Berta Sándor

Megbénult az olasz szenátus számítógépes rendszere

Egy a hatóságok által egyszerűen csak "pornóvírusnak" nevezett kártevő órákra megbénította az olasz törvényhozás központi számítógépes rendszerét.

Egyre gyakrabban válnak különböző vírus- vagy hackertámadások áldozatává kormányzati szervezetek és hivatalok számítógépes rendszerei vagy internetes oldalai. Legutóbb például éppen az olasz szenátusnak okozott egy ismeretlen támadó néhány kellemetlen órát. Az olasz parlamenti kamara kivetítőin egyszer csak két meztelen homoszexuális férfi fotója jelent meg. A nagy felháborodást kiváltó képeket azonban nem tudták kitörölni a rendszerből, így azok órákon keresztül jól láthatóak voltak. Minderről az Il Messaggero nevű olasz újság számolt be a szerdai számában.

Az már csak később derült ki, hogy az egyelőre még ismeretlen hackereknek már hétfőn sikerült megfertőzniük a worm-rbot.zy nevű féreggel az olasz szenátus központi számítógépes rendszerét. A szakembereknek végül szerdán majdnem a hálózat részét képező összes számítógépet le kellett kapcsolniuk, hogy megszabaduljanak a két képtől és magától a féregvírustól.

A "tisztítási munkák" egészen késő estig tartottak. Nagy megkönnyebbülést jelentett az olasz törvényhozás szakembereinek, hogy - legalábbis az intézmény az eset kapcsán nyilvánosságra hozott hivatalos közleménye szerint - a központi rendszer igazán fontos, belső adatbázisa nem sérült meg a támadásban és oda nem törtek be a hackerek.

Az akció hátterében egyébként minden bizonnyal a szenátus alelnökének egyik asszisztensének az elbocsátása áll. Dario Mattiello-t ugyanis néhány nappal azután rúgták ki, miután olyan fotók bukkantak fel róla, amelyek egy melegpartin ábrázolták, és valószínűleg valamely, a melegek jogaiért tüntető szervezet fejezte így ki véleményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sub #9
    Én szeretem a melegeket! Több nő marad nekem...
  • Macc #8
    Ha ennyire nem birtak nezni, akkor miert nem kapcsoltak ki a kijelzot???? Ehelyett orakig bamulta'k...
  • Noffir #7
    A slussz poén az egészben ugye az, hogy a jelenlegi olasz elnök nyíltan és erősen homofób.
    Mondjuk a módszer elsőre jó fricskának tűnik, de azt hiszem hosszú távon adtak egy pofont a sz@rnak.
  • Mas-Thief #6
    Na hát először én se tudtam hova tenni.
  • entreri #5
    :)
  • Keroo #4
    Persze en sem szeretem az ekezeteket, de olykor jo hasznalni, foleg hogy elkerülj egy félreérthető mondatot!
  • asdasdasd #3
    Hivatalosan nem azert rugtak ki.
  • AnuluWork #2
    Felőlem buzuljanak, de legalább ne hírdessék.
  • quentit #1
    Én úgy tudom, hogy azt tiltja a törvény, hogy valakit csak azért rúgnak ki, mert meleg. Rosszul tudom?!