Berta Sándor

Készül az újabb olcsó PC

A kompakt, robosztus és keveset fogyasztó számítógép a Jhai alapítvány tervei szerint csupán 200 dollárba fog kerülni. A Jhai-PC-nek is nevezett eszköz elsősorban szegény falvakba kerülne, ahol e-mail és VoIP-kliensként lehetne alkalmazni.

Az olcsó számítógép, az olcsó mobiltelefon és az olcsó notebook után ismét egy olcsó PC került az érdeklődés középpontjába. Az alapítványi szakemberek most nyilvánosságra hozták munkájukat, illetve a forráskódokat, abban a reményben, hogy más programozók esetleg még jobb szoftvereket tudnak majd kifejleszteni a Jhai-PC alapjain.

A teljes Jhai-PC projekt, forráskódokkal, felhasználói kézikönyvvel, az alkalmazott hardverek leírásával és egy számítógép-összeállítási útmutatóval együtt megtalálható a Sourceforge.net webportálon. "Minden a birtokunkban lévő dokumentumot és szoftvert közzéteszünk, hogy így segítsük a szegénységben élő embereket. Szeretnénk, ha az ötletet támogató számítógépgyártók vagy más fejlesztők és programozók a terveink alapján még jobb PC-ket csinálnának" - áll a Jesse Thorn, a Jhai Foundation alapítvány szóvivője által ismertetett közleményben.


A Jhai-PC lelke egy 486-os processzorral kompatibilis, passzív hűtésű központi egység. A Mach-Z MZ-104 chip körülbelül akkora teljesítményre képes, mint egy 133 MHz-es órajelen üzemelő 486-os CPU, de persze alkalmazható a jóval erősebb AMD Geode is. A minél hatékonyabb hűtést segíti elő a fémből készült megerősített számítógépház is.

A Jhai-PC-be épített minden alkatrész egy PC/104 kártyán található meg. Tízezer darab számítógéptől a gépenkénti ár 200 dollár vagy még kevesebb lehet. Ebbe az összegbe beletartoznak a rendszer részét képező trackball, billentyűzet, 1024x768-as LCD kijelző és mátrixnyomtató is, míg az operációs rendszer egy módosított Debian disztribúció. A fejlesztők szerint a masszív rendszer akár tíz évig is javítás nélkül működhet.

A számítógéphez mellékelt szoftverek között van az OpenOffice nyílt forráskódú irodai programcsomag és más alkalmazások is. A szoftverek elméletileg bármilyen nyelvre lefordíthatók. A Jhai-PC a tervek szerint a későbbiekben akár egy memóriakártyáról is képes lesz elindulni és a rendszer igény szerint nagyobb teljesítményű processzorral és több memóriával is felszerelhető lesz.


Egyetlen mozgó alkatrésze egy Microdrive

A PC-t az 1980-ban Adam Osborne megbízásából elkészített Osborne-1, a világ első "táskaszámítógépét" is megalkotó Lee Felsenstein és Mark Summer fejlesztette ki. A Jhai-PC programban eddig mintegy 200 fejlesztő és programozó vett részt, az adományokból összesen 200 ezer dollár támogatás gyűlt össze. Egy laoszi faluban elvégzett első tesztek után a csoport most egy Arizona szövetségi államban található navaho indián rezervátumban és Indiában elvégzendő újabb tesztekre készül.

A projektet támogatja többek között a Világbank, az Intel, a Cisco és több alapítvány is. A Jhai Alapítvány hogy folytathassa a munkát, a jövőben polgári kutatás-fejlesztést támogató és a világ különböző részein található helyi szervezetekkel is együtt akar működni.

A Jhai PC összerakásának folyamata

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #38
    Lehet, hogy egy usb-s pen drive emiatt még hamarabb tönkremegy (bár nem egészen értem, miféle feszingadozásról van szó), de a flash-rom átírási ciklus-száma a technológiából adódóan 1-10M-ban maximált.
  • Caro #37
    Az infó tanárom anno pont azt mondta, hogy a pen drive az usb miatt érzékeny.
    Azt mondta, mikor bedugsz egy pen drive-ot, különböző feszültségingadozások lépnek fel, kis ideig. Ez az, ami zavarja a flasht is.
  • dez #36
    A vinyón sokkal többször átírható egy bit. Hamarabb megy tönkre a mechanika.

    Szerintem a pen drive-okban is ugyanaz a flash-rom van, mint a CF-ben és a többiben. Mi más lenne? :) Csak az interface más.

    Jó ötlet lenne a dram-os kiegészítés, csak túl drága ma még, de valszeg amúgy sem foglalkoznak a problémával ennyire.

    Egyszerűbb, ha oly módon van tárolva az adat, hogy egyrészt 1-1 megsérülő bitet vissza tud állítani (hibatűrő kódolás, mint a CD-nél, DVD-nél). Még jobb, ha olyan a cucc, hogy ha több egymás közeli bit tároló romlik el, akkor relokálja a területet máshová, és azt lezárja (vinyóknál bevett gyakorlat ma már).
  • Caro #35
    Na és egy winchesternél? :)
    Ami tönkre szokott menni az én úgy tudom nem a flash rom, hanem a pen drive.
    Az más egy picit.
    De tök mindegy. Akkor azt kell csinálni, hogy két memória kell bele.
    Kell egy DRAM, megy egy Flash ROM.
    Amikor bekapcsolod a gépet, az egészet áttölti a DRAM-ba.
    Ha meg kikapcsolod, egy kondenzátor még addig tartja a feszt, amíg a dramot visszamásolja a flash-be.
    Ezzel az indítási idő megnövekedik, de ha a flashek valahogy RAID-elve vannak, akkor nem sokkal.
    Meg persze kb. 2x annyi, mint a sima megoldás. De nem biztos. Semmi szükség über-brutál 400-as DDR-re. Legalábbis SATA illesztéssel még bőven nincs.
  • dez #34
    Azért a flashromoknak is korlátozott az élettartama. Egy bit csak korlátozott számú esetben írható át. 1 millió és 10 millió között valahol. De néha ennél hamarabb is tönkremegy.
  • Caro #33
    Szerintem a kis fogyasztású, közepes teljesítményű, kompatibilis, kis méretű, mozgó alkatrészt nem tartalmazó gépeké a jövő.
    Ez már legalább közelít hozzá.
    A microdrive helyett CF-et is lehet belerakni nem?
  • Gregorius #32
    Bírom, hogy sokan itt sírnak, hogy ennyiért ilyen szart, és közben a 200$-ból még maga a TFT is alig jön ki.
  • Kazak #31
    A vásárlóerő az a helyi NOMINÁLIS ár- és bérszínvonaltól függ. Úgyhogy ez a 200 USD odakint lehet marha nagy összeg.

    Meg tudja mondani vki, hogy mennyi a fogyasztása egy TFT, meg egy CRT monitornak (legyen mondjuk 15"-os)?
  • k0zi #30
    Nyugati világ amit leselejtez azt nyugodtan felajánlhatná karitatív célokra, vagy olyan cégeknek akik továbbértékesítik a fejlődő országoknak.
  • pite #29
    windows gombos billentyű? kiirthatatlan.