Berta Sándor, Gyurkity Péter

A Microsoft terveiről beszélt Steve Ballmer

A Microsoft elemzői konferenciáján Ballmer vezérigazgató a vállalat terveiről beszélt, míg Kevin Johnson, az értékesítési részleg igazgatója a Windows platform előnyeit hangoztatta.

A vezéigazgató a vállalat aktuális pénzügyi eredményeit ismertette, de kitért néhány új szoftverre is. "A Windows Vista-ból ki fogunk adni egy Enterprise Editiont és hamarosan megjelenik az Office irodai szoftvercsomag csúcskategóriás változata is. Ez utóbbi Office Premium névre hallgat majd. Ezenkívül dolgozunk egy szerverekhez szánt Office-verzión is, amelyet egy úgynevezett Premium Client Access-licenccel fogunk összekötni. Végül, de nem utolsósorban, a Windows operációs rendszerek számára szintén ki akarunk dolgozni egy "prémium-licencet." - jelentette be a rendezvényen összegyűlt elemzők előtt Steve Ballmer.

"Ezek a lépések együttesen biztosítják majd, hogy a Microsoft forgalma tovább emelkedjen." - tette hozzá a vezérigazgató, aki azt is elárulta, hogy a Windows Vista-ra nem egy korszakot lezáró alkalmazásként tekint, hanem, mint egy új generáció első szoftverére. Ballmer bejelentette azt is, hogy a Microsoft vezető szerepre tör az online zenei és a keresési piacokon. "Meg kell változtatnunk a portfóliónkat és olyan területekre is figyelnünk kell, amelyek nagyon gyorsan fejlődnek. Lépést kell tartanunk a korral és meg kell tudnunk felelni a folyamatosan változó világ új kihívásainak." - folytatta beszédét a Microsoft első embere.



A Microsoft több céggel is együttműködik a mobil készülékekbe szánt szoftverek piacán, illetve a mobil eszközökön használható televíziós adások tökéletesítésén. Ezek a területek mind-mind óriási lehetőségeket rejtenek. Az Xbox 360 konzol szintén egy fontos lépcsőfokot jelenthet a redmondi vállalat új arculatának a kialakításában. Ballmer szerint nem a legjobbak akarnak lenni egyetlen területen, hanem mindenütt a legjobb szolgáltatásokat akarják nyújtani, legyen szó az online reklámpiacról, a kiegészítő internetes szolgáltatásokról (e-mail stb.) vagy a szórakoztatóiparról.

Az amerikai szoftveróriás élen akar járni az innovációban is és meg akarja vetni a lábát a nagy teljesítményű számítógépek piacán is. Ilyen rendszereket használnak például a kormányzatok, az olaj- és az autóipar is. E mellett fontos szerep hárul a megfelelő terjeszkedésre is, a Microsoft azonban csak célzott felvásárlásokat fontolgat. Ballmer elmondta, hogy nem a befektetett összeg nagysága a fontos, hanem a megvétel előtt álló cég profilja és hogy fokozatos legyen a kutatás-fejlesztés.

A szoftvercég mindeközben továbbra is meggyőződéssel hangoztatja operációs rendszerének előnyeit, sőt, immár a nyílt forráskódú platform felhasználóinak átcsábítására törekszik. Kevin Johnson, az értékesítési és marketing részleg vezetője ugyanis a rendezvényen ismét a Windows platform előnyeit hangoztatta.

Johnson szavaiből kiderült, hogy a Microsoft azon területeken fejleszt, amelyeken eddig a Linux bizonyult népszerűbbnek. Ez nem más, mint a webszerverek, a nagy teljesítményű számítógépek és a hálózatszéli (többnyire tűzfalként funkcionáló) szerverek szegmense. Az alelnök magabiztosnak mutatkozott, és hangsúlyozta, hogy míg tavaly a Linux elleni versenyről beszélt, idén már a győzelemről értekezne. Ennek érdekében a „Get the Facts” kampány – amely közleményük szerint átfogó adatokkal támogatja az értékalapú informatikai döntéshozatalban az ügyfeleket – folytatódik, és a versenyben az elnevezésnek megfelelően a tényekre helyezik a hangsúlyt.

A vállalat megújuló erőfeszítéseit Johnson beszédében alapján négy fő pillérre helyezte. Ebből a legelső a megbízhatóság kérdése: az alelnök szerint nem igazak azok az állítások, miszerint a Linux jóval megbízhatóbb. A Yankee Group adataira hivatkozva véleménye szerint kijelenthető, hogy a Windows nincs elmaradva ezen a téren. A költségek szempontjából szintén nincs szégyenkeznivalójuk, sőt, éppen hogy a Windows jutott némi előnyhöz, mivel állítása szerint kevesebb időt és munkát vesz igénybe egy ilyen rendszer felállítása, így csökkenthető a kiadás.

Az úgynevezett „indemnification” (kártérítési garancia) nem különben a Windows mellett szól, ám a legfontosabb kérdés a biztonság, amire több nyilatkozat szerint a Microsoft minden eddiginél jobban koncentrál. A vállalat ezen a téren sem érzi hátrányban operációs rendszerét, és egyre inkább igyekszik hangsúlyozni, hogy az utóbbi években sokat javultak a korábban olyannyira kritizált szegmensben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #53
    "De az üzlet nem mindig korrekt, sőt, általában olyan sosincs hogy mind a két fél "jól" jár nemde?:)"

    A sima kapzsiságnál, meg rosszakaratnál azért még más is belejátszik az emberek üzleteibe.
    Pl érdemes megismerkedni John Nash elméletével (Egy csodálatos elme).

    Itt az SG-n is volt egy felmérés, hogy az emberek 90%-ának fontosabb az üzlet, mint kapcsolat annál hogy mindíg ők nyerjenek vele. Az alkudozás jó példa erre, azoknál a népeknél ahol ez szokás olyankor is csinálják amikor semmi tétje vagy vesztenek rajta.

    Sajnos a modern nyugati világban olyanok a szabályok, hogy csak azok maradnak meg, akik nem egyszerűen megélni akarnak, hanem mindenkit kinyírni, mert ezt is megtehetik.
    Itt nem alkudozás van. Nem alkuszik senki senkivel csak lenyúlja-átvágja a másikat, közben pedig lehetőleg minnél kevesebbet ad (értsd semmit).

    Bírom ezeket a betelefonálós TV játékokat, az emelt szintű sms-el a kedves nézők összedobják a nyertesnek a nyereményt, mellesleg még a műsor készítésre is jut emellett még a nézettség is jó szinten marad.
    Okos;)
  • Fenjoy #52
    :) Nem semmi gond, szeretek beszélgetni, és megismerni más nézőpontokat, véleményeket etc...

    De az üzlet nem mindig korrekt, sőt, általában olyan sosincs hogy mind a két fél "jól" jár nemde?:) De a piacot meg mindent lehet szabályozzni, ezé vannak törvények, és felügyeletek, ha egy cég tul lépi hatás körét etc, akkor bekell avatkozni:) Liberálist meg hagyjuk nem kamálom a Szabad Madarakat :) De ha így érzed szíved joga, de tényleg ugy van, minden piaci szegmensen hogy a verseny a lényeg, de itt versenyről igazán szó mivel Nincs "komoly" alternatíva... én így láttom:)
  • NEXUS6 #51
    ":) ... nem ások én sehova sem:) Most komolyan nagyon kevesen vannak igazi tényeknek a birtokában hogy megítéljenek egy céget... ezért is lett "divat" szidni ... mennyivel könnyebb ez mint utána gondolni a dolgoknak:) az üzleti világban elég sokan nem tartották be az igéretüket, ez nem a MicroSoft különlegessége:)"

    Sőt a holokauszt sem létezett ugye? Attól még hogy te nem hiszed el, hogy valaki szemétkedett az igen is szemétség, és attól még hogy kapitalizmusban élünk a szemétség még nem válik erénnyé!!!!

    "nem bántásként, de kapatalizmusban az a szép, hogy mindenki mutassa meg mirre képes...ergo másnak is áll a zázsló de igaz, könnyebb panaszkodni jaj MicroSoft miatt van, elnyomnak etc... de igazából nincs komoly alternatíva... én így láttom "ásás" nélkül is:)"

    Látom benned is egy szociáldarvinista veszett el, csak hadhívjam fel a figyelmedet 2 dologra:
    1. a verseny (pl a piaci verseny), nem egyenlő a háborúval a mészárlással. Aki versenyez az a versenytársat illetve saját magát akarja meghaladni. Aki háborúzik az még azon az áron is hajlandó a másikat elpusztítani, ha ő maga rosszabbul jár, valamit elveszít.
    A M$ mindenki ellen háborút folytat és nem versenyez!
    2. Az ilyen liberális szabadkapitalistás szöveg, amit te is írtál, már nem igazán korszerű, mivel manapság már vagy több évtizede a nemzetközi monopolcégek az uralkodók (pl a M$). Ők mondjuk szeretik tökéletesen liberalizálni a piacokat (általában fennen hirtdetik azt amit te is), hogy aztán minnél kevesebb erőfeszítésükbe kerüljön megszerezni.

    Itt nem fogja már senki megmutatni, hogy milyen ügyes meg okos, meg talpraesett.
    Ez
    A
    VALÓSÁG
    !
    !!
    !!!

    Bocs ha megsértettelek/kiábrándítottalak.
  • Fenjoy #50
    "Fenjoy: kicsit mélyebbre kéne ásnod, hogy megtaláld a MS-ellenpártiság valódi okait. Valahol a nyolcvanas években kell kezdened a kutatást, és meg kéne ismerned egy elég eseménydús (plagizálásokból, átverésekből, be nem tartott ígéretekből álló) történetet. A Winfóbia - ahogy Te említed - nem az operációs rendszer ellen szól elsősorban, hanem az MS által képviselt, másokat élni nem hagyó multikapitalizmust ítéli el."


    :) ... nem ások én sehova sem:) Most komolyan nagyon kevesen vannak igazi tényeknek a birtokában hogy megítéljenek egy céget... ezért is lett "divat" szidni ... mennyivel könnyebb ez mint utána gondolni a dolgoknak:) az üzleti világban elég sokan nem tartották be az igéretüket, ez nem a MicroSoft különlegessége:) A win-fóbia , legalábbis mikor szidják nekem mindig az jön le hogy összehasonlítás van a Linux-Win között... amugy meg az a másokat élni nem hagyó szöveg, nem bántásként, de kapatalizmusban az a szép, hogy mindenki mutassa meg mirre képes...ergo másnak is áll a zázsló de igaz, könnyebb panaszkodni jaj MicroSoft miatt van, elnyomnak etc... de igazából nincs komoly alternatíva... én így láttom "ásás" nélkül is:)
    Elnézést ha megbántottam bárkit is

    :)
  • Laci73 #49
    "...a Windows Vista-ra nem egy korszakot lezáró alkalmazásként tekint, hanem, mint egy új generáció első szoftverére..."
    Ezt erősen kétlem, hiszen a Longhorn (eh, Vista) a Win2000/XP család tagja: egy optimalizált és funkcióiban kibővített Win2000 motor.
    Természetesen kell a meggyőzés: Mint ahogy egy korábbi cikk kapcsán is említettem, el kell hitetni a vásárlókkal hogy valami teljesen újat és jót kapnak, meglévő XP verziójuk ellenében. (Dőljön hátra kényelmes karosszékében, és élvezze az új, minden eddiginél gyorsabb és biztonságosabb Windows verziót) Eből mindig jól jött ki a MicroSoft - hiába, ebben nagyon jók.

    "Johnson szavaiből kiderült, hogy a Microsoft azon területeken fejleszt, amelyeken eddig a Linux bizonyult népszerűbbnek."
    Hálás vagyok Johnsonnak, mert végre elismerik hogy a UNIX, mint kifejezetten hálózati és nagygépes rendszer jobb alternatíva a jelenlegi Win verzióknál. (Talán nem tudjátok sokan: a Wines webböngészők unix parancsokkal kommunikálnak a Nettel. A C alapú nyelvek, amelyekben a Windows-t és kedvenc játékaitokat is írták, a UNIX programnyelvének leszármazottai. Csak hát ezeket nem mindenki ismeri...)

    "Ezek a lépések együttesen biztosítják majd, hogy a Microsoft forgalma tovább emelkedjen"
    Nyugodjatok meg, ez a részvényeseknek szólt :)

    Fenjoy: kicsit mélyebbre kéne ásnod, hogy megtaláld a MS-ellenpártiság valódi okait. Valahol a nyolcvanas években kell kezdened a kutatást, és meg kéne ismerned egy elég eseménydús (plagizálásokból, átverésekből, be nem tartott ígéretekből álló) történetet. A Winfóbia - ahogy Te említed - nem az operációs rendszer ellen szól elsősorban, hanem az MS által képviselt, másokat élni nem hagyó multikapitalizmust ítéli el.

    ForRedGlory: "Kíváncsi lennék, hogy a sok fikázó ember hány microsoft (a Microsoft szót nagy betűvel írjuk, még akik nem szeretjük is) terméket használ, és arra is kíváncs lennék, hogy ha nem lett volna Bill Gates, akkor a sok fikázó ember most hol osztaná az észt...és hol járna most az informatika..."
    Meglepően tájékozatlan vagy.
    Unix, Apple - nem mondanak semmit? A MicroSoft nem hozott lényegi újításokat az IT világába, mindössze a meglévő technológiákat (így pl. a Win esetéban a grafikus felület alatt futó oprendszert, a'la Apple) "szedte össze" (lopta el), illetve ügyes marketinggel piacra dobta - sokszor nem a legjobb - termékeit (lásd az évtizedes MSDOS uralmat, amelynél már a hatvanas években megalkotott korai UNIX verziók is messze jobbak voltak: így pl. a multitask üzemmód már akkor lelküket képezte. )

  • Caro #48
    Nekem csak az nem tetszik amikor Ballmer lekommunistázza a linuxot...
    Mindenki tisztességes versenyt akar. De a microsoft egy tisztességes versenyben már valószínűleg régen elvérzett volna.
  • Emmegki #47
    Inkább tipikus kapitalista filozófia, az M$ csak használja mint ahogyan ezt csinálja a többi cég is. Te mit mást csinálnál a helyükben?

    Tetszik vagy nem, ez így van rendjén.
  • Fenjoy #46
    lehetséges, bár "sok" helyen láttok még 98 at is:) De egy biztos a win-t szidni divat ergo tök mind1 mit csinálnak a microsoftnál a lényeg hogy szidni lehessen... sok a beteg:)
  • aliens #45
    amikor az XP megjelent akkor sem váltott senki....
    fogadok nem sok idő mulva majdnem gépen vista lesz...és mindenki szidni fogja
  • Fenjoy #44
    egyenlőre biztosan nem váltok:) Vista?! max akkor ha a beígért újításokat tartalmazná... mert mondjuk az NFTS már eltudnám hagyni és váltani:)