Budai Péter

Vérfrissítés a Nikon digitális fényképezőgépeinél

Az őszi - karácsony előtti - digitális fényképezőgép dömpingből a Nikon sem maradhatott ki, ezért négy új modellel állt elő, elsősorban a komolyabb gépeket keresők örömére. Egy középkategóriás és két csúcskategóriás kompakt gép mellett bemutatta termékskálája legdrágább modelljét, a professzionális felhasználóknak szánt D2X-et is.

A friss modellek legegyszerűbbike a Nikon Coolpix 4800 sem szégyellnivaló tulajdonságokkal rendelkezik. Négy megapixeles CCD képérzékelőt kapott, mellé pedig egy kiváló minőségű 8x-os zoomra képes Nikkor ED optikát, mely 36-300 mm kisfilmes gyújtótávnak megfelelő képet nyújt. A makrófényképezés szerelmesei ideális partnerre találhatnak benne, hiszen akár 1 cm-ről is készíthető vele éles kép, mely nagyon jó makróképességet sejtet. Működését tekintve főként automata funkciókat kínál, emellett 15-féle témamód közül választhatunk.


Nikon Coolpix 4800

Amennyiben mozgóképfelvételt szeretnénk készíteni, 640x480 képpontos 30fps sebességű videókat rögzíthetünk hanggal. Állóképeink mellé maximum 20 másodperces hangüzenetet vehetünk fel. Elektronikus keresővel látták el, hátsó LCD monitora pedig 118 000 képpont felbontású és 1,8" átmérőjű. A gép belső memóriával rendelkezik, mely a 4 megapixeles képekhez viszonyítva elég szűkös méretű (13,5 Mb). A tárolókapacitását SD/MMC memóriakártyákkal egészíthetjük ki. A géphez saját akkumulátor és töltő jár. Megjelenése valamikor az ősz folyamán esedékes, kb. 400 dolláros kezdőáron.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz



A Nikon Coolpix 8400, a Coolpix 5400 utódja. Neve jól jelzi, hogy 8 megapixeles gépről van szó, melyet 3,5x-es optikai zoommal láttak el. Ez némi visszalépésnek tűnhet az előd 4x-es nagyításához képest, azonban a 8400-as 24 mm-nek megfelelő nagylátószögű állásból indul, ami példanélküli a digitális fényképezőgépek jelenlegi mezőnyében. Az eddigi legnagyobb látószöget adó modellek 27-28 mm-től indultak. Nyilvánvaló tehát, hogy a 8400-as legnagyobb előnye ez, így olyan vásárlóknak ajánlott, akik a nagy felbontás mellett a minél nagyobb látószöget keresik, például épületbelsőket fotóznak. Az előd 640x480 képpontos videófelvétele ez esetben is adott, de immár 30 fps sebességgel, tömörítetlen formátumként pedig a TIFF mellett elérhető a RAW is.


Nikon Coolpix 8400

Sajnos a képsorozat tekintetében a nagyobb felbontás miatt visszalépés történt. A Coolpix 8400 maximum 5 képet tud sorozatban fényképezni, 2,3 fps sebességgel. Fejlődés látszik viszont a megjelenítő és a kereső terén. Az LCD 1,8" méretűre nőtt, a hagyományos átnézeti keresőt pedig egy új, 235 000 képpontos elektronikus kereső váltotta fel. Ezen felül a gép tetején külön státusz LCD-t is helyet kapott. Az eddigi beépített, fix vaku helyett felnyíló vakut szereltek a gépre, és lecserélték a gép akkumulátorát is, amely így közel dupla teljesítményt nyújt és természetesen tartozéka a gép csomagjának a hozzávaló töltővel együtt, éppúgy mint az infra távvezérlő. Mindezt már szeptemberre ígéri a gyártó 900 dollár körül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz



Az első 8 megapixeles fényképezőgépek egyike volt a Nikon Coolpix 8700, most megjelenő utódja a Coolpix 8800 névre hallgat, és felbontás terén nincs változás a két gép között. Az utód viszont új optikát kapott, mely immár 10X-es zoomátfogásra képes, legnagyobb előnye pedig az, hogy engedve a kor divatjának, képstabilizátorral látták el. A Nikon VR (Vibration Reduction) stabilizátor rendszernek köszönhetően nagyobb zoomállásnál vagy gyengébb fényben is könnyebben kiküszöbölhető a kézremegés, így nagyobb esélyünk van éles képet készíteni ilyen esetekben.


Nikon Coolpix 8800

Némileg finomítottak a gép autofókusz rendszerén, melyet sok vád ért, mivel gyengébb fényben kevésbé volt hatékony. Az autofókusz segédfényt külön lámpa szolgáltatja az előd vakus megoldása után. Változás történt a külalakban is. A jól ismert forma maradt, de a gép mérete megnőtt és több helyen modernebb, kerekebb kialakítást kapott. Ennek következtében majdnem 200 grammal több húzza majd az új tulajdonosok fotóstáskáját.

A 8 megapixeles gépeknél komoly gondot jelentett a magas érzékenységnél történő zajosodás. A Coolpix 8800 esetében az ISO 800 érzékenységet ki is vették a gépből, így az ISO 400 a legmagasabb beállítható érték. Záridő vonatkozásában is 1/3000-at állíthatunk be az eddigi 1/4000 helyett. Az új modell már támogatja az legújabb i-TTL Nikon vakukezelést, további funkciói pedig a korábban ismertetett Coolpix 8400-hoz hasonlóan változtak. Jóval erősebb akkumulátort, infra távvezérlőt és USB 2.0 kapcsolatot kapunk tehát az új modellhez. A Coolpix 8800 az ősz folyamán jelenik meg, feltehetőleg 1000 dollár körül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz


Ez az ősz a digitális tükörreflexes gépek ideje. A Nikon is mostanra időzítette a professzionális kategóriája csúcsát jelentő D2X bejelentését. A gép érdekessége, hogy 12,4 megapixeles CMOS érzékelőt használ, mely teljesen új fejlesztés, és ebben a gépben debütál. Méretét tekintve ugyanakkora, mint elődei, így alapból 1,5x objektívszorzóval kell számolnunk a használat során. A cég bejelentése szerint az új szenzor legnagyobb előnye nem csak a nagy felbontás nyújtotta képminőségben, hanem a színcsatornánkénti képkiolvasás adta gyorsaságban is rejlik.

Klikk ide!
Nikon D2X - klikk a képre a nagyobb változathoz

A D2X-el 5 képet készíthetünk másodpercenként, 12 megapixeles RAW formátumban, maximum 15 képig, de rendelkezésre áll egy "High-Speed Cropped" nevű mód is, mely során csak az érzékelő közepének 6 megapixelnyi adatát olvassa ki a gép a sorozat alatt, így akár 26 képnyi tömörítetlen RAW sorozatot is készíthetünk 8 fps sebességgel. Ez esetben a kisebb érzékelőfelület miatt a felhelyezett objektíveknél 2x szorzóval kell számolnunk, ami közelebbről azt jelenti, hogy egy 100 mm gyújtótávolságú lencse 200 mm-es látószöget ad. Ez a funkció elsősorban a sportfotósoknak okozhat majd örömet.

Természetesen a profi váz rendelkezik minden profi tulajdonsággal is: robosztus felépítésű, időjárásálló fémváz, vízszintes markolattal, 100% pontosságú kereső cserélhető mattüveggel. Érdekes, hogy a gépen az érzékenység "csak" ISO 100 és 800 között állítható, a legnagyobb vakuszinkron pedig 1/250, ami a belépő szintű Nikon D70 1/500-as értékéhez képest meglepő egy professzionális géptől. A gép hátulján egy nagy méretű (2,5"), 235 000 képpontos LCD kapott helyett, de ezen kívül mind a tetején, mind a hátsó részen találunk 1-1 LCD státuszkijelzőt is, amely a fontosabb expozíciós adatokról tájékoztat. A gép természetesen az elődben is fellehető Wi-Fi vezetéknélküli kommunikációval (WT-1) valamint annak legújabb verziójával is fel van szerelve, így tehát nem szükséges számítógép közelben lennünk képeink feltöltéséhez.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A D2H-t GPS rendszerrel is ellátták, így a kép készültének helyszínéről is pontos információk tárolhatók és továbbíthatók. Persze mindezek mellett a "hagyományos" USB 2.0 kapcsolat is rendelkezésre áll. A fényképezőgéphez egy új, profi, képstabilizátoros optikát is bemutatott a Nikon, mely az AF-S VR Nikkor 300mm F2.8 IF-ED névre hallgat. Különleges tulajdonságai a rendkívül kedvező fényerő, az ultrahangos autofókusz motor, a belső élességállítás, a minőségi Nikon ED lencse, valamint a nano-kristály bevonat.

A Nikon D2X megjelenéséről és áráról még nincsenek pontos információink, de ez év végére, jövő elejére ígérik, az ára pedig nagyjából elődjének a D1X-nek nyitóárával lesz azonos szinten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    1ik sem hibátlan.
  • fle go #5
    nem a kulso a lenyeg! Ezt meg mindig sokan nem tudjak...a legfontosabb mi van belul, es ez mindenre vonatkozik!
  • DW #4
    Imádom azt a reklámdumát, ammikor azt mondják, hogy makró 1cm-ről:) Többek szerint ez használhatatlan:)
  • Tetsuo #3
    denevéreknek
  • Cat #2
    nagyon brutálul néznek ki, külsőre a 8800as nagyon tetszik :)
  • TeszteloPontHu #1
    "ultrahangos autofókusz motor" - azaz nagyon hangos autofókusz motor? :)