Gyurkity Péter

Elkészült a Windows Vista első előzetese

A korábban megjelent híreszteléseknek megfelelően már letölthető a Microsoft következő generációs operációs rendszerének, és az Internet Explorer 7 első előzetese.

A Windows Vista beta 1 megjelenését az operációs rendszer nevét nyilvánosságra hozó hivatalos közleményben még augusztus 3-ra tették, ám úgy látszik, a vállalat előresietett, és nem várta meg a hónap végét. A béta azonban nem mindenki számára letölthető, ugyanis a tesztelésben egyelőre kizárólag az MSDN-előfizetők vehetnek részt, akik közvetlenül a szoftvercégtől kérhetnek regisztrációs kulcsokat. Ennek megfelelően az operációs rendszer előzetese is az MSDN oldaláról tölthető le.

A várva várt béta azonban kellemetlen meglepetéseket tartogat azok számára, akik részt vesznek a tesztelésben. A legtöbb fontos újdonság ugyanis még nem elérhető - nem véletlen, hogy a Microsoft kifejezetten fejlesztőknek ajánlja a bétát, és a jelenlegi funkciók hibáinak kiszűrését kéri. Erre figyelmeztet a Silicon.com tudósításában a Gartner kutatócég, hangsúlyozva, hogy a fontosabb újdonságok - a hagyományoknak megfelelően - csak a második előzetesében lesznek elérhetők. Nem kell tehát előrerohanni, bőven van még idő az újabb béta, illetve az operációs rendszer jövő évben esedékes megjelenéséig.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

"A szoftver jelentős mértékben változni fog az első és a második béta (amely 2006 elején várható), valamint a hivatalos kiadás között" - jelentette ki Michael A. Silver, a cég alelnöke. Hozátette azonban, hogy a Windows 2000-t futtató vállalkozások már kényesebb helyzetben vannak, és számukra jóval sürgetőbb az átállás. Számos újdonság - többek között az Internet Explorer 7 - már a Windows XP második javítócsomagjának jelenlétét igényli, így ezek a vállalatok kimaradnak a fejlesztésekből. Merész lépés ez a Microsoft részéről, hiszen biztosra vehető, hogy ezen vállalatok egy része nem fog operációs rendszert váltani, és inkább alternatív szoftverekben keresik majd a kiutat.

A szoftvercég közleménye a Longhorn Server Beta 1, valamint a Windows Vista Beta 1 megjelenését adja hírül. Eszerint a Longhorn Server alapvető komponenseinek fejlesztése immár befejeződött. A zártkörű béta célja, hogy összegyűjtse és értékelje az OEM disztribúciós partnerek, a hardverszállítók, a rendszerépítők, valamint a független szoftverszállítók és fejlesztők visszajelzéseit a termékkel kapcsolatban. A Vista bétája ezzel egy időben mintegy tízezer tesztelőhöz jut el, ezen felül több ezren tesztelhetik azt az MSDN fejlesztői programján és a TechNet kezdeményezésen keresztül.

Mindeközben már megjelentek a Windows Vista előzeteséről készült első beszámolók. A ZDNet összefoglalója alapvetően pozitív benyomásokról tanúskodik, és kiemeli, hogy a Microsoft ezúttal sok hasznos megoldást, ötletet vett át a konkurens termékekből. Ezek közé tartozik a felhasználói fiókok, illetve az adminisztrátori jogok kezelése: programok telepítéséhez, eltávolításához nem kell többé adminisztrátorként bejelentkeznünk, hanem a Linuxhoz hasonlóan mindössze a jelszót kell megadnunk a lépéshez. Az integrált asztali kereső a Start menüből elindítható, míg a virtuális mappák révén egyszerűbbé válik fájljaink rendezése. A vállalat egyben ígéretet tett, hogy tüzetesen átvizsgálják a kódot, hogy 50 százalékkal csökkentsék a kiadást követő 90 napon szükségessé váló frissítések számát.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Legalább ilyen fontos a rendszer betöltéséhez szükséges idő csökkentése: az első tapasztalatok szerint ezt sikerült elérni, a Windows XP-vel összehasonlítva kevesebb ideig kell várnunk, hogy munkára foghassuk az operációs rendszert. Még inkább igaz ez a készenléti állapotból való felélesztésre: a korábbi készenléti és hibernálás funkció helyett alvó állapotba helyezhetjük a PC-t, amikor a memória tartalma a merevlemezre kerül. Az ígéretek szerint ez gyorsabb és egyszerűbb megoldás a korábbiakhoz képest. A beépített tűzfal az eddigiektől eltérően immár kétirányú védelmet nyújt, azonban ez a funkció alapesetben nincs bekapcsolva. Ezt nekünk kell megtennünk, ha szükségesnek érezzük ennek használatát. A grafikus interfész viszont hagy még maga után némi kivánnivalót. A ZDNet szerint problémát jelent a több ablak kezelése, és néha elveszhetünk a részleteken - nyilvánvaló, hogy ennek tökéletesítése majd csak később valósul meg. A Microsoft eddig nem nyilatkozott az új operációs rendszer várható gépigényéről, de a források ezt legalább 512 MB memóriában és DirectX 9.0-t támogató grafikus kártyában valószínűsítik.

További érdekesség, hogy bár a böngészőből egyelőre nem jelent meg publikus változat, egyes weboldalakról, így például a Techconnect oldaláról is letölthető. Az egyetlen korlátozás, hogy a telepítéshez eredeti Windows-termékkód szükségeltetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NuCLEARScoRp #189
  "Szerintem a Vista fele anyira se lesz stabil mint mondjuk most az XP SP2."

  Tévedsz, már a Beta1 is majdnem olyan stabil mint az XP... a végső verzióig még 4
  előzetes fog megjelenni (Beta2,RC0,RC1,RC2), pontosan azért hogy minimálisra csökkentsék a hibákat...
 • Nostromo #188
  Én is várom már a Vista -t, mert nem árt egy kis változatosság, meg kiváncsi vagyok az új 3D -s kezelőfelületre. De anyit azért érdemes mindenkinek tudnia az új oprendszerekről, hogy amikor megjelennek tele vannak hibákkal (pl.:milyen gyorsan kijött at XP -hez az SP1). Szerintem a Vista fele anyira se lesz stabil mint mondjuk most az XP SP2. De ettől fügetlenül én azzonal át fogok álni Vistára amint megjelenik.
  Éljen a
 • BlackRose #187
  Képzeld el azt az esetet mint pl. amikor egy autós magazin összehasonlítja pl. a Mercédesz a BMW és az Audi szupersztárjait és egy nagy táblázatban pontozza a dolgokat, aztén a végeredmény, hogy pl. az Audi nyer 5 ponttal a Mérci a második a BMW pedig harmadik 8 pont hátránnyal és most te mégis a BMW-t választod mert neked jobban tetszik stb. Ez szubjektív döntés, ha neutráis maradsz akkor az Audi a válasz. Persze fontos az is, hogy a pontozáskor is objektív legyen az ember mert ha nem akkor a végeredményben kapott pontoknak nincs semmi értelme... tehát mindég objektívan ki kell szedni hogy mi fontos mi nem, mi nagyon fontos, mi kevésbé, stb. ezeket a tulajdonságokat objektívan neutrális hozzáállásból pontozni és akkor a végeredmény szerint kiválasztani a megoldást. Éppen ezért vizsgálom magam az ügyfeleim eredményeit, az MS kihozott egy csomó PR-t erről de miért hinném én azt el? És ha én nem hiszem el csak azért mert az MS mondja akkor miért ajánlanám ügyfeleimnek? Érted mire célzok... akarom látni, hogy az én környezetemben hogyan működik a dolog, mert az is megeshet, hogy Los Angelesben szuper eredményt hoz, de Szombathelyen vagy Frankfurtban vagy Kairóban nem... tehát sok mindentől függ a dolog ezen a téren is, és kétlem, hogy az MS PR-je még ha globálissan igaz is biztosíték lenne, hogy az én környezetemben levő ügyfeleknek is ugyan olyan eredményeket produkálna. Ezért mérem a saját munkám teljesítményét folyamatossan...
 • BlackRose #186
  MSDN Universal Subscription... (ezen kívül semmi közöm az MS-hez, ha nem számítom bele még, hogy dolgoztam cégnél amely MS Certified Partner volt... de az más mese. Kölönben már sokszor elmondtam, hogy nem vagyok semilyen oldalon (alapvetően hiszek abban, hogy ha egy oldalhoz (párthoz, céghez stb.) társulsz akkor elveszíted az objektív hozzáállást), tehát mindég próbálom neutrális szemszögből meghatározni mi is a jobb az adott pillanatban (és ez sokszor igen öszetett dolog, vagyis sok mindentől függ), pl. az ügyfél nagyságától, akkor milyen erőss anyagi háttere van, hosszótávon vagy rövidtávon kell neki eredmény (pl. vannak dolgok amelyek időhöz kötöttek és meghatározott időkeretben kell, hogy eredményt adjanak, és vannak olyan dolgok amelyek fokozatossan fejlődnek és pl. 2-3 éven belül érhetőek el az optimális eredmények. De sorolhatnám még sokáig, éppen ezért van ahol MS megoldást javaslom mert jobbnak létom, de van ahol Open Source megoldást mert az sokkal jobb az adott esetben. Kizárni valamit mert nem a mi színeinket képviseli szerintem a tapasztalatlanság jele, és szintén tapasztalatlanság valamihez kötözködni minden áron csak azért mert a mi szineinket képviseli. Én megtanultam, hogy ha mindkét oldalt követem (ez persze egy picit rosszul van mondva) akkor növelem ügyfeleim körét és persze bevételeimet is. Amikor meg ahogyan mondják a saját lelkemért ülök a gépem elé akkor mondjuk, hogy előnybe helyezzem a Linuxot (és az open source-t álltalában), mert végig látom a rendszert és úgy játszok vele ahogyan akarok, de ettől még nem fizetődnek ki a számláim. Fontos megtalálni az embernek, azt a egyensúlyt az életében, hogy minden szükségletét optimálissan kielégítsen, de hogy ugyanabban az esetben mások szükségleteit is segítsen optimálissan kielégíteni... maga John Nash is (látom ismered... nekem is a játék elmélet az egyik szenvedélyem :) ) éppen ezt akarta kifejezni...

  Ami pedig az eredményeket illeti, azt az ügyfeleimtől kaptam (mind a 8 megadta, hogy méréseket tudjunk elvégezni a rendszer sikerességéről), ezek az ügyfeleim (1 kivételével) mind azt állítja, hogy a SBS legalább 50%-kal járult hozzá az eredményeik nőveléséhez, és ami érdekes van köztük olyan is akinél most sazbad a szombat is (azélőtt nem volt) és mégis minden el van végezve és mégis nagyobb az eredmény. Persze ezen most lehet vitatkozni, hogy ezért vagy azért, nekem nem is az volt a szándékom, hogy éltessem az MS-t, hanem az, hogy rámutassak, hogy a kiscégek is nagy dolgokat kaphatnak az IT-től ha azt nem csak marginálissan használják, függetlenül attől, hogy MS vagy nem MS megoldásokat alkalmaznak.
 • BiroAndras #185
  Akkor lehet, hogy ezért nem ment fel a 4GB-os vincsire...
  Sajnos a többi vinyómon vagy van már rendszer, vagy tökig tele van. De majd veszek mégegyet (úgyis kell) és azon kipróbálom.
 • moha #184
  ja a helyfoglalása úgylátom alapból 5GB körüli
 • moha #183
  gond nélkül felment az 1GHz-s gépemre, sebessége kb olyan mint az XP-nek (eddig, az XP elég korrektül fut a gépemen). Sajnos az XP-s video driverem nem lehet felrakni rá (S3 Unichrome) úgyhogy így még nagyon nem az igazi, de ez azért változni fog (nagyon remélem :).
 • Neophyte #182
  A Vista gépigényéről csak annyit, hogy egy 3 Ghz-es proci, 1GB RAM, DX9-es kártya
  1 év múlva(lehet még több), amikor a Vista megjelenik már nem is lesz olyan nagy követelmény... Már az XP-nek is ajálott az 512 RAM!

  Aki meg kikapcsolja a 3D efekteket... annak sokkal gyengébb gép is megfelelő...
 • moha #181
  én ha minden jól megy, ma fogom felrakni egy 1GHz-s VIA Antaur procis 1GB ramos notira, ha erre felmegy, és jól fog menni akkor szerintem semmi gond az új windows-al
 • BiroAndras #180
  Tegnap megpróbáltam feltenni, de nem ment fel. A telepítője azért tetszik, sokkal barátságosabb az eddigieknél.
  A telepítés sebességét egyelőre nem tudtam tesztelni, mert csak egy ősrégi 4 gigás vinyót tudtam felszabadítani az ügy érdekében.