Specker Balázs

A Microsoft is beszáll a térképversenybe

A Microsoft elindította Virtual Earth keresőjének béta verzióját. Ez a cég első igazi kísérlete arra, hogy helyhez kötődő keresési lehetőséget nyújtson szerte a planétán.

A rendszer segítségével földrajzi kereséseket hajthat végre a felhasználó, mégpedig a térképek címkéinek használatával. A honlap egy virtuális telefonkönyvet is magában foglal majd - közölte a PC Pro News. A még idén bővülő MSN Virtual már városokat és tájékozódási pontokat is tartalmaz majd.

A szolgáltatás egy Locate Me (Találj meg) funkcióval szolgál a teljesen elveszettek számára. A WiFi-csomópontok segítségével - melyre a netezők laptopjaik vagy egyéb kommunikációs eszközeik révén csatlakoznak - helymeghatározást is kaphatunk. Ezt követően pedig a környéken is keresgélhetünk majd a cég ígérete szerint - írja a CNet News."Ha idegen városban vagy és a közelben, mindössze pár lépésre szeretnél kínai éttermet vagy pénzautomatát találni, a szokványos internetes keresések nem adják meg azt a helyközpontú vizuális információt, amire szükséged van" - mondta Stephen Lawler, a Virtual Earth projekt vezérigazgatója. Némi korlátozást jelent viszont, hogy egyenlőre még csak az amerikai helyszínek kerültek fel a Microsoft térképére és a következőnek vélt brit bővítésről nincs még hír.

Amíg a Microsoft virtuális bolygójának felépítésén fáradozik, a rivális Google már februárban útjára indította Google Maps rendszerét, ami új távaltokat nyitott az online földrajzi szoftverek használatában. Újfajta térképkezelése révén ugyanis a felhasználók böngészőjük frissítése nélkül zoomolhattak Észak-Amerika térképére - olvasható az Information Week oldalán. Az alig egy hónapja startolt Google Earth használatával a netezők körbeutazhatják a 3D-ben ábrázolt bolygót, és megpróbálhatják megkeresni saját otthonaikat is. Az elmúlt hetekben a Google a Maps sorozat japán verziójával is előrukkolt, sőt, a Google Moon révén egyből a Holdra ugrott.

Az állandó frissülés nem véletlen. A Microsoft és a Google között kiélezett küzdelem folyik azokért hirdetőkért, akik keresőoldalakon kívánják reklámozni portékáikat, valamint a bevételekért, amelyek technológiáik licenceléseiből folynak be más cégektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • RpPRO #23
  A Google Earth-hez kepest ez meg a fasorban sincs.

  Nem tudom, h mennyi idosek a felvetelek masfele, de azt igen, h a veszpremi Plazat 2004 tavaszan kezdtek el epiteni, a felveteleken meg csak a foldmunkak nyoma latszik.
 • FTeR #22
  ja,csak az a béta végén van...

  kugli meg az m$-t akarja lenyomni. és akkor mi van?
 • fie #21
  Lehet hogy beta, de a google earth is az. Ez nem mentség.

  Ebből látszik, hogy az ms mindenáron le akarja nyomni a google-t (minden téren: asztali és web kereső, gmail, ...)
 • Tpe #20
  Melyikek "nagyon" régiek?
  Mert a Google-n a szomszédban tavaly kezdődött építkezés is rajta van. (Budapest VII-ker)
 • patrik #19
  nekem a Google Earth nagyon tetszik :)

  bugger: a Google Earth-es térképek is régiek?
 • stinkydiver73 #18
  Mindíg szerettem volna átmenni a golden-gate hídon, rázoomoltam, eldöntöttem a képet, bal klikkel meghútam az egeret és egy álmom teljesült :)
  ( a googleról van szó )
 • bugger #17
  Nos... sokan nem veszik szre, de ezek NAGYON régi térképek...
 • pilsner #16
  BRUTÁLIS!!!!
  qrwa jó!!
 • toyotakacsa01 #15
  Köszönet a piramisokért.
  Már kétségbe voltam esve hogy nem is léteznek.
 • Equ #14
  már megint ez a fene nagy tájékozottság a cikkíró részéről... A ms több mint 5 évvel megelőzte ezzel az egésszel a google-t (és mindenki mást), a teraserverrel, amivel az mssql 2000 megjelenésekor bizonyították a skálázhatóságát. Az volt az első 1 tb-os nyilvános adatbázis és már akkor látni lehetett a kocsikat is még magyarországon is és nem csak azon a pár négyzetkilóméteren ahol ma a google használható. (igaz akkoriban a képek 90% fekete fehér volt)

  A google maps megjelenésekor meg nemhogy részletes képek, de mégcsak európa mint kontinens se volt rajta. Aki meg bétákból von le követztetéseket az meg magáról állít ki szakmai szegénységi bizonyítvánt.