Budai Péter

Új taggal bővül a Nikon Coolpix sorozat

A világ egyik legjelentősebb analóg és digitális fényképezőgép gyártója a Nikon, új kisméretű kompakt digitális modellel bővíti régóta népszerű Coolpix termékcsaládját.

A Coolpix 4100 hasonló formatervezésű, mint közvetlen elődei, a 2200 és 3200 modellek, ugyanúgy SD memóriakártyát használ, mint az említett típusok, valamint a 3200-ból örökölt, F2.8-F4.9 fényerejű, 35-105 mm gyújtótávnak megfelelő tartományban dolgozó Nikkor objektívet kapta, mely így 3x optikai zoomátfogásra képes. Az objektívhez - újdonságként - egy 4 megapixeles felbontású CCD képérzékelő társul, így maximálisan 2288x1712 képpont méretű fotókat készíthetünk. Amennyiben mozgóképet szeretnénk rögzíteni, úgy 640x480 felbontású, 15 fps sebességű videofelvételre nyílik lehetőségünk, természetesen hangfelvétellel egybekötve.


A Nikon Coolpix 4100 elsősorban nyári élmények megörökítéséhez lehet ideális. Ezt segíti elő a kezdő felhasználóknak szánt 15 témamód, a Scene Assistance funkció, vagy az életlen képekre figyelmeztető Blur Warning mód. A panorámakép készítés nem akadály vele azok számára sem, akik még csak kóstolgatják a fényképezés ezen ágát. Megoldást a beépített Panorama Assist jelenthet, de ha valaki a makrófotózás híve, a Coolpix 4100-al maximum 4 cm tárgytávolságból is adózhat e hobbinak. Az esti, illetve gyenge fénynél történő automatikus élességállítást beépített segédfény támogatja, a vaku funkciói közül pedig hét féle fokozatot választhatunk ki. A strandon jelenthet könnyebbséget, hogy a géphez víz és porálló tok is készül, bár ezt külön kell megvásárolnunk hozzá. Aki esetleg nem elégedik meg azzal, hogy fotója elkészítésének dátuma elektronikusan eltárolódik, annak pozitívumot jelenthet a képdátumozó funkció.


A képek komponálására hagyományos átnézeti kereső, vagy a hátsó színes, 1,6 inches LCD monitor használható, melynek fényereje 5 fokozatban szabályozható. Elkészült fotóink a beépített 14,5 Mb méretű belső memóriában tárolhatók, ami 4 megapixeles gépnél meglehetősen szűkösnek bizonyulhat, így célszerű hozzá külön SD memóriakártyát vásárolni. A fotókat USB kapcsolaton keresztül tölthetjük számítógépre, vagy videókimeneten át közvetlenül TV-n is megtekinthetjük.

A gép áramellátásáról 2 ceruzaelemmel, vagy ugyanilyen méretű nikkel-metálhidrid (Ni-MH) akkumulátorokkal gondoskodhatunk. A gyártó mérése alapján ezek, ideális esetben kb. 260 kép készítését teszik lehetővé egy feltöltéssel. A gép méretei: 88x65x38mm, súlya akkumulátor és memóriakártya nélkül 140 gramm. Megjelenését idén nyárra ígérik, kb. 300 dolláros nyitóáron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #3
    Engem annyira nem döbbentett meg... Követi a 2200-3200 új dizájnt. Bevált szisztémán csak óvatosan érdemes változatni. Engem igazából az ár döbbent meg. Én még anno a 4300-ast 130e-ért vettem és ezt 300USD-ért kínálják-igaz az USA-ban. Kíváncsi leszek mennyibe fog kerülni itthon.