Gyurkity Péter

Hat hónapra ítélték a NASA oldalának feltörőjét

Az amerikai űrközpont internetes oldalát feltörő fiatalembert egy 2001-ben végrehajtott támadás miatt ítélték hat hónapra - a károk elhárítása és a weboldal helyreállítása annak idején 200 ezer dollárjába került az űrközpontnak.

A Portlandban élő 21 éves Gregory Aaron Herns saját állítása szerint azért törte fel a Goddard Űrközpont weboldalát, hogy eltárolja az általa letöltött videofelvételeket. Az akkori jelentések alátámasztják a fiatalember által elmondottakat, és kihangsúlyozzák, hogy a behatolás következtében számos rendszer összeomlott, és a NASA szakemberei több órán keresztül dolgoztak a károk elhárításán. Az elmúlt héten Herns elismerte az általa elkövetett bűncselekményt, és elnézést kért az űrközponttól, valamint a szövetségi hatóságoktól az okozott károkért.

"Az eset óta több év telt el, és kijelenthetem, hogy végleg lezártam életemnek ezt a szakaszát" - jelentette ki Herns Anna Brown kerületi bíró előtt. Védőügyvédje hozzátette, hogy a bűntett elkövetése idején védence még fiatalkorú volt, és nem volt tudatában tette valódi jelentőségének. Greg Nyhus, a vád képviselője azonban elhárította a védekezést, és hangsúlyozta, hogy az eset több volt egy átlagos tinédzser csínytevésénél. "Ha leállítunk egy teljes rendszert, azt valahogy újra kell indítanunk. Ez egyáltalán nem hasonlít egy személyi számítógép beindításához, ahol mindössze meg kell nyomnunk egyetlen gombot, és csak várunk, hogy elinduljon a rendszer" - jelentette ki Nyhus, aki az okozott károk megtérítését, és súlyos büntetés kiszabását kérte.

A bíróság végül bűnösnek találta a vádlottat, és az ítélet értelmében Herns, aki a helyi főiskolán folytat számítástechnikai tanulmányokat, a hat hónapos börtönbüntetés mellett köteles kártérítést fizetni, és három éven keresztül csak korlátozott hozzáférése lehet bármilyen számítógéphez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #10
    Nem tudom mit istenítiek ennyire ezt a kis bűnözőt. Ha tényleg olyan okos, ment volna el melózni egy biztonságtechnikai céghez. Nem ismertek a hackelés részletei, lehet, hogy vmi utolsó kis szervert nyomott fel, ami véletlenül nem volt patchelve, és jó kis script-kiddie módjára vmi netről letöltött 'hack-wizard'-dal jutott be.:)) Ne higgyétek azt, hogy valódi szakértelem rejlik a mai hackelések 80-90%-a mögött... Egyszerű hülyegyerekek csinálják, mindenféle előre elkészített törő-progival, semmi szellemi munka nincs mögöttük...
  • Killgore #9
    Ahelyett, hogy elítélték, inkább munkát adtak volna neki. Gondoljátok el, mennyi minden hibára segített volna fényt deríteni ez a srác.
  • Myron #8
    Nem mindenki ilyen kanos fasz, vannak akiknek más dolguk is akad, ami jobban érdekli őket és úgy látszik ez a srác tényleg jól nyomja a hackelést.
  • Myron #7
    Még jó hogy.
  • Wop #6
    Logikus! Feltörik az oldalad és munkát ajánlasz a feltörőnek.
  • juhand #5
    #3 Ezért kapott csak ennyit.
  • Jimmyke #4
    Igazad van.
  • Dömsödi #3
    Sok, a hat hónap, mert nem okozot kárt. (Értem ez alatt, hogy NEM és nem is akart file-okat törölni.)
    Inkább a Nasa egy állást ajánlot volna fel, a srácnak. Ennyi erővel akár É Korea és Irak , stb is feltörhette volna a rendszert, ami azért elég veszélyes helyzetett is eredményezhetett volna. Szerencs, hogy csak a srác volt. Egy behatolási ponttal kevesebb.
    Természetesen, ha károkozási, lejáratási, információ törlési, információ megszerzése anyagi haszonból céllal tör be valaki, akkor vasra verve vigyék el. De igy? A srác kiváncsi volt, hajtotta a tudásvágy.
  • Mat #2
    hehe. Csodás!
  • artschiatwork #1
    Inkább lenne egy barátnője és vele lenne elfoglalva... a marha...