Berta Sándor

Kiberterroristát játszott egy tinédzser

Egy játékos kedvű tini hónapokon keresztül kénye-kedve szerint ki-be mászkált az amerikai hadsereg, a NASA és több egyetem számítógépes rendszerébe. Bár a fiatalt elfogták, az még kérdéses, hogy milyen büntetést fog kapni.

Az elmúlt években valaki betört a Ciscóhoz, majd kisvártatva az eset megismétlődött az Egyesült Államok Hadseregének, az NASA-nak és több amerikai egyetemnek a számítógépes rendszerével is. Az amerikai hatóságok hónapokig csak találgattak ki lehet az illető, azt azonban nyomon tudták követni, ahogy az ismeretlen elkövető mindig újabb és újabb biztonságosnak, feltöretetlennek hitt számítógépeket tört fel. A Forbes közlése szerint az FBI nyomozói sejtették, hogy a hacker Európából kiindulva tevékenykedik.

Idén márciusban aztán fordulat történt az ügyben, ugyanis a svéd rendőrség letartóztatott egy 16 éves tinédzsert, aki szülővárosa, Uppsala egyetemének a hálózatát törte fel. A New York Times közlése szerint röviddel a letartóztatás után az FBI már szinte biztosra vette, hogy az amerikai intézmények rendszereit feltörő hackert fogták el a svéd hatóságok. Ezeknek a támadásoknak ugyanis a svéd fiatal letartóztatása után hirtelen vége szakadt.

Az ifjú hacker nem használt különleges módszereket, ugyanakkor magukat a feltörési folyamatokat automatizálta. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a tinédzser mekkora károkat okozott, illetve, hogy eltűntek-e vagy megsemmisültek-e bizalmas adatok. Csupán az az egy dolog biztos, hogy a hacker számítógépek százait törte fel. Az ifjú titán tavaly még egy különleges maratont is a programjába iktatott: két nap alatt összesen száz gépbe akart behatolni, ám ez "csak" ötvenbe sikerült neki.

A Ciscótól ellopott adatok később egy orosz weboldalon bukkantak fel. A nyomozók azt sem tartják kizártnak, hogy az ifjú hacker valaki(k)nek bizonyítani akart vagy fogadásból törte fel a számítógépeket. Azokat a jelszavakat és felhasználói neveket, amelyekhez a tevékenysége folytán hozzájutott, a világhálón szétszórta. A tinédzsert a svéd hatóságok már letartóztatták, és tevékenysége hamarosan a fiatalkorúak ügyeit tárgyaló bíróság elé kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sadist #25
    Nem fogják elítélni a srácot. Szerintem biztos állása lesz a CIA-nál vagy az NSA-nél.
  • asysoft #24
    Na ezek után lehet sírni, hogy mi biztonságos, s mi nem... Bármit fel lehet törni, csak akarni kell:( Egy biztos, kihúzott gépre senki sem jut be:)
  • noss #23
    "Az elmúlt években valaki betört a Cisco-hoz, majd kisvártatva az eset megismétlődött az [...] (NASA) és több amerikai egyetemnek a számítógépes rendszerével is."
    Az elmúlt években talán lett volna idő a biztonsági rés(ek) befoltozására... vagy mindig talált újakat a srác??

    Betörő vagy. Látsz egy nyitott ajtót. Kihagynád?
    Tudják, hogy bent jártál, de (nemhogy bezárnák,) továbbra sem csukják be. Mit tennél?
  • noss #22
    "Kiberterroristát"
    úr'steeen ilyen rossz címet!
    definiálta már vki egyáltalán, h mit is jelent az a szó, h "terrorista", vagy csak ráfogjuk bárkire bármikor kedvünk szerint???
    (talán találóbb a "hacker" kifejezés???)

    másik:
    "a svéd rendőrség letartóztatott egy 16 éves tinédzsert"
    szókincs b*meg! ha odaírja hogy "16 éves", akkor minek a "tinédzser"??? agyameldurran.
    (teen-ager mily szép szó)
    (talán "16 éves srác"...)
    "folyadékkristályos LCD display kijelző" - hypermarket-terminológia

    cikk elején a "játékos kedvű tini" -- AZ, biztos a játékos kedve ennek a TINInek elég volt ahhoz, h ki-be mászkálhasson...

    "Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a tinédzser mekkora károkat okozott"
    az már biztos, hogy negatív kárt, azaz hasznot okozott: ingyen megmutatta, hol vannak a sebezhetőségek a fontos és biztosnak hitt rendszerekben!!!!!! (ezt ki köszöni meg neki??)

  • Roli #21
    Igazad van. Mindent eléggé bonyolult, mint a windowsnál is tapasztalhattuk nagyon apró dolgokon csúszik el a rendszer. Pl: a tűzfal a reistryben tárolja a kivételek listáját meg egyebek. A szuperbiztonságos rendszerekben is ennyike hiba és máris bújik be a hacker. Azt viszont én sem értem minek kell azokra a gépekre net amiken olyan titkos anyagokat táolnak. De az biztos, hogy amit #10 írt az igaz lenne azt nem mernék olyan gépre tenni, amin van net.
  • HuAn82 #20
    Akkor a srác már nem élne.
  • maozedong #19
    pár hónapja volt a nagy világhír hogy a cisco roureterekben, hálózati eszközökben egységes hibát találtak, és könnyen kijátszhatóak. hozzá való progi is csak párszáz sor.
  • Caro #18
    16 éves?
    Nem nagy cucc. szerintem.
    De nem ez a lényeg.
    Ott a baj, hogy elbonyolítanak mindenféle op' rendszert. Sok kód=sok hiba. De nem csak ezt kijátszva lehet betörni rendszerekbe. A legnagyobb gond általában a felhasználók hanyagsága.
  • Mipi #17
    Látja mindenki milyen biztonságosan tárolják az adatainkat. Bárki könnyen hozzájuthat még egy 16 éves gyerek is.
  • Killgore #16
    #10 Normális vagy-e?

    Le a kalappal a srác előtt, 16 évesen azért ez nem semmi teljesítmény.