Gyurkity Péter

A Microsoft tagadja a Claria felvásár­lásának hírét

A szoftvercég szóvivője kijelentette, hogy nem voltak megalapozottak a hírhedt Claria felvásárlásáról szóló hírek, miközben a vállalat nyílt levélben közölte, hogy a cég szoftverei ezentúl más elbírálás alá esnek a kémszoftvereket szűrő programban.

A Microsoft nyílt levele pénteken jelent meg a vállalat weboldalán, miután többen kifogásolták, hogy a Microsoft AntiSpyware márciusban megjelent változatában megváltozott a Claria kétes hírű szoftvereinek besorolása. A kémszoftverek ellen kifejlesztett alkalmazás - amely eredetileg a Giant Company Software tulajdona volt - ugyanis már nem helyezi karanténba a Dashbar, Gator, PrecisionTime és Weatherscope nevű szoftvereket, mindössze figyelmeztet azok jelenlétére. A nyílt levél ezt azzal indokolja, hogy a Claria - más vállalatokkal egyetemben - több ízben is kifogásolta a Microsoft korábbi eljárását, jelezve, hogy az AntiSpyware több hasonló szoftver esetében jóval enyhébb módon jár el.

A két cég között zajló egyeztetések végül oda vezettek, hogy a Microsoft megváltoztatta a program alapértelmezett eljárását, és a Claria szoftvereinél márciustól kezdve azok figyelmen kívül hagyását ajánlja, bár továbbra is fenntartja az eltávolítás lehetőségét, amennyiben a felhasználó mégis emellett dönt. A vállalat szerint ily módon nem érheti kifogás a programot, hiszen innentől fogva a ezek a szoftverek végképp egyenlő elbírálás alá esnek már cégek hasonló termékeivel.


A Microsoft szóvivője a nyílt levél megjelenését követően röviden reagált a fejleményekre, és a TechWeb híroldal kérdésére válaszolva kijelentette, hogy nem megalapozott az a korábbi hír, miszerint a szoftveróriás a Claria felvásárlását tervezi. A szóvivő szerint ez az értesülés az események félreértelmezésén alapul, amelyet mindenképpen tisztázni szerettek volna. Bővebb információt sajnos nem árult el.

A vállalat eközben nyilvánosságra hozta a jövő kedden esedékes szokásos havi javítócsomag részleteit, amelyből kiderül, hogy ismét a Windows és az Office hibái kerülnek terítékre. Két sebezhetőség - ebből egy kritikus - az operációs rendszert érinti, míg egy az irodai szoftvercsomagot, és frissül az egyszerűbb kártevőket eltávolító Malicious Software Removal Tool nevű eszköz is.

A bejelentésből nem derül ki, hogy a kritikus hiba a beépített böngészőt, vagy az operációs rendszer egyéb komponensét érinti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TothLaci #8
  Épp most telepítettem fel a Weatherscopet, és a vírusírtóm telepítés közben kinyírta GATOR Spy Ware-t. Vagyis remélem :)
 • fflx #7
  hat igen, ez az uj beallitas :)

  a GATOR az az a tipikus program, ami minden felhasznalo alma, hogy a gepere telepuljon...
 • NuCLEARScoRp #6
  XP-re se "nyomul rá" a vírus, feltéve ha nem valami
  szutyok vírusírtót használsz.... NOD32-m van és 1 éve nem volt vírusom, illetve ami volt azt a NOD rezidens védelme megfogta.....
 • arty #5
  mert w98ra 5 éve jött minden virus ;) most az xp a divat, meg az IE ...
 • bertino #4
  azt már kevesebben használják, célközönség: aki Win2K-t és XPt használnak, ez sztem elég egyértelmű
 • NEXUS6 #3
  Ezt a hatalmas hisztit, ami itt a szpájok, meg egyéb kéretlenül benyomuló szemetek körül van, simán meg lehetne oldani, ha az IE (meg a win)alapból nem olyan beállításokkal települne, ami minden hülyeséget simán beenged a rendszerbe.

  Ahelyett hogy ezt átírnák, inkább segédprogi hegyeket telepítetnek fel. Hát igen valamivel meg kell indokolni, hogy miért van a júzernek szüksége, min 3GHz-es procira, 1 GB RAM-ra, meg minimum xp-re.

  Vírus szempontjából, nálam még mindíg a w98 a nyerő. Hogy a francban van az hogy arra semmi nem nyomul rá?
  Más kérdés, hogy egy w98 egy fél év alatt kinyírja magát, belassul, szétesik stb.
 • Darth Sith #2
  azt hogy a windows tökéletes...
 • smv #1
  Ő mit nem tagad?