Berta Sándor

Lovaggá ütötték Bill Gatest

William Gates III neve a mai naptól egy újabb szóval bővül: a többszörös milliárdost ugyanis lovaggá ütötte II. Erzsébet angol királynő. Az eseményt már egy évvel korábban bejelentette az angol királyi udvar, ám csak most kerülhetett rá sor.

A Microsoft egyik társalapítója számára azonban üröm lehet az örömben, hogy nem használhatja a Sir előnevet. Sokaknak persze nem tetszik, hogy II. Erzsébet - szakítva a korábbi hagyományokkal - szinte már boldog-boldogtalannak, brit állampolgároknak és külföldieknek adományoz lovagi címet, ám hiába minden rosszallás, a büszke angolok kénytelenek lenyelni keserűségüket.

"Óriási megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés. Úgy vélem azonban, hogy ez az elismerés azoknak - az általunk támogatott - hétköznapi hősöknek szól, akik munkájukkal, tudásukkal folyamatosan a szegény országok egészségügyi helyzetének javításán fáradoznak. Alapítványunk célja, hogy - az ő munkájuk révén - minden ember számára egyenlő esélyt teremtsünk az egészséges életre. Hálás vagyok azért, hogy osztozhatom velük ebben az elismerésben" - mondta Bill Gates.


Természetesen azt sietett az angol királyi udvar leszögezni, hogy Bill Gates nem a Windows megalkotásáért kapta a megtisztelő lovagi címet, hanem azért, mert nagy szolgálatokat tett a brit birodalomnak és az ország gazdaságának, illetve, mert évek-évtizedek óta kiemelkedő karitatív tevékenységet végez. A még tavaly januárban nyilvánosságra hozott indoklás szerint Bill Gates azért jogosult a brit lovagi címre, mert nem csak kétezer munkahelyet teremtett Nagy-Britanniában, hanem mert egy 210 millió dolláros programot is beindított a Cambridge-i Egyetemen és sokat tett a világ szegénységének csökkentéséért is.

"Az elmúlt 23 év során komoly haladást értünk el erős üzleti szövetségeink, valamint az Egyesült Királyságban dolgozó alkalmazottaink és kutatóink rendkívüli tehetsége és kreativitása révén. Az Egyesült Királyság volt az első ország, ahol a Microsoft külföldi leányvállalatot hozott létre, itt szerzett tapasztalataink jelentős mértékben befolyásolták nemzetközi szintű fejlődésünket. Büszke vagyok erre a kivételes kapcsolatra és arra a szerepre, amelyet az Egyesült Királyság technológiai ágazatának fejlődésében betölthettünk" - nyilatkozta Gates.


Gates a teljes nevén az Order of the British Empire (OBE) lovagi kitüntetéssel illusztris körbe került. Hasonló megtiszteltetésben részesült korábban már ugyanis például George Bush, Tim Berners Lee és Mick Jagger is. Az OBE-t - amely az egyik legfiatalabb, de egyben az egyik leggyorsabban is növekvő lovagrend - még 1917-ben alapította V. György király, azért, hogy a brit birodalom méltóképpen eleget tehessen az első világháborúban és utána a hősiesség elismerésének. Az OBE mellé jár a Knight of the British Empire (KBE) vagyis a Brit Birodalom Lovagja cím is. A lovagrendnek jelenleg 100 000 tagja van, ám vitathatatlan, hogy mindegyik lovag rászolgált a kitüntetésre.

A nap folyamán Bill Gates részt vett a Wellcome Trust fórumán is, amelynek címe "Globális egészség: tudományos eszközök érvényesítése a fejlődő világ támogatására". A résztvevők a fórumon megvitatták, hogy milyen innovatív módszerekkel segíthetők a pusztító betegségekhez kapcsolódó kutatások a fejlődő országokban, különös tekintettel a magántulajdonú ipari vállalatok bevonására a globális egészségügyi kutatásba

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johnny d #115
    :)
    én ütném lovaggá a öcsit (és társait) de ott is maradna frankón
  • Yossarian #114
    erről van szó. Sztem pofa kell ahhoz, hogy egy tolvaj később szabadalmaztassa a duplaklikket...
  • DOT #113
    Ja, még egy: Steve Jobs a Xeroxnál látta meg az egeret és a GUI-t (mindjárt el is lopta). Nekik ugyanis volt ilyenjük, sőt, e-mailjük is a céges LAN-on. Steve-nek nagyjából bejött, de miért nem jött be a Xeroxnak ? Azért, mert nem ismerték fel benne az üzletet, emiatt ma is csak fénymásolókat gyártanak, ahelyett hogy IT nagyhatalom lennének. Steve és Billy (aki pedig az Apple-től lopta az ötletet) felismerte, és máig megélnek belőle. Nosza, akinek van ötlete, lásson neki a megvalósításnak :) Pénzük kezdetben nekik se volt..
  • DOT #112
    Úgy érzem kissé magad ellen beszélsz, hiszen BillG sem a 30-as években kezdte az ipart :) Másrészt, ha nem vagy jó helyen és jó időben, akkor amúgy sincs esélyed. Az IBM pedig ott rontotta el, hogy túlságosan szorongatta a biznicét.. Ezért csinált a Compaq és mások is saját BIOS-t, mivel érdemben csak ez volt titkos eleme a gépnek. És ezért hagyott fel a MS az OS/2 fejlesztésével, és csináltak helyette Windows-t. Ha nem így lett volna, most talán az IBM-et és az OS/2-t szidnátok.. A Novell pedig most is fut, de ők nem igazán gyártottak (desktop) OS-t.. legalábbis nem jellemzően. Hidd el, nem csak pár éve foglalkozom IT-vel, viszont azzal nem értek egyet, hogy "előtte volt csak igazán".. Előtte csak meglehetősen kis, elszeparált scoportoknak "adatott meg", hogy hozzáférjenek az imádott mainframe egy termináljához, ahol adott esetben másodpercek múlva érkezett meg a displayre a leütött karakter.. Szóval, azért csinálnak jó üzletet, mert olyan termékeket készítettek, amikre nagy kereslet mutatkozott. A dolog többi része már csak biznic, amiben nem jobbak és nem rosszabbak a többinél...
  • Skynet #111
    A karddal csapkodós résznél üthettek volna oldalról is nyakfelé jóerősen.....
  • NEXUS6 #110
    Te figyuszka szerinted ha Ambrus Attila szétosztotta volna a rabolt pénzt a szegények között és nem viszkire költi, akkor most ő is koccinthatna BG vel meg az öreg hölggyel, vagy hogy van ez?

    Most nem az a fontos, hogy egyszerűen honnan van a vagyona, hanem hogy törvénybe ütköző módon van vagyona, ez tény!
  • NEXUS6 #109
    Akkor közölném azt az információt, hogy a rablóbárók (Rókeféllő és társai) kora úgy a '30-as években lejárt, amikor is elkezdtek a gazdasági világválságból is okulva trösztellenes törvényeket hozni.

    Szal' elvileg, ha nem vagy jó helyen, (úgy értve nincsenek megvesztegethető barátaid jó helyen) ezt a mókát, amit BG megcsinált ma már senki nem csinálhatná meg!!!!!!!!!!!!
    Neki is csak azért engedték meg, mert az amerikai gazdaság szarban van és kell egy propaganda cég.

    Miért éppen ők csináltak jó üzletet, miért nem az IBM (aki ellen már volt egy trösztellenes per és majdnem szétdarabolták őket), vagy a Novell, vagy akárki? Ha igazad lenne tucatszám lennének hasonló mamutok az IT szektorban, de csak ők vannak, mondom mégegyszer jogellenesen! 10 éve egyensúlyoznak a penge élén, nehogy szétkapják az egész hóbelevancot, de megúszták.
    Aki meg csak pár éve foglalkozik az IT-vel az olyan jól el van a mikorfossak-al, az életét sem tudná nélkülük elképzelni, mert az ő szempontából mindíg is voltak.

    Hidd el van élet a M$ után, mint ahogy elötte is volt. Sőt akkor volt csak igazán!!!!
  • Petty #108
    Megáll az ész! Miről vitatkoztok?
    Bill Gates szerncsére a pénzét nem megeszi, hanem egy részét a világ hasznára fordítja , és ez szép tőle.Mi a franc köze van ehhez annak a ténynek, hogy honnan van a vagyona? Nem mindegy?
    Próbáljátok meg külön kezelni ezeket a jó híreket , elvonatkoztatva az állandó köpködéstől!
    Én is XP használok, de Mac-ről álmodozom , és akkkor mi van? Azzal kell főzni amink van.Inkább példát kellene venni a Billy fiúról és Ti is gazdagodjatok meg aztán meg segítsetek másokon- nem a lovagi cím miatt! Én voltam gazdag -anno.És elvittek tőlem mindent.De amikor volt akkor egész másképpen láttam a világot és nem volt bennem irigység meg keserűség! Ha innentől most visssza lapozva megnézitek a hozzászolásaitokat, akkor látni fogjátok bennük a keserűséget és a reménytelenséget.Sajnálom , de így van.
  • DOT #107
    Hát persze, hogy sarkítottam a dolgot... Nade vegyük észre, hogy ahányszor a MS és BillG szóba kerül, mindig jönnek a hasonló antidumák. Pedig nem titok a success storyjuk, bárki megtudhatja hogy csinálták, és lehet próbálkozni utánuk csinálni.. Jókor voltak jó helyen, és sokat dolgoztak érte. A többi már üzlet. Nem egyedi eset az ilyesmi: Rockefeller az olajból lett gazdag. De nem elsősorban a saját kútjaiból.. Hanem megvette a vasúttársaságot, ami az olajmezőkről elszállította az anyagot ! Ettől kezdve pedig mindenki neki tejelt, és mivel pofátlanul sokat kért a szállításért, idővel az egész olajmező az övé lett... Ilyen a kapitalizmus.
  • NEXUS6 #106
    Hát, néha nem árt kiabálni akkor, amikor még csak egy kis gázszagot érez az ember, nehogy aztán már ne legyen miért kiabálni.