Gyurkity Péter,Berta Sándor

CES: Bill Gates a "digitális életmód" térhódítását jósolja

A Las Vegasban megrendezett International Consumer Electronics Show konferencián a Microsoft elnöke kijelentette, hogy a vállalat új termékei révén hamarosan vásárlók millió léphetnek be a digitális világba.

Gates beszédében kihangsúlyozta a szélessávú internet-elérés elterjedésének fontosságát, és a háttértárolók árának folyamatos csökkenését, ami arra buzdítja a vásárlókat, hogy digitális formátumban tárolják a zenei és képi anyagokat. "Az évtized elején arra számítottunk, hogy ez az évtized a digitális eszközök széles körben való elterjedésének időszaka lesz. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ez a folyamat a vártnál jóval gyorsabban megy végbe" - jelentette ki a szoftveróriás elnöke.


Bill Gates kezében egy iRiver H-10 zenelejátszóval

Az új eszközök egyikének bemutatása közben azonban Gates - akaratlanul - azt is megmutatta, hogy mennyire sebezhető ez az új világ. Egy nemsokára megjelenő Nikon kamera bemutatás alatt ugyanis - hasonlóan az emlékezetes Windows 98 bemutatóhoz - a Windows Media Center PC operációs rendszer lefagyott, és nem válaszolt Gates utasításaira. A 90 perces bemutató során nem sokkal később a vállalat egyik termékmenedzsere járt hasonló módon, aki az áprilisban megjelenő Forza Motor Sport nevű újdonságait szerette volna illusztrálni. Az egyedi versenyautó tervezése közben ugyanis a rendszer lefagyott, és a már jól ismert kék képernyő jelent meg "out of system memory" felirattal.

A bakik a hallgatóság nevetését váltották ki, de nem indították arra a Microsoft elnökét, hogy részletesebb beszámolót tartson a Windows-alapú digitális világ biztonsági kérdéseiről. "Néhány dologban rendkívül sikeresek voltunk, míg egyes területeken újabb verziókat kellett elkészítenünk" - fogalmazott Gates, aki szokásához híven igyekezett elkendőzni a biztonsággal kapcsolatos problémákat.

Bill Gates bemutatott egy LG DVD felvevőt is, mellyel - mivel hálózati csatlakozóval is rendelkezik - lehetőség van rá, hogy a világhálóról vagy más hálózatból is letölthetők vagy hozzáférhetők legyenek a videók, a zenei fájlok és a digitális fotók. Ehhez csak egy olyan számítógépre van szükség, amelyen szintén a Windows XP Media Center Edition operációs rendszer fut. Gates ezenkívül kijelentette azt is, hogy a jövőben a hordozható média központok, az okostelefonok és a Pocket PC-k a digitális rekorderek mobil lejátszó készülékeiként is használhatók lesznek. Mindez annak is köszönhető, hogy nem lesz szükség a multimédiás anyagok átkódolására vagy átkonvertálására.


Gates a showman Conan O'Brien társaságában egy Xbox-os autóverseny játékkal

A digitális videórekorderek számára a Microsoft a következő 60 napon belül nyilvánosságra fog hozni egy firmware-frissítést, ami lehetővé teszi majd, hogy gyakorlatilag az összes modell felhasználható legyen ilyen célokra. Mint ismeretes, néhány nappal ezelőtt az AMD jelentette be, hogy kifejlesztett egy személyi médialejátszó készüléket, ami a vállalat új Alchemy-Au-1200 típusú processzorára épül. Az eszköz segítségével bárki útközben megtekintheti a digitális rekorderrel rögzített anyagokat.

A Microsoft társalapítója végül bemutatta a Digitrex cég 46 colos LCD-televízióját, amelyen tökéletes minőségben tekinthetők meg a videók és a digitális fotók, illetve, ami más hálózatokról beérkező anyagok megjelenítésére is képes. A Pioneer egy hasonló funkciójú bővítőkártyát állított ki, amelyet az amerikai piacon már kapható kijelzőkbe szerelhető be.


Bár azt hihette az ember, hogy a Windows XP Media Center Editionra minden készülék esetében szükség van, a Pioneer gyorsan bebizonyította ennek az ellenkezőjét. Ugyan a Windows Media Connect alkalmazást és a Windows Media Digital Rights Management szoftver 10-es verzióját a Pioneer is használta, ám a szerver egy hagyományos számítógép volt, amin egy 2-es szervizcsomaggal ellátott, "hagyományos" Windows XP operációs rendszer futott.

Elemzők szerint a Microsoftnak évekbe telik majd, amíg említésre méltó részesedést harap ki a szórakoztató elektronikai eszközök piacán, de addig is jó néhány buktatón kell majd átvergődniük. "A Microsoftot programozók alapították, és napjainkban is programozók vezetik, akik szentül hisznek abban, hogy egy szoftver bármilyen feladatot képes elvégezni" - jelentette ki Paul DeGroot, a Directions on Microsoft elemzője. "A Microsoft célja éppen az, hogy a személyi számítógép egy minden otthoni feladatot elvégző irányító központtá váljon, ami ellentmond a vásárlók igényeinek, hiszen a legtöbben még mindig különálló eszközöket vásárolnak, amelyek egy-egy feladat végrehajtására specializálódnak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #52
    Nem csodalom... :-/

    En ugy vagyok vele, hogy a "Digitalis jovo" ugyanolyan nem megvalosithato otlet, mint a "Szocialista jovo": tulsagosan el voltak szallva az ideologia megalkotoi.

    Pl. szivesebben fexem az agyban egy analog konyvet (:-) olvasgatva, mikozben kakaot/sort/akarmit iszok, mint ue. egy teszem azt laptoppal.

    Analog konyvek 4ever :-)
  • atlagember #51
    Nem véletlenül szeretnék megmenekülni ettől a jövőtől.
  • FTeR #50
    Semmi gond :)
    Azért vagyunk itt, h tájékozódjunk ;)
  • h4x0r #49
    Bocs, tevedtem... Megesik az ilyesmi :)
  • FTeR #48
    "...Ebben az időben már elkészült néhány jelfogós számítógép, mint például a MARK-I meg a többi. Ezeken módja volt számolni, ám nagyon lassúnak bizonyultak. Ellenben rendelkezésére állt egy mechanikus analóg számítógép, a Bush-féle differenciálanalizátor meg még sok – akkor általánosan használt – elektromechanikus számológép is. Sajnos, egyikkel sem lehetett másodpercenként néhány műveletnél nagyobb sebességet elérni.
    Neumann az aberdeeni vasútállomáson 1944-ben ismerkedett meg Hermann Goldstine-nal, aki hadnagyi rangban – matematikusként – a szomszédos aberdeeni kísérleti lőtéren a lő- és bombázási táblázatok számításait irányította. Elmondta, hogy a hadsereg a Pennsylvaniai Egyetemen egy elektronikus számolóberendezés, az ENIAC kifejlesztésén dolgozik, s azt 1000 művelet/ másodperc sebességűre tervezik. Neumann-nak épp egy ilyen gépre volt szüksége. Elment, megnézte, s egy év múlva már a számítógépprojekt igazgatója volt.
    Neumann és Goldstine ettől kezdve – egészen Neumann haláláig – együtt dolgozott a számítógépek fejlesztésén. Az ENIAC két tervezőjével, John W. Mauchlyval és Prespert J. Eckerttel azonban nem alakult jól a viszonyuk, ráadásul együttműködésük sem volt túlságosan szoros. Konfliktus akkor támadt közöttük igazán, amikor Neumann nem járult hozzá ahhoz, hogy a saját maga által feltalált tárolt program elvét a négyük nevén szabadalmaztassák.
    Neumann a tárolt program elvét alkalmazta az ENIAC-ban, majd elkészítette az ENIAC utáni számítógépnek, az EDVAC-nak a teljes leírását. Ez volt az első igazi dolgozat a számítógépekről. Azért, hogy megakadályozza Mauchly és Eckert szabadalmaztatási szándékát, közölte a leírást, és így lehetetlenné tette, hogy az elvet szabadalmaztassák.
    Ezután a négy ember útjai szétváltak. Mauchly és Eckert számítógépgyárat alapított, s abból született meg később a UNIVAC-számítógépeket sorozatban gyártó cég és az amerikai számítógépipar.
    Neumann és Goldstine Princetonban megalkotta az IAS- vagy Neumann-gépet. Ez leginkább abban különbözött a korábbi két számítógéptől, hogy párhuzamos működésű volt, tehát sokkal gyorsabban számolt bármelyik korabeli számítógépnél, felépítése pedig – fő vonalaiban – megegyezett a mai modern számítógépekével.
    Ezért a világ tájékozottabb fele ma is ezt a gépet tekinti minden számítógép dédapjának."
  • Tetsuo #47
    Digitális ide v oda. Egyben biztos vok: a fontos dolgokat papírra vetik még sokáig.
  • h4x0r #46
    A "matematikai alap" fogalomkorbe tartozik mindez. En nem csak a formalis leirasra gondolok, hanem a filozofiai alapokra is. Amugy amit elmondtal, azt mind megfogalmazta Neumann formalisan is. De sok elv is tole szarmazik.

    De nem tudok arrol, hogy Neumann a konkret szamitogep tervezeseben benne lett volna. Csak egy link Neumannrol (rovid, de angol osszefoglalo) a Wikipediaban.

    Ja, igen: Szerintem Neumann minden idok egyik legkiemelkedobb matematikusa. Es Einstein szerint is :-)
  • FTeR #45
    "Azt akarod ezzel mondani, hogy az MS ratyi HW-t vett egy, a marketing szemszogebol veve igencsak fontos esemenyre? Mert az eleg gaz lenne."

    én nem akarom magyarázni a bizonyítványt, csak írtam, h hw hiba

    "Tenyleg? Tudtommal Neumann csak a matematikai alapokat fektette le (a szam. tech. ben) es nem pedig a konkret implementaciot tervezte. Ha nem tevedek."

    De, tévedsz. A mai számítógépek (nem csak a PC) a Neumann-elvű számítógépen alapúlnak. A kezdetek kezdetén, az ő ajánlata vált elfogadottá. Több pntba szedte, h szerinte 1 számítógépnek, hogy kéne kinéznie működés szempontjából. Ezeknek a pontok szinte teljes mértékben a mai napig is érvényesek. Neki köszönhetjük a bináris működést, azt hogy ugyan azon a háttértárolón van a program és az adat (merthogy addig nem úgy volt), a címezhetőséget, a soros utasítás-végrehajtást stb., stb.
    Neumann matematikus volt, és a számítógép a matematikából fejlődött ki, emiatt számít "logikusnak" minden ami vele kapcsolatos. Szal a csak a matematikai alap a szg alapját jelenti.
    Mivel az akkori technikával nem tudtak teljesen megbízható hw-t készíteni (ma se tudnak, de azért jobb a helyzet) olyan programokat kelett írni, ami kiküszöböli ezt a hibát és ezt meg is fogalmazták.
  • h4x0r #44
    "nem lettél letolva és minden programnak vannak hibái, csak általánosítottál (mint most is), ami nem igaz"

    Nem konkretan az SP2 vs. Linux vitara gondolok. Ott az erveles menetet ba... rontottam el. Arra gondolok, hogy nehanyan elkezdtek egy "Anti-Windows fikazo trendet" inditani, aminek a fo erve a "jol be kell allitani..." volt. Ebbe a dologba akartam belebokni :-)
    Altalanositasrol meg annyit, hogy kb. 10 embertol hallom allandoan a "nekem sosem volt fagyasom/spywareem/virusom/..., szal nem tom, mi a baj" szintu allitasokat.

    "- ez a válasz a biztonságra volt és nem a stabilitásra."
    ... amik kez a kezben jarnak (soxor)

    "plusz, a hibauzenetből kiderűl, hogy hw hiba/hiányosság miatt szállt el, ami persze visszavezethető arra, h a cucc nem kezelei rendesen a memóriát"

    Azt akarod ezzel mondani, hogy az MS ratyi HW-t vett egy, a marketing szemszogebol veve igencsak fontos esemenyre? Mert az eleg gaz lenne.

    "(Neumann megmondta, h alapvetően hibás hwre stabíl progit kell írni)."

    Tenyleg? Tudtommal Neumann csak a matematikai alapokat fektette le (a szam. tech. ben) es nem pedig a konkret implementaciot tervezte. Ha nem tevedek.

    "ráadásúl a vita az XP-SP2 vs. akármilyen linux volt, a fenti kifagyás meg vmi bétás média centeren volt..."

    ...ami egy lebutitott WindowsXP, egyesek szerint a MythTV designjaval.

    /OFF
    Ezeket a MediaGeci Editionokat set-top boxokba akarjak, vagy mezei PC-kbe?
  • FTeR #43