Berta Sándor

Levédetné a smiley-jeleket a Microsoft

A tervek szerint a redmondi szoftveróriás levédetné az Egyesült Államokban az elterjedt emóciós jelek használatát, amire a szoftverfejlesztő cégek azonnal támadással reagáltak.

A fejlesztők első reakciója az volt, hogy "ez egy rossz vicc", majd támadást indítottak az amerikai vállalat ellen. A Microsoft által benyújtott szabadalmi beadvány szerint ugyanis "minden olyan pixel kiválasztását, amelyből később smiley jöhet vagy hozható létre", védetté kell tenni.

Mark Taylor, a Nyílt Forráskód Konzorcium egyik igazgatója először el sem akarta hinni a hírt, mert azt hitte, valaki szórakozik vagy viccel. A szakember úgy véli, az egész ötlet az abszurditás kategóriájába tartozik. "Úgy tűnik, olyan világban élünk, ahol a legnevetségesebb, paranoid ötleteket is kereskedelmi szabályok és ügyvédek serege védi" - jelentette ki. Nyilatkozatában hozzátette, hogy mivel az emóciós jelek az internetes nyelv részét képezik, így precedens esetről beszélhetünk és ha a nyelv egyes részeit szabadalmaztatják, akkor ez nagyon veszélyes játékká válhat.


Le kell majd mondanunk róluk?

Jonas Maebe, a Szabad Információs Infrastruktúrák Alapítvány (FFII) szóvivője szerint csupán arról van szó, hogy a Microsoft ezzel a szabadalommal akarja megvédeni a konkurenseitől az MSN Messenger nevű azonnali üzenetküldésre használt programját. "Sajnos nyilvánvaló, hogy ezek a beadványok nem azért születnek, hogy megvédjék a beruházásokat vagy a fejlesztői munkát, hanem csak azt a célt szolgálják, hogy támogassa az adott cég aktuális piaci pozícióját" - tette hozzá a szóvivő.

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a Microsoft Európában is hasonló lépésre készülne. Mindenesetre a Golem német internetes híroldal kiderítette, hogy a szóban forgó szabadalmi beadvány a 200501568773-as számot viseli és hogy a redmondi cég a kérelmet 2004. január 20-án nyújtotta be. Az előterjesztést még vizsgálja az Amerikai Szabadalmi és Márkanév Hivatal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #105
    Na igen, de az, hogy az adott ország elfogadja-e, az a saját szabadalmi/védjegyi hivatalán áll, nemde?
  • [HUN]PAStheLoD #104
    Leszopatnám amerika teljes lóállományát a microsofttal, le kell majd mondanom róla?

    A hazai szabadalmi hivatal csak nem olyan hülye, hogy már régóta létező dolgokat engedjen bejegyezni, ha meg igen, akkor az SG illegálisan fog tovább működni és kész :D
  • Major #103
    Okoskodó? Nézd már meg, hogy miket írtál, egy rosszul(?) fordított cikk után. Legalább ha normális véleményket írnál, de ezek...? Én kérek elnézést, hogy küldtem 1-2 szerintem normális hozzászólást, miben arra akartam 1-2 ember sugalmazni, hogy nem kell mindjárt pocskondiázni, mindenen. Bocsánat hogy megbántottam Mr. Mike-ot a helyi fórumkirályt!
  • Mike #102
    úgy szeretem az okoskodó mások fölött olyan boldogan és előszeretettel itélkező embertársaimat
  • Cicero #101
    Egyébként is, csinálok én magamnak jobbat :OO
  • Cicero #100
    Ez de szánalmas :D::D:DDDD
  • pemga #99
    Igen, a fórumokon én is hezitáltam, hogy vajon ide tartoznak-e, vagy sem. Igazából minden része le van írva ott (pl. img serveren tárolása és linken hivatkozás rá (object locator-nak mondja), cache-hit, ehhez kiemeli külön a borzer-cache-et is, regexp-es kicserélés szövegben), egy dolog nem (teljesen) érvényes: az instant messaging. Mert végülis a fórum valami olyasmi, ha a mögöttes részét, a célját nézzük. De ez már jogászok dolga eldönteni, hogy mit minek néznek :).
  • whitehawk #98
    Kb lefordítottam a bevezetőjét a szabadalomnak aztán még mindig nem értik egyesek.....
  • Major #97
    Mielőtt bárki is írna egy újabb szidalmat a cikk kapcsán (ami persze felesleges, hisz az illető saját szegénységi bizonyítványát állítja elő), érdemes lenne elolvasni egy-két régebbi beírást, mondjuk a #66-ost és csak utánna vélemény nyílvánítani...mivel a cikk teljesen bulvár és sg.hu nem talált komoly hírt, ezért bepróbálkoztak ezzel...
  • FTeR #96
    ennyi erővel a html <img /> -je ez alá tartozik, mert a php a szöveg kódot erre tagre cseréli le, a böngésző meg becseréli a képre...
    nem kell ködösíteni, szó sincs a fórumok szmájljairól. abban a pontban a kliensek között lévő szerveren tárólt képről van szó. egy weblapnál nincs kliens a másik oldalon.

    röhely, annak elleneré, h itt már sokan írtuk, h kamu a cikk, sokan még mindig ide flémelnek.
    (a kollegád felvetése igen találó)