Gyurkity Péter

100 millió személyi számítógépet cserélünk le idén

A Gartner csütörtökön ismertetett bejelentése alapján az idei évben közel 100 millió személyi számítógép kerül lecserélésre és ez a szám jövőre 120 millióra emelkedik.

A következő két évben esedékes lecserélések volumene meghaladja majd az 1998-1999 között végrehajtott vérfrissítés mértékét, amely eleve kiemelkedő időszak volt az "Y2K" mizéria miatt. 2004-ben az új szállítmányok mintegy 186 millió konfigurációt tesznek majd ki, ez 13.6%-os növekedést jelent 2003-hoz képest. "Az első egyedév eredményei igazolták várakozásainkat, ez is alátámasztja az általunk jelzett növekedési folyamatot" - nyilatkozta George Shiffler, a Gartner egyik elemzője.

A vállalat által elvégzett felmérés szerint a napjainkban rendszerben lévő személyi számítógépek 30%-a három évnél idősebb konfigurációkból áll. Ezek többsége a Windows operációs rendszer valamelyik korábbi verzióját használja, amelyhez már nem elérhető teljes értékű terméktámogatás. Ez - véleményük szerint - nagy szerepet játszhat a személyi számítógépek lecserélésében. Az erősödő gazdaság is újabb lökést adhat a folyamatnak az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten és Japánban.

Egy februárban ismertetett jelentésében a Gartner kiemelte az új alkalmazások, a digitális fényképezőgépek és egyéb multimédiás eszközök, szoftverek szerepének fontosságát. Elemzésük szerint a második negyedévben a pc-eladások terén mintegy 14.3%-os növekedés várható a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ha hihetünk a Gartner jóslatainak, az ágazat magára talált és újra határozott növekedése pályára áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Herkulles #2
    Én is lecseérlnék pár dolgot, odafentről...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    Lecseréljük? Mire?

    Vodkára.