Budai Péter

Kodak, Nikon és Olympus apróságok

Az elmúlt napokban több neves fényképezőgép gyártó is kezdőknek, illetve a kis méretű gépek kedvelőinek szánt modellekkel állt elő. Ejtsünk hát néhány szót a Kodak, Nikon és az Olympus gyár néhány apró digitális fényképezőgépéről.

Kodak EasyShare V530 Zoom és V550

Elegáns fémkülsőben indítja útjára legújabb ultrakompakt sorozatát a Kodak. A V típusnévre keresztelt termékcsalád elsőszülöttei a V530 és V550 nevet kapták.

Számottevő különbséget nem találunk a két gép között. Mindketten 5 megapixeles képérzékelőt, és 36-108 mm-nek megfelelő kisfilmes látószöget adó (3x-os optikai) zoomos lencsét kaptak. A rögzíthető, hangos videó hossza a memóriakapacitástól függ elsősorban, egyébként 80 percben korlátozták. Mérete és sebessége viszont megfelel a mai kor elvárásainak, tehát 640x480 képpont, 30 fps sebességgel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kapunk még hagyományos és folyamatos autofókuszt, három fókusz és fénymérési módot, választható ISO 80-800 érzékenységet, és előre definiált fehéregyensúly beállításokat, valamint számtalan témamódot a különféle fotós szituációkra. Az alap expozíciós beállítások a gép automatikájára vannak bízva.

A V550 modell 5 kép erejéig 3 fps sebességű sorozatokat képes készíteni, míg kisebb társa 2,5 fps sebességgel tudja mindezt. Különbség mutatkozik az LCD monitor méretében is. A V530-at 2,5" képátlójú, 230 000 pixeles kijelzővel a V530-at pedig ugyanilyen felbontású 2"-ossal szerelték fel. További különbség még a beépített memória kapacitása, mely 32, illetve 16 MB, szintén a nagyobb modell javára, valamint a méretükben és a súlyukban mutatkozó apró különbség. Ezzel együtt egyikük sem haladja meg a 150 grammot és a 22 mm-es vastagságot.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mindkét fényképezőgéphez saját dokkolóegység jár, mely egyben az alaptartozékként adott lítium ion akkumulátor töltője is. Beépített memóriájuk SD kártyával bővíthető, beszerzésük pedig a nyár első felétől lehet aktuális, 400, illetve 350 dollár körüli nyitóáron.



Nikon Coolpix S2

A Nikon legkisebb digitális fényképezőinek újabb darabja a Coolpix S2, amely 22 mm-es vastagságával igazi zsebgép. Hasonló társaitól a vízálló kivitel különbözteti meg, ami persze nem jelenti, hogy mélytengeri használatra is alkalmas, de egy tengerparti nyaralásnál, vagy strandon megbízható társ lehet.

Az imént bemutatott Kodak fényképezőkhöz igen hasonló gépről van szó: 5 megapixeles, 3x-os optikai zoommal (35-105 mm ekv.) automata működéssel, rengeteg témamóddal és 2,5"-os LCD kijelzővel, amely ez esetben csak 110 000 képpontos. A videófelvétel maximális mérete szintén 640x480, továbbá hangot is rögzíthetünk, de a másodpercenkénti képkockák száma 15-ben maximált. Sorozatban 1,8 kép/mp-re képes, belső memóriája pedig 12 MB, amit SD-memóriával bővíthetünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Felszerelték a Nikonnál évek óta használt Best Shot Selector móddal, amely egy elkészített képsorozatból csak a legélesebb fotót menti a kártyára, valamint zajszűréssel, önálló hangfelvevő funkcióval és time-lapse rögzítő móddal is. Utóbbi segítségével meghatározott időközönként készíthetünk egy-egy felvételt, majd az elkészült fotókat mozgóképpé fűzhetjük.

A Nikon Coolpix S2-höz is jár saját akkumulátor és dokkoló/töltő, megjelenése pedig szintén a nyár elejére várható. Árát 430 dollár alatt állapította meg a gyártó.



Olympus Camedia C-180

Az Olympus azon kevés gyártó közé tartozik, amely a 10-12x-es optikai zoomos gépek divatjának korában is gyárt még fix optikás gépeket. A kezdőknek szánt Camedia C-180 5 megapixeles felbontást mellett 36,7 mm-nek megfelelő kisfilmes látószöget ad, de olyan, kategóriájára kevésbé jellemző tulajdonságokkal is bír, mint az autofókusz segédfény, vagy a választható fókuszmódok. Mint minden új Olympust, így ezt a gépet is felszerelték a legújabb TruePic TURBO képfeldolgozó technológiával.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fix optika fél métertől a végtelenig ad éles képet, makró állásban pedig 20 cm-től fél méterig lehetséges az élesség állítása, amelyet a gép automatikusan végez, hasonlóan a többi beállításhoz is. Számunkra az érzékenység, az expozíció kompenzáció és néhány vaku-, illetve témamód marad beállítható. A hátsó LCD 1,5" méretű, 85 000 képpontos és optikai kereső hiányában csak ez használható keresőként a fotók komponálására, illetve a videófelvételekhez. Videóból egyébként akár 30 fps sebességűt is rögzíthetünk, bár méretét 320x240 pixelben és 20 másodpercben maximálták. 15 fps sebességgel 41 másodperc vehető fel.

Memóriaként xD kártyát használhatunk, és 2 db ceruzaelemmel vagy -akkumulátorral bírhatjuk működésre. A mindössze 120 gramm súlyú és 101x52x35 mm méretű Olympus Camedia C-180 augusztusban jelenik meg, nyitóára viszont nem haladja majd meg a 170 dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #12
    "36,7 mm-nek megfelelő kisfilmes látószöget ad"

    Pontosan azért utaltam az Olympusra, mert a fenti fókusz körüli az alap digit gépnél 35-40mm. Természetes a 14-es nagylátószög.Ezért nem adnak ilyen fókusszal ki gépet. Hanem filmes gépnél külön kell venni. Olyan van hogy zoomos gép kezdő fókusza 28-nál kezdődik, ezt wide-nak, (nagy látószögre kihegyezett) hívják. Ilyen az Oly 8080, igaz hogy annak meg a tele tartománya kicsi.
  • Lateralus #11
    "Mint láthatod én a kis gyújtótávolságra mondtam hogy alapoptika"

    Nem derült ki. Tehát akkor kis gyutáv és fix gyutáv jellemezné az alapoptikát ? 14mm fix az alapoptika ?

    Persze csak kukacoskodom, ne kapd föl a vizet :)
  • babajaga #10
    "Az olympusnál nézd meg nagyban a lencsén nincs feltüntetve és a szövegben se.Az Olympus alapoptikás gép míg a kodak zoomos"

    Mint láthatod én a kis gyújtótávolságra mondtam hogy alapoptika.De feltehetsz egy 500-as telét egy gépre állandó használatra is.Lényeg hogy ma a fix fókuszúnak (free focus)azokat jelölik amelyeken még élességállítási lehetőség sincs,akár AF akár kézi.Bár mostmár remélem kihalnak mert abnormális dolog.A filmes gépeknél ez evidens volt, hogy gép alapoptikával, az egy 50mm körüli objektívvel felszerelt gépet jelent.
  • Lateralus #9
    Mondjuk 35mm-es rendszerben gondolkodva.
  • Lateralus #8
    "A csak egy gyújtótávolságú optikát alapoptikának, a változtathatót pedig zoom optikának hívják"

    Pl. az 500mm-es gyújtótávolságú optika alapoptika ?
  • babajaga #7
    Hát biztos van olyan Minolta nagyzoomosban amelyik tud felvenni hangot a képhez és külön is Az edigital.hu online áruház lapján pld meg lehet nézni a legismertebb típusok adatait. Ahány gép annyiféle, ki kell választani melyik felel meg. Nekem két ultrazoomos gépem van Fuji 5500-as az a képhez vesz hangot, OLympus 725 a másik az nem veszfel hangot egyáltalán.
  • Roli #6
    Tuti igazad van, de engem nagyon meglepett a kis morgás fényképezés közben. Nekem még teljesen fixoptokás gépem van, teljes csendben dolgozik, igaz ha remeg a kezem akkor az látszik a képen is. Minoltákról mit tudsz? Az ultra zoomosak tudnak hangot felvenni a videó mellé vagy magában hangot is?
  • babajaga #5
    "Kapunk még hagyományos és folyamatos autofókuszt"

    A kodak gépnél oda is van írva hogy autófókuszos. Az olympusnál nézd meg nagyban a lencsén nincs feltüntetve és a szövegben se.Az Olympus alapoptikás gép míg a kodak zoomos
  • babajaga #4
    Akkor rosszul írták mert amit te mondasz az autófókuszos gép AF. Van manuál fókuszos amit szintén lehet motorral állítani az élességet.A fix az rögzítettett jelent. A csak egy gyújtótávolságú optikát alapoptikának, a változtathatót pedig zoom optikának hívják.A cikk írója enyhén szólva nem szakíró.
  • Roli #3
    Láttam már olyat Kodak képnél. Nincs rajta zoom, de mikor megnyomod félig a gombot érezni, hogy a gép egy kicsit zúg. Elölről meg látszik is, hogy a lencse mozog. Automatikusan állítja be a még a makrót is és az élességet, pedig nem egy drága gép. Azért lehet fix optika, mert nincs benn zoom.