Berta Sándor

Feljövőben az online reklámpiac

Az átlag felhasználó az online reklám fogalom hallatán általában a böngészés közben felbukkanó popup ablakokra gondol.

Amennyiben megkérdeznénk ezer embert, hogy mi a véleménye a popup, vagyis a hirtelen felbukkanó reklámablakokról, nem nehéz megjósolni, hogy a 99 százalékuk - finoman szólva - elítélően nyilatkozna róluk. A legtöbbet vitatott reklámfajták mellett persze vannak más módszerek is (bannerek, reklámcsíkok stb.) és terjednek a rájuk való klikkelgetést "díjazó" reklámok is.

Az online szakma szerint 2004 könnyen az online reklámok éve lehet, hiszen a szakértők 15-20 százalékos forgalomnövekedést prognosztizálnak ezen a piaci területen. Tavaly az emelkedés csupán 3,7 százalékos volt. Az elemzők szerint ennek több indoka lehetett. Így például az internetes keresők marketingterületének hiánya a statisztikák összeállításakor, illetve az erotikus és a szerencsejáték szóló reklámokról területén tapasztalható drasztikus visszaesés. Minderről a Német Multimédia Szövetség (DMMV) számolt be.

A szakemberek úgy vélik, a klasszikus reklámok (televíziós, rádiós, újság) területén végbemenő pozitív változások 2004-ben elérik majd az online reklámpiacot is. Németország egyébként itt is az élmezőnybe tartozik. 2003-ban például 265 millió eurót fordítottak az online reklámokra. A legfőképpen "meghirdetett" ágazatok a szolgáltatóipar, a kereskedelem és a csomagküldő szolgáltatások, a képzés és a média, valamint a pénzügyi szektor és a telekommunikáció voltak. Érdekes, hogy például a számítástechnika vagy az autóipar kimaradt a felsorolásból.

Ám, ami késik, nem múlik. 2004-ben például előreláthatólag főleg az autó- és a tömegáru-termelésben tevékenykedő vállalatok fognak az online reklámokra költeni. De egyre nagyobb részt kérnek az internetes keresőprogramok. A Német Multimédia Szövetség szerint 2004-ben csak tovább fog nőni a cégek által az online reklámokra fordított pénzösszeg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #5
    ha egy bevezeti (be tudja, illetve rárkényszerül hogy bevezesse) akkor az összes be fogja
    nemcsak SG, hanem index, origo, stb. semmi sem lesz... mondjuk már most is amiből tudnak pénzt csinálnak, lásd freemail "megnövelt tárhelye" (haha, és a sok hülye még elő is fizet...)
  • Vik1984 #4
    1e3 Ft-t még bevállalnék.
  • Darth Sith #1
    utálom a reklámokat....