Berta Sándor

Hackereket képez egy spanyol egyetem

A szakemberek szerint ahhoz, hogy az ember le tudjon győzni egy terroristát, ahhoz úgy kell gondolkodnia, mint ő. Ezt a gondolatmenetet fűzték tovább a barcelonai intézmény elöljárói.

A számítógépek feltörése tabunak számít. Egy spanyol egyetem azonban okítani akarja ezt a tudományt - jó célból. A Barcelonában található La Salle Egyetem új módon akar fellépni az egyre növekvő számú számítógépes vírus- és hackertámadások ellen. A módszer nem is annyira új, de mindenképpen figyelemre méltó: az intézmény vezetői ugyanis úgy döntöttek, hogy a jövőben az egyetemen hackereket is fognak képezni.

Mint azt Pete Herzog, a La Salle Egyetem igazgatója elmondta, a legnagyobb problémát korábban az jelentette, hogy egész egyszerűen fogalmuk sem volt arról, hogy maga a hackertevékenység hogyan is működik. Ahhoz tehát, hogy eredményesen tudjanak a hackerek ellen harcolni, olyan emberekre volt szükségük, akik meg tudják tanítani a hackerek módszereit a hallgatóknak, akik között - érthető okokból - sok a biztonsági szakember is.

Maga a hackelés, mint probléma napjainkra már szinte mindenkit érint, legyen szó egy átlagos magánfelhasználóról éppúgy, mint egy vállalatról. Bármilyen hackertevékenység illegális, ezért sem egyszerű megtudni, hogyan is dolgoznak ezek a programozók. Kicsit olyan ez a dolog Pete Herzog szerint, mint a szexuális felvilágosító órák évtizedekkel ezelőtt, amelyeknek a lényege az volt: hogy "létezik a szex, de senki se tegye, mert könnyen elkaphat valami betegséget".

Az egyetem szakítani akar ezekkel a hagyományokkal és a leendő hallgatóknak meg akarja tanítani a hackelés tudományát A-tól Z-ig. A szemináriumra jelentkező érdeklődők egy külön szerveren gyakorolhatják majd, hogy mennyire jól sajátították el az alapokat. Juame Abella, a La Salle Egyetem oktatója szerint azonban meg akarják azt is tanítani a hallgatóknak, hogy hol a határ és hogy mi szükséges ahhoz, hogy jó hackerek legyenek. Mindenesetre az biztos, hogy az új szak iránt máris óriási az érdeklődés, nem csak a különböző igazságügyi szervek, de a számítógépes biztonsági cégek részéről is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Orgi-CRPD #2
    Hacker
  • Laci73 #1
    A hackert nem kiképezik: a hackereket életre hívják a gazdaság és a társadalom viszonyai.