Berta Sándor

Kutatás a számítógépek intelligenssé tételére

Egy vízió szerint a jövőben már a számítógépek is képesek lesznek arra, hogy intelligens módon kezeljék a legkülönfélébb információkat. A kutatási projektet az Európai Unió 5 millió euróval támogatja.

A bevitt információk intelligens módon történő feldolgozása és az önképzés a fő célja a számítógépeket a középpontba helyező REWERSE-programnak. A REWERSE nevű informatikai kutatóprojekt az Európai Unió 6. Keretprogramjának része, költségvetése 5 millió euró és fő területe az úgynevezett "Semantic Web". A Semantec Web-et felfoghatjuk egy olyan kezdeményezésként is, hogy azok az adatok, amelyek eddig csak az emberek számára voltak hozzáférhetőek, ezentúl a gépek számára is "nyilvánosak" és érthetőek lesznek. Mindez igaz akár az internet vonatkozásában is.

A projekt koordinálását Francois Bry és Hans Jürgen Ohlbach professzorok, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem Programozó- és Modellezőnyelvek Tan- és Kutatóegységének szakemberei végzik. A REWERSE (REasoning on the WEb with Rules and SEmantics) projektben összesen 27 intézmény közel száz kutatója vesz részt. A szakemberek célja, hogy különböző modelleket hozzanak létre és teoretikai eredményeket ültessenek át a gyakorlatba.

A kutatók példákat is említettek: ha beírunk a Google keresőbe egy több értelmű szót, például azt, hogy "Koch", akkor a program nem tudja, hogy a szakácsot keressük, mint foglalkozást, vagy a személyt, illetve esetleg a Koch nevű vállalat érdekelne bennünket. De a számítógép azt sem tudja, hogy a számok egy táblázatban például árakat jelentenek. Így a jövőben viszont már beírhatnánk, hogy az "Árak amerikai dollárban" vannak megadva, amelyből a gép tudná, hogy az USD egy pénznemet jelöl, amit át lehet váltani akár más pénznembe is, például euróba.

A Semantic Webet főleg a tenyérgépekben juthatnak majd szerephez. A felhasználók megbízhatnák például a készüléküket, hogy beszéljenek meg a partnerükkel egy ebédidőpontot. Az eszköz ezt a beépített Organizer segítségével percek alatt lebeszéli, eltárolja az időpontot a kalendáriumba. De arra is használhatjuk majd a készüléket, hogy megnézze hogy egy filmet egy adott napon, mikor és melyik moziban játsszanak és mennyibe kerül a jegy, illetve, hogy melyik, a mozihoz közel eső étteremben lehet például vacsorázni.

A Semantec Web lényege, hogy a számítógépek - az emberek jóváhagyásával - bizonyos fokig és mértékig autonóm és önálló módon tárgyalnak egymással. Ugyanakkor a felhasználók által betáplált adatokat kényszerülnek használni, de már logikusan gondolkodnak. A REWERSE célja a valószínűségekre való felkészülés is, vagyis "mi történik akkor, ha", amelyekben minden adat és szabály is le lesz fektetve, például, hogy egy adott rendszerhez kinek lesz és milyen fokú hozzáférése.

A projektben a müncheni egyetemen kívül részt vesz még a linköpingi, az Universidade Nove de Lisboa lisszaboni, a bécsi technikai, az eindhoveni, a hannoveri, a nápolyi és a zürichi egyetem is, illetve a görögországi Foundation of Research and Technology - Hellas intézmény, az Universitat Ca' Forscari velencei egyetem s két francia kutatóintézet, úgymint az Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique (INRIA) és a Laboratoire Lorrain de Recherche en Informatique et ses Applications (LORIA).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Csóka #27
  Ez kábé olyan, mint az Animatrix... "Az ember megalkotta a gépet, ezzel saját végzetének megteremtőjévé vált. A gépek fáradhatatlanul dolgoztak, hogy teljesítsék az emberek parancsait. De hamarosan felbukkantak az engedetlenség első csírái. A gépek nem kaptak megbecsülést alkotóiktól..."
 • NEXUS6 #26
  Háj Papamaci!

  OKS akkor tereljük a dolgokat filozófiai síkra. Szerinted mi is az "igazi intelligencia"?
  - (A viszonylag új -kb 20 éves- kutatások szerint is, azt amit általában intelligenciának hívunk, kb 7 egymástól elkulöníthető funkciónak a halmaza: logikai intelligencia, térbeli intelligencia, zenei itelligencia, szociális intelligencia ....
  Nos, a DB a logikai intelligenciában lealázta az emberiség ezen a téren legokosabb képviselőjét. Ettől a világ mondjuk nem dőlt össze;)

  Amúgy te hogy határoznád meg a gonoszt, ha már itt tartunk?
  Szerintem az intelligencia az intelligencia, az hogy valaki milyen jellemmel rendelkezik, illetve a külvilág hogy ítéli meg az már más tészta, ergo az intelligencia önmagában nem lehet gonosz.
 • papabear #24
  hé, hé csigavér.
  A a DeepBlue olyan messze van az igazi intelligenciától, mint a Millenium Falcon a Kínai Űrhajózástól.
  Éppen te írtad #19 nemrég, hogy ne keverjük a logikát az intelligenciával, most mégis azt tetted.

  Azonkívül nem mondta senki, hogy CSAK gonosz lehet, hanem azt, hogy lehet AZ IS. És valódi intelligenciáról beszélünk, nem egy jól konfigurált programról. A valódi értelemben vett MI-ig még néhány évtizedet fejleszteni fognak.
 • NEXUS6 #23
  Hé fiatalok, mi ez a parázás?

  Ha valaki azt mondja, hogy Ai akkor már rögtön, jön Terminátor, Bishop meg a többiek?

  Uraim, nem hazudhatunk magunknak tovább! Szembe kell nézni a szomorú tényekkel: a gépi intelligencia már töbször csapást mért az emberiségre.

  PL amikor a DEEPBLUE elverte az aktuális sakvilágbajnokot, ugye:)

  De azért a tények tisztázása, illetve a téma által felkavart érzelmek csitítása érdekében, hozzá kell tennünk: a vereség után az illetőt nem verték bilincsbe és vetették tömlőcbe, Valamint a fentebb nevezett D.B. nevezetű számítógép nem tette ágyasává a mélyentisztelt sakk világbajnok feleségét sem:)

  Azon vitatkozni ezekután, hogy a meccsen megnyilvánult gépi intelligencia mennyire adta tanujelét a gonoszságnak, ami pedig egyesek szerint elengedhetetlen tartozéka eme kreaturák "lelki világának", nos ez a kérdés szerintem enyhén szólva a BLIKK nevű nem tul magas színvonalú és egyáltalán nem szakmai jellegű kiadvány oldalaira kívánkozik;)
 • Obi Wan #22
  Na igen, lehet hogy minden profi dolgot meg tudnak csinálni, csak mondjuk a másolás/beillesztésnél akadnak el :)
 • Pepito #21
  Re Asimov es a robotika torvenyei:
  A legnagyobb problema az, hogy a robotika torvenyeire is ervenyes Godel torvenye. Ennek ertelmeben robotunk talalkozni fog olyan helyzetekkel, amikor nem tud donteni.
  A paradigma valtas es a dolgok "eggyel tavolabbrol torteno" megfigyelese igazi kihivas - meg human aggyal is. Erre programot irni pedig elvileg is lehetetlen.
  Mint ahogy peldaul olyan programot irni is lehetetlen, amely eszreveszi, hogy vegtelen ciklusba kerult.
  ld. Mero Laszlo konyvet ebben a temaban.
 • papabear #20
  A baj az, hogy az igazi intelligencia lehet akár gonosz is. És mint ilyen akár magasról rá is tojhat akármilyen robotika törvényre. Ha felismeri önnön hatalmát, képes lesz vele jó és rossz dolgokra, akkor csak a szerencsén múlik, hogy ne ellenünk fordítsa.
  Persze, ha egy jól elzárt rendszerben működik, akkor nem sok mindent tehet az anyázáson kívül, de ha kapcsolatba lép a globális hálóval, bármire képessé tud válni.
  És az ember nem mehet oda egy szekercével véget vetni, amikor a védelmi rendszereket is az AI irányítja.

  Egyik kedvelt pár sorosom is hasonlóan szól (vagy 15 éve olvastam valamelyik Galaktikában, bocs, hogy nem idézem pontosan és a szerzőre sem emlékszem (Bár asszem Harlan Ellison???)

  - Évtizedekig tart, de megépítik több naprendszer legnagyobb számítógépeit összekötő szuperkompjutert. Igazán felemelő érzés, mikor az arra jó előre felkészített szakember bekapcsolhatja és felteheti az első kérdést.
  -Kezelő: Van-e Isten?
  Halk, majd egyre erősödő morajlás hallatszik a gépezet központi terminálja felől, majd egy hatalmas villámcsapás kíséretében a terminál és az azon található kikapcsológomb megsemmisül.
  -Kompjúter: Most már van.

  :o)

 • NEXUS6 #19
  Ha mélyebben bele akarunk menni a témába, akkor azt láthatjuk, hogy akár legmagasabb szinten is "divat" összekeverni a következő fogalmakat: tudat, intelligencia, logika.

  Mivel a legprimitívebb program is valamilyen logikára épülő algoritmusra épül ezért a bennünket körülvevő progik mindegyike rendelkezik a logikus "cselekvés" képességével.

  Az intelligenciát sokféleképp lehet definiálni. Általában probléma megoldó képességként határozzák meg. Ehhez két dolgot fűznék:
  1. az MI kutatók az inelligencia képességét egy bonyolult programként képzelik el, ami vagy az adatbázis, vagy az alap progi összetettsége miatt képes olyan dolgokra, amikre képes.
  2. habár az ember rendelkezik a probléma megoldó képességgel/intelligenciával ezen kívül még sok mentális képességgel rendelkezik érzelmekkel és mindegyik közül a legfurcsábbal....

  A tudattal, amiről csak a jó isten tudja hogy micsoda. Egyes filozófusok szerint a robotok soha nem fognak tudattal rendelkezni, míg mások szerint már a legegyszerűbb dolgok-pl egy kő is- rendelkezik valamilyen tudattal.

  Ha viszont azt nézzük hogy pl a 19. században, vagy Asimov színrelépésekor hogyan képzelték el az intelligens/robotszerű cselekvést akkor viszont azt láthatjuk, hogy bizony már régen elérkeztünk az intelligens robotok korába! Hülyeség tehát azon vitatkozni, hogy mikor indul be a szkájnet.

  (A multkor láttam egy ilyen felírattal rohangáló kistehert, a skynet asszem egy futárcégg:))
 • juhand #18
  Prolog a HTML-ben.
 • Shadow_THH #17
  Windows alá irják őket? Akkor nem jelentenek túl sok veszélyt :D

  "halott emerek gyával helyettesiteni..." szerintem aki erre gondolt annak már az agya maga halott volt, vagy csak túl sok robotzsarut nézett