Marsi Tamás

Nikon Coolpix 4600 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 4 megapixel (2288x1716)
Optikai zoom: 3x-os (34-102 mm)
Videó rögzítés: 640x480, 15 fps (képkocka/másodperc)
LCD kijelző: 1,8"
Memóriakártya: SD (14 MB belső memória)
Energiaellátás: 2 db AA akkumulátor/elem
"Ha csúcsminőségű kompakt digitális fényképezőgépet keres kedvező áron, mellyel gyerekjáték lélegzetelállító képeket készíteni, akkor a Coolpix 4600 lesz a legjobb választás" - állítja a japán székhelyű Nikon. A valóban kedvező árért egy sokoldalú, kezdők számára is könnyen használható, kiváló képminőségű kompakt ékszerdobozt kapunk.

Design, ergonómia

A Nikon szlogenben szereplő gyerekjáték szó talán nem véletlen, hiszen a pillekönnyű (130 gramm akkumulátorok nélkül), 8,5x6x3,5 centiméter méretű fényképezőgép egy felnőtt férfi kezében szinte eltűnik. Kategóriájában az egyik legkisebb gép. A kicsiny méret ellenére a Coolpix 4600 ergonómiája kiváló, a kezelőszervek megfelelő helyre kerültek. Az 1,8"-os LCD kijelző 80 000 pixeles felbontása nem túl nagy, mégis jól használható, a megjelenített kép nem pixeles.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kijelzőn kívül az átnézeti keresőt is használhatjuk a képek komponálására, bár annak mérete meglehetősen kicsi és nem teljes képet mutat. A gép kis mérete miatt a vaku az objektívhez közel kapott helyet. A vörösszem-hatás csökkentésére elővillantást használhatunk. A vaku hatótávolsága 3-4 méter, külső vaku csatlakoztatására nincs lehetőség.

Kezelés, használat

Már első ránézésre is sejthető, hogy ez a gép nem a komoly amatőröknek készült. Bekapcsolás után körülbelül 3 másodperccel a gép már üzemkész, ezt az időt minimálisan csökkenthetjük az üdvözlő képernyő kikapcsolásával. Az élességállítás wide állásban gyors, tele állásban természetesen több időt vesz igénybe, olyan másodperc körüli időket mértem. Manuális beállításokat nem nagyon találunk. A gép mindegyik felvételi módban automatikusan állítja be a záridőt, a rekeszt, az érzékenységet (ISO 50-200). Kézi élességállításra nincs lehetőségünk.

A vezérlőtárcsával (ami néha hajlamos köztes állásban maradni) a beállítás funkció mellett hét felvételi mód választható. Automatikus felvételi módban az expozíciót a gép maga állítja be, de a könnyen használható menüből további beállításokat végezhetünk (expozíció-korrekció, fehéregyensúly). Motívumprogram módba kapcsolva 12 téma közül választhatunk. Ezek a következők : party/belső tér, tengerpart/hó, naplemente, alkonyat/pirkadat, éjszakai tájkép, közeli, múzeum, tűzijáték, másolás (szürke árnyalatos szöveg fényképezéséhez), ellenfény, vízalatti fotó és panoráma. Továbbá lehetőség van kétféle portré módot használni (éjszakai, illetve nappali), mindkét esetben bekapcsolható a komponálást segítő, felsőtest formájú segédvonal. Sport módba kapcsolva pedig gyors mozgású témákat próbálhatunk megörökíteni. Ezek nagyjából ki is elégíthetik egy kezdő, amatőr fotós igényét.

Hasznos extraként emelném ki a BSS (Best Shot Selector) és D-Light funkciókat. A BSS módot bekapcsolva a gép három képből álló sorozatot készít, amiből csak a legélesebbet menti le a kártyára, a D-Light funkció pedig arra hivatott, hogy az alulexponált, sötét képeket automatikusan kivilágosítsa.

640x480-as felbontásban, 15 kép/másodperc sebességgel van lehetőségünk némafilmet felvenni - a kamera nem kapott mikrofont, így hangot nem tudunk rögzíteni. A videók hossza a gépben lévő kártya kapacitásától függ. Felvétel közben optikai zoomot nem, digitális zoomot viszont használhatunk. További videofelbontások: 320x160 és 160x120, szintén 15 kép/másodperc sebességgel.

A visszajátszás (playback) menübe tévedve nézegethetjük a már elkészített képeinket, akár diavetítés formájában is. Belenagyíthatunk a képekbe, vághatunk belőlük, és a PictBridge szabvány segítségével számítógép nélkül is nyomtathatunk. Sajnos az expozíciós beállításokat (záridő, rekeszérték, ISO érték stb.) sem képkészítés előtt, sem utána nem jeleníti meg a 4600-as.

Képminőség

Kisfilmes rendszerben számolva a 34-102 mm-es, 3x-os zoomátfogású Zoom-Nikkor optika kicsiny mérete ellenére átlagon felüli eredményt produkál. A 7 lencsetagot 6 csoportban helyezték el az objektívben. Fényereje átlagosnak mondható (F2.9-F4.9). Az 1/2,5"-os képérzékelő alacsony ISO érzékenységnél alig termel képzajt, magasabb értékkel fotózva se mondhatom, hogy zavaróan zajos a kapott kép, hála a beépített szoftveres zajszűrőnek.

Külső és belső helyszínen egyaránt éles, többnyire színhelyes, megfelelően exponált és részletgazdag képek készíthetők. Széles látószögnél enyhe hordó torzítás figyelhető meg, de ebben a kategóriában ez megszokottnak mondható. A Coolpix sorozat többi tagjához hasonlóan a 4600-as makróképességére sincs panasz. Akár 4 centiméteres távolságról is fényképezhetünk, az élességet ilyenkor is hamar beállítja a gép.

Klikk ide! Klikk ide!
Széleslátószögű és tele állásban készített képek


Klikk ide! Klikk ide!
Balra: éjszakai motívumprogrammal készített felvétel
Jobbra: makrófelvétel




Klikk ide! Klikk ide!
Műfénynél készített képek vaku nélkül és vakuval


Összegzés

A Nikon ezzel a géppel a kezdő fotósokat, hétvégi turistákat célozta meg. Akik nem akarnak elmélyedni a fényképkészítés rejtelmeiben, hanem csak egy egyszerűen használható, remek képminőségű, könnyű, kicsi és olcsó gépet szeretnének, azoknak a Nikon Coolpix 4600 jó választás lehet.

Előnyök, hátrányok
+ átlagon felüli képminőség
+ könnyen kezelhető menü
+ jó minőségű LCD kijelző
+ belső memória
- kis méret
- manuális beállítások hiánya
- kissé érzékeny módválasztó tárcsa
- videofelvétel hang nélkül

A fényképezőgépet a Fotomarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #23
    Semmiféle pixelhiba nincs azon a képen.
  • Garga Pitic #22
    Ne lepődj meg egy 5-6 rugós javítási ajánlaton.
    Kicsi vagy olcsó eszközöknél mindig aránytalanul drága a szerviz.
  • csomyka #21
    köszi szépen a gyors választ meg látjuk mit tudnak csinálni vagyis inkább mennyiért :D
  • Garga Pitic #20
    Itt: Nikon Magyarország
  • csomyka #19
    HY heéysebitenék eltört vayg nem toom mi lett vele de nincs meg az a lényeg hol tudnám megcsaináltatni ?
    válaszokat előre is köszönöm
  • csomyka #18
    hello leesett alencsevédőm és nem lett meg sajnos nélküle nem lehet használni az lenne a kérdésem h hol lehetne hozzá beszerezni egyet vagy mivel lehetne helyettesiteni ?:s válaszokat előre is köszönöm
  • csondee #17
    Üdv!
    5 hónapja van meg a gép, és nagyon meg vagyok vele elégedve lassan 4000 képet csináltam vele és tényleg gyerekjáék a kezelése. Hot pixel meg foltok.... nem tudom miről beszéltek mert az én gépem ezeket nem produkálja. A cikk rendkivűl korrekt lett. Tényleg minden jó és rossz(ha van egyáltalán ilyen) tulajdonságát leirta a gépnek a cikk írója. GRT
  • aaaaa #16
    Hiába mondod, de ezen a képen nincsenek hot pixelek. A hot pixelek 1 pixel méretű rendszerint piros, sárga, zöld színű világító pixelek. Ilyenek ezen a képen belenagyítva sincsenek. Az árnyékos, majdnem fekete részben lévő képrészletek meg olyanok amilyenek, de nem hot pixelesek. Hosszabb expozíciónal, minden digitális gépen keletkeznek hot pixelek, csak nagy részük automaikusan, szoftveres zajcsökkentéssel megoldja , hogy ne lásd őket.
    Nem tudom milyen igazadért szálltál harcba, de ez a gép a kategóriájában elég jó képet csinál.
    Senki nem kényszerít, hogy lecseréld a Casio-dat erre a gépre. De te is mondtad, hogy az rosszabb képet csinál. Az meg, hogy az éjszakai képek milyenek... Ne ítéld meg egy nem túl jól sikerült éjszakai fotóból. Éjszaka pedig ésszel kell fényképezni, nem mindig jön be a Program mód, mivel hatalmas a "fényerő" különbség a fényforrások, a megvilágított területek, és az árnyékben lévő részek között.
  • maestro85 #15
    jah inkább tegyél valami építőt a fórumba. Én legalább vitába száltam az igazamért, de te kontrázni se tudsz, ha esetleg mégisneked lenne igazad, csak fikázod a másikat.
  • maestro85 #14
    Párdon miszter könnyű a másikat fikázni úr.