Gyurkity Péter

Az orosz rendőrség szerint honfitársaik a legjobb hackerek

Az orosz rendőrség kiberbűnözés elleni részlegének vezetője az orosz hackerek veszélyességére hívta fel a figyelmet, és megjegyezte, hogy hazájában találhatók a világ legjobb hackerei.

"Mindenki tudja, hogy az oroszok nagyon jók a matematika terén. A mi programozóink a legjobbak a világon, éppen ezért nem meglepő, hogy hackereink is megelőzik a külföldieket" - jelentette ki Borisz Mirosnikov altábornagy, a "K Osztály" néven ismert részleg igazgatója. Mirosnikov a Londonban megrendezett e-Crime kongresszuson "dicsekedett" honfitársai munkájával, és hangsúlyozta, hogy a tinédzserként induló hackerek nagy része az elmúlt években sokat finomított technikáján.

"A legtöbbjük valamikor egyszerű csínytevésnek fogta fel a dolgot. Mára azonban sokan közülük felnőttek, és úgy vélik, hogy abból kell megélniük, amihez értenek - pénzért hackerkednek tehát, nem pedig a hírnévért" - tette hozzá az altábornagy. Véleménye szerint a növekvő veszéllyel szemben kizárólag egységes törvényekkel lehet fellépni, amelyek nagyban megkönnyítenék a hatóságok munkáját, és lehetővé tennék a megfelelő büntetés gyors kiszabását.

Beszámolójában megemlítette brit kollégáik felmérését: a brit rendőrség adatai szerint a kiberterrorizmus a tavalyi évben 4,5 milliárd dollár kárt okozott a szigetország vállalatainak, és ez az összeg idén még tovább emelkedhet. Mirosnikov szerint a felmérés ismételten felhívta a figyelmet a kiberterrorizmus jelentőségére, ugyanakkor máris megjelentek az egységes nemzetközi fellépés első kézzelfogható eredményei.

"A statisztikák meglehetősen lehangolóak. 2001 és 2003 között évente megduplázódott a számítógépes bűncselekmények száma, és csak a tavalyi évben sikerült némileg visszafogni a növekedést. Ez a kemény munkának, és a szorosabb együttműködésnek köszönhető, és a siker érdekében tovább kell haladnunk ezen az úton" - foglalta össze véleményét az altábornagy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #11
    Minden szentnek maga felé hajlik a bimetálja
  • Enkil #10
    Nemcsoda, hogy sok jó orosz hacker van. Baromi jó náluk hacker élet az összefogás. Sokan csoportokba verődvő szivesen megosztják egymással a jobbnál jobb apróbb fogásokat. Nálunk mi a fenének nincs ekkora hacker összetartás ?

    Amugy a legjobb hacker és virus vadász csapatok cégek is az oroszoknál vannak. Sokszor ilyen cégeket szoktak felkérni pl: hogy derítsék ki egy-egy komolyabb vírus kb honnan származik.
  • kmate #9
    nah gyerekek én vagyok a legjobb hacker(kamu)de 1ébként szerintem igazuk van valamiből télleg meg kell élniük!
    csak mondjuk ne olyan áron hogy másoknak kárt okzonak
  • Ackro #8
    nem, ez olyan, mint a hóhér, hogy kivégzés után megvádolják gyilkossággal... :P
  • Killgore #7
    Valamiben a ruszkik a legjobbak:D Hát igen, ki ebben, ki abban:)))
  • Cactus #6
    És azok a hackerek, akiket a kormány alkalmaz az legálisan dolgozik?
  • BlackRose #5
    Torvaldt = Torvalds
  • BlackRose #4
    Nordic my dear Dr Watson, Nordic... a Finneknek és a Dánoknak... persze majd mind egy szálig az USA-ban köt ki nagyon hamar... Ja persze magyarázatként a Hacker az nem bűnöző, ha viszont a Cracker-eket vizsgáljuk akkor valszeg igazuk van, az Oroszoknak nem igen van konkurenciájuk, de nézzük csak meg az igazi hackereket akik valamit tettek az utobbi időben, Linus Torvaldt (Linux - Finn - de most USA), Bjarne Stroustrup (C++ - Dán - de most USA), Anders Hajlsberg (Turbo Pascal, C# - Dán - de most USA),... na de nem szabad elfelejteni, hogy van egy jó néhány UK (Alan Cox...), Mexico (Miguel de Icaza), meg persze Born in the USA hacker is, de azért nem tudom ki tud versenyezni a Finn és Dán eredményekkel. És persze van egy híres DVD Jon is, meg még egy pár kevésbé ismert de nem kevésbé éleseszű... Különben az álltalánosítás itt is gyenge eredményhez vezet mert van azért pl. a Jáva papája (James Gosling) akkor a UNIX papájai (Ken Thompson, Dennis Ritchie) a C papájai (Dennis Ritchie, Brian Kernighan), Richard Stallman (GNU) akik szerintem nagy hackerek még ma is és Born in the USA. Tehát ha közelebröl megnézzük akkor nem is igaz, hogy az oroszok... meg a finnek vagy a dánok... egyszerűen van belöllük minden országból... az ami meg tényleg fontos, az nem más, mint, hogy hol kapnak esélyt az igazi munkához, ez pedig az USA, azért mondható, hogy minden hacker (na jó majdnem minden) az USA.ban van, persze kevesen születtek ott, de mind oda megy, miért? Hát erre mindenki próbáljon maga válaszolni... különben volt egy komoly felmérés miszerint az Indusok, a Finnek és a Magyarok előnyben vannak, mert a nyelvüknek (nyelvünknek) olyan sajátosságai vannak, hogy könnyebben gondolkodnak a programozói nyelveken, és ezért van az, hogy az Indus programozókkal nem lehet versenyezni, kb. 3-4x akkora a termelékenységük a kódirásban és 2-3x kevesebb hibával mint a többieké (ez a finnekre és a magyarokra is vonatkozik), de van egy különbség az Indusok nem nagyon kreatívak és ezért legtöbbször csak kódolok nem mérnökök, a finnek és magyarok pedig nagyon kreatívak is... a finnek ezt meg is mutatják, de mi magyarok sajnos nem igen, vagyis a multban mutattuk (John von Neumann, John Kemeny, Andy Grove, stb. - ja igen azok is mind USA-ban voltak), de most szeretném látni ha legalább a finnek felénél tartanánk... nem tudom, de szerintem az elmúlt 50-60 év társadalmi torzításának az eredménye ez a gyenge teljesítmény, a Finnek ezt nem tapasztalták...
  • citkar #3
    egyszer vki azt modnta poénbol
    amerikai tudós nincs,csak néger vagy bevándorló

    poén poén,de van been igazság,ha azért vannak okos amerikaiak is,csak igencsak kevesen:o)

    hackerek meg mindenhol vannak,jók rosszak...változó,de az biztos h az oroszoknál nem kevesen nyomják keményen a dolgokat,meg kell élni vmiböl
  • pemga #2
    Amerikaiak mindigis importálták az tudósféle embereket. De ezt egyébként még most is meg tudják tenni.