kerül, mint egy ilyen kütyü és az ingyen RAM bele.
  • dez #132
    "Én DC-t használok (ezt ismerem, és mostanában nincs időm kísérletezni). 500-as cerkán van, és erősen proci limitált (A GUI legalábbis kegyetlen lassú). Nehezen tudom elképzelni, hogy egy modern vincsit megízzasszon egy letöltés. Hacsak nem 100 fájlt töltessz fel/le párhuzamosan.
    Egyetemi hálón töltöttem már 10Mbps-el (10-15 fájlt egyszerre) egy régi 5400-as vincsire. Na az vinyó limitált volt."

    Erm, igen, rosszul mondtam, a DC, és hasonlók nem a leg-vinyó-intenzívebbek, mert jellemzően egyszerre csak egy upload megy egy file-ból, és általában csak pár töltés megy egyszerre. Ezzel szemben a torrent sokkal vinyó-intenzívebb tud lenni, hiszen minden állomány sok darabra van bontva, és azokat is sokan töltik egyszerre le is és fel is. Akár többszáz szálon is folyhat az adat. Pontosabban folyhatna egyszerre, de ésszerűségi alapon korlátozva van a dolog, és ugyanazen okokból jobb kliensekben cache is van.

    "Ez megint más eset. Azt az elején is írtam, hogy akkor kétségtelen az előnye, ha a 4GB RAM kevés. Viszont fél-egy giga RAM mellé nem tartom jónak. Célszerűbb a RAM növelése."

    Tegyük fel, hogy általában beleférek 1GB ramba, de néha csinálok olyat, amihez jóval több kell (2-3-4GB). Ekkor nem érné meg 20-30e/1GB áron gyors ramokat venni, jobban megéri ennek az összegnek a töredékéért ilyen cuccot venni... (Persze ha folyamatosan több memória kell, akkor nyilván jobb az alaplapi ramot bővíteni.)

    Vagy pl. amikor több olyan programot használsz cserélgetve, amik egyenként nem túl sok, fél-1GB ramot igényelnek (és az persze minnél gyorsabb, annál jobb), de összesen már több GB-ot esznek... (És várhatsz a swappelésre állandóan.) Nos, ilyenkor sem éri meg további 1-2-3GB - persze lehetőleg gyors - ramot venni, hanem sokkal jobb, ha van egy ekkora, sima vinyónál jóval gyorsabb swap terület (így a programok közötti váltás sokkal gyorsabb lesz).

    És mint 1-2x már írtam, azt se feledjük el, hogy nem lesz olcsó mulatság átállni nemsokára a DDR2-re sem (mert AMD procikhoz csak a gyorsabbakat célszerű használni, amik időzítésben is jók már), ugyanakkor a DDR hegyekben fog állni.

    "Nem hallottam még róla."

    Pedig már Amigán is volt ilyen.

    "Én abban látom a problémát, hogy fél giga RAM egy komolyabb géphez kevés, egy giga viszont általában már elég mindenhez."

    Mondom, hogy nem.

    "Ha RAM igényes feladatokra használod a gépet, arra többnyire jó az olcsóbb DDR400-as RAM is."

    Ez csak akkor igaz, ha valami nagy táblázatot tart a memóriában, és csak néha fér hozzá. :p

    "Ha munka közben egy pillanatra is a vinnyóhoz nyúl a gép, akkor majdnem mindegy, hogy milyen gyors a memória."

    Hát ez sem egy túl átgondolt állítás. Gyors rammal mondjuk adott esetben 30%-kal gyorsabban fut valami, az percenként 20mp. Ha ebből elmegy vinyóhozzáférésre adott esetben 1mp - nagy ügy.
  • BiroAndras #131
    "Hát, azért a kazaa, dc féle megoldások eléggé meg tudják mozgatni a fejet... És nem véletlenül van cache az Azureusban, stb. és sem. Csakhogy így nem tudja akármelyik szeletet küldeni, ebből van néha belassulás."

    Én DC-t használok (ezt ismerem, és mostanában nincs időm kísérletezni). 500-as cerkán van, és erősen proci limitált (A GUI legalábbis kegyetlen lassú). Nehezen tudom elképzelni, hogy egy modern vincsit megízzasszon egy letöltés. Hacsak nem 100 fájlt töltessz fel/le párhuzamosan.
    Egyetemi hálón töltöttem már 10Mbps-el (10-15 fájlt egyszerre) egy régi 5400-as vincsire. Na az vinyó limitált volt.

    "Csakhogy a mai alaplapokra nem tudsz 4GB-nál többet pakolni, ami probléma tud lenni kisebb cégeknél, stb. Csak egy példa: asztali PC-ken végzett 3D grafika. Itt ez a cucc +4GB gyors swap területet jelent."

    Ez megint más eset. Azt az elején is írtam, hogy akkor kétségtelen az előnye, ha a 4GB RAM kevés. Viszont fél-egy giga RAM mellé nem tartom jónak. Célszerűbb a RAM növelése.

    "Arra még nem érkezett válasz, van-e memóriapriorizizálási lehetőség Winben, Linuxon."

    Nem hallottam még róla.

    "Ha nincs, akkor nem tanácsos keverni a gyorsabb és lassabb ramot az alaplapon, márpedig a gyors ram elég drága mulatság, nem tudsz belőle annyit venni, amennyit szeretnél. Lassabb ram viszont fillérekért kapható használtan."

    Én abban látom a problémát, hogy fél giga RAM egy komolyabb géphez kevés, egy giga viszont általában már elég mindenhez. Tehát nincs igazán szükség ilyen kütyüre. Ha RAM igényes feladatokra használod a gépet, arra többnyire jó az olcsóbb DDR400-as RAM is. Ha munka közben egy pillanatra is a vinnyóhoz nyúl a gép, akkor majdnem mindegy, hogy milyen gyors a memória.
    Szerintem szupergyors drága RAM csak csúcs játékgépbe kell, vagy számításigényes munkához (pl. video szerkesztés). Mindkét esetben igazából nem a RAM a legdrágább a gépben, nincs értelme ilyen trükközéssel spórolni.
    És nem is biztos hogy van értelme. Ha komolyan igényli a progi a sok memóriát, akkor valószínűleg gyorsabban fog futni több DDR400-zal, mint kevés DDR600-zal és szupergyors swappeléssel.
    Szóval, szerintem a nagyon memória igényes progik nem igényelnek szupergyors RAM-ot, és fordítva, a teljesítmény igényes alkalmazásokhoz nem kell sok RAM. Ha meg mégis együtt kell a kettő, akkor általában ott pénz is van, és egyébként sem feltétlen segítene ez a kütyü.

    Akkor látnám értelmét, ha nem 4GB, hanem ennek többszöröse férne bele (hasonló áron). Akkor valóban konkurenciája lehetne 4GB sima RAM-nak.