Gyurkity Péter

Szerb hackerek támadtak egy horvát oldalra

Akár délszláv belvillongásnak is tekinthető az az internetes támadás, amelyet feltehetőleg szerb hackerek hajtottak végre hétfőn Janica Kostelic horvát nemzetiségű síbajnoknő weboldala ellen.

A weboldal módosítása ugyan kimerült egyes képek lecserélésében, a támadás mégis nagy felháborodást váltott ki Horvátországban, mivel a weboldalra a sportolónőről készült felvételek helyett Draza Mihajlovic egykori csetnikvezér, illetve egy szerb kosárlabdajátékos képe került fel, aki karjára tetováltatta a horvátok által gyűlölt vezér képét. "Ha a kosárlabda pályán nem, akkor a weben" - szólt a hackerek üzenete, akik az egy hónappal ezelőtti eseményekre utaltak, amikor a horvát hatóságok nem engedték be az országba Milan Gurovicot, a Partizan Beograd játékosát, mivel a karján található tetoválás fasiszta jelképnek minősül.


Mihajlovic, aki a második világháborúban a csetnik csapatokat irányította, máig jelentős népszerűségnek örvend a szerb nacionalisták körében, akik szinte bálványozzák az egykori háborús bűnöst. Szerintük Mihajlovic mártírhalált halt - a csetnikvezért a háború után a jugoszláv kommunisták az általa elkövetett háborús bűnök miatt kivégezték.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az index.hr internetes portál közleménye szerint a hackerek aláírást is hagytak maguk mögött az alábbi szöveggel: "Üdvözlet Szerbiából, a bátor hősök és a megszállott internetezők földjéről." A horvát szakemberek néhány óra elteltével kijavították a hibát, és a sportolónő weboldala eredeti állapotában üdvözölte a látogatókat - az index.hr azonban saját oldalán közzétette a feltört weboldalról készített képet, amely jelenleg is megtekinthető a portál oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • trabant #9
    Talán mert az is. A crackernek ugyanis semmi koze az internethez, mivel az a programok másolásvédelmét töri fel. Azért is hívják crackernek.
  • Piscator #8
    Mekkora faszság ez a belinkelt szöveg. Mikor kezdőként elolvastam, a végére én is egészen beleéltem magam, azt másutt utána olvastam. Aki elmélyült, látja, nem pont így van besorolva, aki meg nem olyan haladó, kiakad az ilyen buzi geeken, meg mi az , hogy nem segít másnak.
  • Piscator #7
    Hogy ezek a szerb nacionalisták mekkora barom állatok és megszállottak. Meg a magyarokat is verik.
    Mikor haggyják abba?
    Ja, és még idekivánkozik: a románánok szerint - még egy éve is - persze a magyarok a térség legnacionalistábbjai, ezt mondták 1919-ben, 45 után is a nemzetközi sajtóban. tényleg, ennyire.
  • sajtos #6
    a hatas a lenyeg, nem az hogy mennyire ertettek hozza akik csinaltak...
  • BlackRose #5
    Ismerve a szerbia állapotokat, szinte biztossan állíthatom, hogy egy script-kiddie club műve...
  • FTeR #4
    az előző hasonló cikkel kapcs írtam:

    "Hacker = Jedi, Cracker = Sith. Mind a kettő az erőt használja.
    Ez kicsit off de tudatosan keverik az emberek!
    Szemmel láthatólag a cikk írója is."

    Sztem rávilágít a lényegre ;)
  • Ginoo #3
    Hát igen. Hogyan tanulhatnák meg az emberek, hogy mi a különbség hacker és cracker között, ha még a médiában is hackereknek hívják a "betörőket".
  • Orgi-CRPD #2
    http://lme.linux.hu/forditas/hacker-howto.html
  • [HUN]PAStheLoD #1
    kár hogy ezek a szerbek ilyen közel vannak hozzánk , kicsit eldurran az agyuk azt egyből itt fognak pampogni nekünk :C

    Amúgy csak egy sima deface lenne , de ezek a szakbarbár szerber , még nacionalisták is ...