Berta Sándor

Számítógépeket vásárolnak a szegényeknek Brazíliában

Egyre több az olyan vélemény, amely szerint a brazil kormánynak ezekre a gépekre nyílt forráskódú programokat kellene telepítettnie az amerikai vállalat lebutított verziójú szoftverei helyett.

A dél-amerikai ország kormánya hamarosan ki akar írni egy pályázatot hálózatba köthető számítógépek beszerzésére. A PC Conectado nevű projekt keretében összesen egymillió PC-t vásárol majd a brazil állam, amelyeket a szegények között fognak szétosztani. A brazil elnök mellett működő tanácsadói stáb azt tanácsolja az ország vezetőjének, hogy a számítógépekre előre telepített, nyílt forráskódú szoftvereket installáljanak. Ugyanakkor más kormánytagok úgy vélik, hogy az lenne a legpraktikusabb megoldás, ha - opciós vételként - a dél-amerikai ország drágább, és "lebutított" Microsoft szoftverekkel ellátott PC-ket venne.


Butított XP vagy Linux?
Az ügyben véleményt nyílvánított a Bostonban található Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) Média­la­bo­ra­tóriuma is. Walter Bender, a MIT Media Lab igazgatója és David Cavallo kutató közösen írt levelükben kampányoltak a nyílt forráskód mellett Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnöknél. Bender és Cavallo levelükben egyértelműen azt tanácsolják, hogy teljes értékű, ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazásokat telepítsenek majd a számítógépekre és ne drága, ráadásul számos funkciójukban korlátozott Microsoft-termékekkel lássák el azokat.

A két szakember szerint számos szabad szoftver mind a biztonság, mind a minőség, mind a beszerzési költségek tekintetében jobb nem csak a lebutított, de a teljes verziójú kereskedelmi programoknál is. Ezenkívül Bender és Cavallo úgy vélik: a "butított" szoftverektől a lakosság sem lesz okosabb, mivel a zárt kód egy tanulási lehetőségtől is megfosztja a tömegeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #65
    Szerintem aki számítógépet használ igenis értsen hozzá! Mint ahogy jogsinál is van műszaki. Talán kevesebb veszélynek lenne kitéve a felhasználó. És nem kell a titkárnőnek parancssor sem, mert van automount meg supermount meg oldja neki a dolgot. Dokumentumok könyvtárat létrehozni meg nem nagy ördnögősség. Másfelől viszont ha céged van, és odaülteted, az alkalmazottat, és az hazavágja a rendszert annak nem fogsz örülni, és az csak neked kiesés meg probléma. Másfelől akinek többre van szüksége az is megkapja amit akar, mert nyit egy konzolt, ami szinvonalban össze sem mérhető az MS-DOS parancssorral :D
  • Omega #64
    Hát ha így behtárolják a linux fejlődését, hogy ez csak informatikus rendszer legyen ,az igen nagy hülyeség szerintem. A mai világban szerintem semmi sem így működik hogy ez csak erre vagy arra való és akkor az csak olyan irányba fejlődik amire eredetileg kitalták. Pl. Eleinte a számítógépet nem tudták elképzelni se hogy mire lehetne használni és ma már mindenütt ott van, utánna azt mondták hogy az egész világon összesen kettő drabra lesz szükség, ez se igazán lett igaz, először egyátalán nem játékra találták ki és mégis sokan csak játékra használják, az internetet szigorúan csak katonai célokra taláták ki h atomháború esetén legyen egy olyan renszerük amit nehezebben lehet megsemmisíteni, most mégis itt ülök és írok az (internetes) fórumra, ezenkívül lehet még chatelni, honlapokat nézegetni, stb... ez nekem úgy tűnik hogy nagyon messze van a katonai felhasználástól, és így tovább. (Persze ha még mindig ARPANET lenne akkor midezt nem tudnám megtenni) Szerintem nem lehet így behátárolni egy renszert ez mindig attól függ hogy éppen mire és hogyan akarják használni az emberek, aminek ennek függvényében fejlődik is. A linuxnál maradva pedig megvan az az előnye hogy sokféleképpen lehet használni pl. te a programok telpítését elvégezhetet parancssorból ha azt jobban szereted, akinek meg ez nem fexik az használja a Yastot, és ez az amiben fejlődhet még a linux.
    Viszont ha mégis így lenne akkor más technológiák megelőzik és ki fog kopni, mert egyszerűen elavult lesz egy idő után.
  • DOT #63
    Valószínűleg igazad van, csak azt értsd meg, hogy titkárnő nem fog konzolos (nem shell-es, szvsz) vi-t használni, amikor levelet kell írnia, mert neki wysiwyg editor kell. Tehát lehet akármilyen tutifrankó a kernel, usernek egy "Dokumentumok" mappa kell, (automount-os) floppy, CD és könnyen, gyorsan kezelhető munkakörnyezet. Na erre a shell nem képes. Nem az számít, hogy milyen komplex parancsot tudsz egy sorba gépelni a bash-nek és ez mennyi idő alatt fut le, hanem, hogy el tudja végezni a munkáját. Anélkül, hogy részt venne egy Unix gyorstalpalón. Ugyanez érvényes a többi userre általában: magasról sz@rják le hogy működik a rendszer, csak az a fontos, amire használni akarják. Ha ahhoz jó a konzol akkor jó, de ha nem jó akkor nem jó.. Jellemzően, lássuk be, nem jó.
  • whitehawk #62
    Nem kell, hogy mindenki linuxot használjon. Sőt. Használjon az ember BSDt, meg BeOSt meg sok minden mást. Legyen heterogénia. Nem kell minden suttyónak linuxot használnia, így is már valamelyest felhigult a közösség :/

    Egyébként ACL van linux alatt. Active Dir is. Lehet kapcsolódni Exchange szerverekhez is, sőt van Exchange megvalósítás linuxra is.

    "Active Directoryról hallottál már? Nem rwx szintű jogosultságkezelés. Játékból meg csak az openglesek közül néhány fut linuxon, a directxesekkel micsinálsz, csorgatod a nyálad?"

    Az igazság az, hogy kétlem, hogy valaha is lesz DirectX megvalósítás Unix rendszeren, amikor az OpenGL _minden_ rendszeren elérhető. Azt kell használni. Jó példa erre az összes ID játék. Ők következetesen OpenGL-t használnak. Ez olyan mint az ActiveX az se lesz soha másutt csak IEben :D

    Örülök, hogy a fordítsunk kernelt minden este téma előkerült már megint.... Szeretem amikor szűklátókörű windowsosok megmondják a frankót :)
  • blackeagle #61
    "ez kezdetben a shell volt (és még mai napig is igen jó ezért is él és virul),"
    Tökéletesen egyetértek. Hihetetlenül egyszerü dolgozni benne és ha van az embernek fél perce előre megírt scriptekkel nagyon lehet haladni.
    Nem olvastam végig az összes hozzászólást ,de ilyen témákban mindig előjönek a korlátoltak ,akiknek csak a játékig jut el az esze és ilyeneknek kár is reagálni ( Nem kell rögtön megsértödni mindenkinek aki játszik ,én is szoktam. Csak azokat nem bírom ,akik semmi érvet nem tudnak felhozni csak egy játéknevet. Megsugom vannak emberek ,akiknek a munka fontosabb ,vagy kinöttek a játékból. Nekem elég volt anno a screamer2 ,imperium galaktika ,settlers2 ,stb.. )
  • Tetsuo #60
    Nna ezzel teljesen egyetértek.
  • h4x0r #59
    Active Directory: PAM segitsegevel lehet linux ala is. Elvileg.

    Orvos, epitesz es mezei troger sem biztos, hogy jatszani akar. Ugy vettem itt eszre, hogy nehany ember arra veri (a mellet :-), hogy milyen bika gepe van, es azon milyen uj meg uj jatekok futnak. A sigblockokban is latom a felsorolt konfiguraciot. Mintha ez lenne a hozzaertes...
  • Robin Hood #58
    Meglepődnél mennyi "komoly" embernek szempont a játék. Egy orvos, építész, vagy mezei tróger nem arra vágyik hogy munka után kernelt fordíthasson.
  • Robin Hood #57
    Active Directoryról hallottál már? Nem rwx szintű jogosultságkezelés. Játékból meg csak az openglesek közül néhány fut linuxon, a directxesekkel micsinálsz, csorgatod a nyálad?
  • Robin Hood #56
    Huha, te se a GTA-hoz, se ehhez nem értesz, akkor meg ne erőlködj, mert csak magadat teszed nevetségessé, pubi!