Gyurkity Péter

Feltörték az SCO weboldalát

Tegnap hackerek egy csoportja feltörte és módosította az SCO Group weboldalát, kigúnyolva a vállalat korábbi állításait, miszerint a Linux disztribúciók fejlesztői kártérítéssel tartoznak a cégnek, mert jogtalanul használtak fel bizonyos kódrészleteket.

A támadás közép-európai idő szerint kora délután indult, és rövid időn belül a cég weboldalának felső részén két felirat jelent meg: "a kód a miénk", illetve "a pénzeteket akarjuk". A feliratok jól illeszkedtek a weboldal többi részéhez, és a szöveg mellett a vállalat hivatalos emblémáját is tartalmazták. A támadást észlelték a cég szakemberei és a feliratokat hamarosan eltávolították a weboldalról.

A tegnapi támadás nem az első ilyen eset a vállalat történetében. Az év elejétől hackerek egy csoportja több hullámban támadta a cég weboldalát, és a MyDoom vírus egyik változata olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a cég időlegesen kénytelen volt beüzemelni egy alternatív weboldalt. A féreg ugyanis több százezer számítógépet fertőzött meg világszerte, és szolgálat-megtagadás (denial-of-service) jellegű támadást indított a weboldal ellen, így az oldalt kiszolgáló szerver a beérkező kérelmek nagy száma miatt hamarosan összeomlott.

Az SCO nem véletlenül ilyen népszerű a hackerek körében: a cég szerint ugyanis a különböző Linux disztribúciókat fejlesztő és forgalmazó vállalatoknak kártérítést kellene fizetniük, mert a nyílt forráskódú operációs rendszer bizonyos részeit a cég által fejlesztett Unix rendszerből lopták. Az első komolyabb összetűzésre tavaly került sor, amikor a cég hasonló vádakkal eljárást kezdeményezett az IBM ellen, és kártérítést követelt a Nagy Kéktől. A per azonban hamarosan egy Linux elleni általános hadjárattá szélesedett, amellyel az SCO kivívta a nagyobb vállalatok - a Novell és a Red Hat - ellenszenvét, és világszerte ellenérzéseket váltott ki a Linux-rajongók körében. Az ügyben azóta sem született döntés, de a vállalat ragaszkodik álláspontjához, és továbbra is kártérítést követel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #6
    Ez tegnapelott volt. SG most adta le.

    blackeagle: nem vagy egy kicsit troll?
  • blackeagle #5
    Én nem találtam ,milyen oprendszert vágtak fel ? Csak nem egy unix nem birta.
  • Orgi-CRPD #4
    http://lme.linux.hu/forditas/hacker-howto.html

  • Macc #3
    ja az emberek javat:))) anyagi javat:)
  • pemga #2
    Igy születnek a hősi mártírok? :) Már várom a bejelentést, hogy szegény-szegény SCO-t gonosz emberek felnyomják állandóan, pedig ő csak az emberek javát akarta :).
  • Mice #1
    megérdemlik mydoomozódjanak csak