Budai Péter

Nikon és Casio újdonságok

Az elmúlt napok szinte mindegyike szolgált újdonsággal a digitális fényképezőgépek terén. Február második fele a nagy, év eleji fényképezőgép bejelentések időszaka. Most a Casio és a Nikon lepett meg bennünket.

Casio EZ-Z750

A Casio két új fényképezőgéppel jelenik meg a piacon, melyek természetesen a jól ismert Exilim termékcsalád tagjai. Az EX-Z750 valamint EZ-Z57 típusnevű termékek leginkább nagy felbontásuk és kis - ultrakompakt - méretük miatt érdemelnek figyelmet. Az EZ-Z750 nem kevesebb, mint 7 megapixelt kínál 3x-os (28-114 mm ekvivalens) optikai zoommal, 640x480 képpontos, 30 fps sebességű mozgóképpel és autofókusz segédfénnyel. A gép nagyon gyors működésűnek ígérkezik: záridő késleltetését 0,007, készenléti és képmentési idejét 1 másodperc alattira ígéri a gyártó.

Klikk ide! Klikk ide!
Casio EZ-Z750 - klikk a képre a nagyobb változathoz

Egyedi BESTSHOT funkciója révén 29 fénykép és 5 mozgókép motívumprogram között választhatunk, de számos funkció manuálisan is szabályozható. Az LCD monitor 2,5" méretű és 115 200 pixel felbontású, de a gép kis mérete ellenére egy optikai kereső is helyet kapott a hátsó LCD felett. Fényképeinket és videóinkat a beépített 8,3 Mb-nyi belső memóriába menthetjük, ami 7 megapixeles képekkel számolva nagyon gyorsan szűkösnek bizonyulhat, ezért szinte kötelező SD memóriával kiegészíteni. A tápellátásról egy, több mint 320 fotót garantáló lítium-ion akkumulátor gondoskodik, mely az akkutöltésért és a számítógépes kommunikációért felelős dokkoló egységgel együtt a csomag része.

Casio EZ-Z57

Az EZ-Z57 a tavaly ősszel megjelent Z55 utódja. Számottevő változások nem várhatók az új modellnél. Ugyanazt az 5 megapixeles érzékelőt kapta, valamint 3x-os optikai zoomos objektívet, amely azonban a 35-105 mm evkivalens tartomány helyett 38-114 mm-en dolgozik, bár ez nem túl számottevő különbség. Gyorsabb, 1 másodperc alatti készenlétet ígérnek a Z57-nél, és a videófelvétel pedig fürgébb (30 fps), és nagyobb felbontású (640x480) lett. Itt is megkapjuk a fent taglalt BESTSHOT funkciót, de "csupán" 23 fényképmóddal.

Klikk ide! Klikk ide!
Casio EZ-Z57 - klikk a képre a nagyobb változathoz

Úgy látszik az LCD monitorok is folyamatosan növekednek, míg az előd-elődjében 2" átmérőjű, az elődben pedig 2,5" méretű működött, addig itt 2,7"-ost találunk. Ennek köszönhetően a nagyon kis méretű hátlapon már nem jutott hely optikai keresőnek, feladatát is a LCD-nek kell végeznie, ami növekvő áramfelvételt jelent. Szerencsére a géphez mellékelt lítium-ion akkumulátorral 400 kép készítését ígérik egyetlen feltöltéssel. A belső memória 9,3 Mb, amit SD memóriakártyával egészíthetünk ki. A gép ugyanolyan súlyú és méretű, mint elődje, ami 130 grammot és 89x58x23 mm-t jelent.

A Casio Exilim EX-Z750 és EX-Z57 várhatóan áprilistól lesz megvásárolható. Nyitóárukról a gyártó később közöl információt.



Nikon CoolPix 4600 és 5600

A Nikon is folytatja régóta gyártott CoolPix termékcsaládját. A CoolPix 5600 és 4600 az egy éve bejelentett 5200 és 4200 külalakját és hagyományait viszi tovább. Az elődök 5 és 4 megapixeles felbontása maradt, optikájuk viszont megújult és az eddigi 38 mm-esnek megfelelő látószög helyett 34 mm-ről indul, de ugyanúgy 3x-os optikai zoommal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nikon CoolPix 4600 és 5600- klikk a képre a nagyobb változathoz

E gépekben vezetik be a gyártó legújabb D-Lighting szolgáltatását, ami a képek visszanézésekor aktiválva a gyengébb vakuteljesítményt, valamint az ellenfény okozta megvilágítási problémákat küszöböli ki. A gépekben beépített vörösszem javító és berázásra figyelmeztető funkció is található. Némileg nőtt az LCD-k mérete 1,5"-ról 1,8" átmérőre 80 000 képpont felbontás mellett, ami viszont kevesebb az elődöknél.

Az 5600 és a 4600 között számottevő különbségek a már említett felbontáson kívül, nincsenek. Az 5600 által rögzített (640x480, 15 fps) videó mellé hangot is felvehetünk, míg a 4600-nál nincs ilyen lehetőség. A két gép 14 Mb beépített memóriát tartalmaz, ami mellett SD kártyán tárolja az adatokat. Mindkét modell ceruzaelemmel, vagy akkumulátorral működtethető, és vízálló tok is kapható lesz hozzájuk.

Nikon CoolPix 7600

Az 5600 és 4600 mellett a 7600-as modell is megemlítendő, Nevéből talán nem nehéz kitalálni, hogy 7 megapixeles a felbontása. Mellé szintén 3x-os optikai zoomot kapunk 38-114 mm ekvivalens tartománnyal, valamint az előbbi két géphez képest 30 fps-es mozgókép felvételi sebességet Vibration Reduction móddal, mely a kézremegés elleni stabilizátor, de sajnos csak mozgóképfelvételnél használható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nikon CoolPix 7600 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ebben a típusban debütál a Nikon legújabb fejlesztése a Face-priority AF, amit legjobban "Arcfelismerő élességállításnak" fordíthatnánk. A gép autófókusz rendszere felismeri az emberi arc karakterét és az élességet megpróbálja folyamatosan ezen a területen tartani. A 7600-at Európában ezüst és fekete, a tengerentúlon pedig fekete változatban lehet megvásárolni. Mindhárom modell heteken belül kapható lesz 200 (4600), 280 (5600), valamint 380 (7600) dolláros nyitóárakon.

Nikon Coolpix 5900 és 7900

Túl könnyű lenne az életünk, ha csak ezt a három új típusszámot kéne megjegyeznünk. A Coolpix 5900 és 7900 viszont gondoskodik az apró zavarról. A fentiekhez hasonló tudású gépekről van szó 5 és 7 megapixellel és 3x-os optikai (38-114 mm ekvivalens) zoommal.

Miben mások? Természetesen bármely mozgóképes felbontás használható 30 fps sebességgel és hanggal, melyhez a VR (Vibration Reduction) stabilizátor technológia is kiegészít. Autofókusz segédfény is jár mindkét géphez, mely a gyengébb fényviszonyok közötti élességállításnál segíti a gépet. Természetesen a Face-priority AF rendszer, a D-Lighting, a vörösszem korrigáló, valamint a berázásra figyelmezteő funkciók itt is elérhetők.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nikon CoolPix 5900 - klikk a képre a nagyobb változathoz

A gépek élességállítása automatikusan 5, manuálisan akár 99 mezős is lehet, a fehéregyensúly pedig az előre programozott módok mellett 7 egyéni módra is beállítható, valamint expozíció sorozat is készíthető fehéregyensúlyra. A gépekbe 2" LCD-t építettek 115 000 pixeles felbontással és saját lítium-ion akkumulátort is kapunk pénzünkért, a töltőt viszont külön kell megvásárolnunk.

Klikk ide! Klikk ide!
Nikon Coolpix 7900 - klikk a képre a nagyobb változathoz

A Coolpix 5900 ezüst, a 7900 pedig fekete színekben lesz megvásárolható pár héten belül, 350 és 450 dollár körüli nyitóáron.



Nikon D2Hs

Úgy tűnik a DSLR gépek fejlesztése terén a cégek kis lépésekkel haladnak mostanában. Az eddigi év eleji bejelentések csupán meglévő modellek javított képességű, vagy kinézetű változatairól szóltak. A Nikon is hű marad ehhez a trendhez. Másfél éve bejelentett D2H nevű professzionális modelljét "tuningolta" elsősorban a sport és akciófotósok igényeihez, az eredmény pedig a D2Hs lett.

Gyorsították a gép követő élességállítását és továbbfejlesztették a mátrix fénymérést, a belső képfeldolgozást, a fehéregyensúly módokat, a hátsó LCD felbontását, a hisztogram megjelenítését, valamint a vezetéknélküli kommunikációt. Növelték a gép belső puffer méretét, mivel az eddigi 40 JPEG, vagy 25 NEF (RAW) kép helyett 50 JPEG, vagy 40 NEF fotó készíthető - ugyanúgy 8 kép/s sebességgel. Bevezettek új színteret (sYCC), valamint a GPS és a vezeték nélküli távvezérlés lehetőségét. Ezen felül néhány apró kényelmi funkcióval gazdagodott a kínálat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nikon D2Hs - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Nikon D2Hs márciustól kerül a boltokba, előreláthatólag 3500 dollár körüli nyitóáron. Az alap változat árát néhány hónapja 2000 dollárra csökkentette a Nikon az Egyesült Államokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • linyi #7
    Flashy,
    én egy konzervatív fényképész vagyok, aki szereti az optikai vagy EVF keresőt és utálja az LCD-t. Használok digitális videó kamerát 4,5"-os LCD-vel, de csak akkor nézem azt, ha valami nyakatekert póz (fej felett, békaperspektívából) kell használni - ez meg ritkán fordul elő, az álló és mozgóképek zöme természetes, emberi fejmagasságból készül. Csak bámulok azokon, akik nyújtott karral az LCD-ben próbálják megkomponálni a képet. Én erre képtelen vagyok: egyszerűen nem látom a teret. Szerintem egy tükörreflexes keresőnek nincs párja, annál jobbat még nem sikerült kitalálni.
    .
    A digitális fényképezőgépek fejlesztésével a legnagyob gond, hogy szinte nincs átmenet: vagy egy miniatűr CCD-s (1/1.8"-1/3.2") kommersz gépet veszel, vagy méregdrága 4/3", APS-C méretű CCD-s gépet. A két világot fényévek választják el és közöttük a jeges űr lakik. Ma a kommersz gépekben (pl. Nikon 8800) egy pixel mérete kb. 5-7 négyzetmikron. A Pentax *ist DS-ben több mint 60 négyzetmikron. Hát persze, hogy nyolcszor érzékenyebb! Hát persze, hogy 1/8-ad fényben is még működik!
    .
    Jó lenne például 1"-os (12,8*9,6 mm-es), 4 MP-es érzékelő. Ebben egy pixel mérete kb. 30 négyzetmikron lenne. Mivel a szokásos kommersz érzékelőknél ez is négyszer nagyobb, négyszer érzékenyebb, nem is kellene hozzá különleges fényerejű optika: széles látószögben 3,5-es fényerő, tele állásban meg 4,5-5 is elfogadható lenne, ami a technika mai állása szerint nem nagy kunszt. És ezzel a géppel ISO 800-on lehetne szép, szinte zajmentes képeket készíteni egyszerű esti lámpafénynél kézből fényképezve, mindenféle stabilizátoros hókuszpókusz nélkül.
  • Kis-Bob #6
    igaz, hogy a coolpix 8800 elég új, de nem bánnám, ha a felsőkategóriás kompakt gépekre több hangsúlyt fordítana a Nikon.
  • dondore #5
    cpix 4100em van es mozgokep visszajatszasanal gyalazatos hangokat lehet hallani mert az autofokusz ahogy allitja folyamatosan az optikat - mind hallani - ezert kattog csorog csattog. tehat lehet a 34ft os mikrofont nikonek kicserelhettek volna vmi jobbra.... :(
  • Thrawn #4
    Persze hogy kisebb lépésekkel halad a DSLR-ek fejlesztése. Ott leginkább a tényleges használhatóságot tartják szem előtt, a kompaktoknál a marketingszempontokat, azaz sok használhatatlan csicsa, amivel jobban el lehet adni a gépet
  • bunny #3
    ja, nagy lcd rulz!
  • Flashy #2
    vegyé rózsaszín fényképezőt. lol. de a nagy lcd az jó. az optikai keresőt a hétköznapi user úgyse használja sűrűn, nem kár érte.
    7Mpixel+3xzoomnál jobb lenne inkább fordítva...
    a következő verzióban az arcfelismerő a ronda embereket felismeri és automatán homályosítja az arcukat.
  • concrete #1
    7mpix-es automata???? kinek, minek, miért?