Berta Sándor

Hackerellenes verseny főiskoláknak

Az első három helyet európai főiskolák informatikai hallgató-csoportjai hódították el. A mindössze hatórás viadal a világ jelenlegi legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye. Az idei versenyen összesen 15 főiskola diákjai vettek részt.

Az UCSB Capture The Flag Contest nevű vetélkedőt a Santa Barbara-ban található Kalifornia Egyetem (UCSB) rendezi meg évről-évre. Az idei rendezvény azért volt rendhagyó, mert először vehettek rajta részt az Egyesült Államokon kívüli iskolák csapatai is. A tíz neves amerikai polgári és katonái főiskolán kívül rajthoz állt még öt európai egyetem, a Bécsi Műszaki Egyetem, a Milánói Politechnikum, a Trondheimi Műszaki Egyetem, az Aacheni Rajna-Vesztfáliai Főiskola, valamint a Darmstadti Műszaki Egyetem informatikus hallgatói toborzott csoportok is.


Maga a hatórás verseny egyébként nem más, mint egy elektronikai rabló-pandúr játék. A viadalon résztvevő minden egyetem és főiskola kap egy-egy számítógépet, amelyet meg kell védenie a többi csapat hálózati támadásaitól. A verseny kitűnő alkalmat nyújt arra, hogy a résztvevők új és a régi jól bevált biztonsági eljárásokat egyaránt kipróbálhassanak, illetve, hogy tapasztalatokat cserélhessenek egymással.

Felix Gartner, az Aacheni Rajna-Vesztfáliai Főiskola informatikai professzora szerint gyakorlatilag olyan ez a viadal a számukra, mint az autóknál a töréstesztek. Itt dől el, hogy az általuk kigondolt módszer, valóban képes-e megvédeni egy számítógépet az őt támadó hackerektől, vagy sem. A szakember különösen arra volt büszke, hogy le tudták győzni az amerikai katonai akadémiák "offenzív IT-biztonságban" jártas és kifejezetten erre kiképezett hallgatóit.


A különös viadalt a Milánói Politechnikum hallgatóiból álló csapat nyerte meg. Az Aacheni Rajna-Vesztfáliai Főiskola (RWTH) informatikai hallgatóit tömörítő csapat szerezte meg a második helyet, míg a dobogó harmadik helyére a Bécsi Műszaki Egyetem diákjai állhattak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #14
    Hacker = Jedi, Cracker = Sith. Mind a kettő az erőt használja.
    Ez kicsit off de tudatosan keverik az emberek!
    Szemmel láthatólag a cikk írója is.
  • Cactus #13
    Szerintem ha magyarok mentek volna, akkor biztosan előkelő helyezést értek volna el. Mind1, így is nagy pofon a nagyképű amcsiknak ;]
  • lamase #12
    vagyte..
  • noss #11
    "A szakember különösen arra volt büszke, hogy le tudták győzni az amerikai katonai akadémiák "offenzív IT-biztonságban" jártas és kifejezetten erre kiképezett hallgatóit"

    A cigizős gyerek: valszeg ő is kék füsttel működik, mint a processzor...

    (GyK: a processzor kék füsttel működik, ha kiengeded belőle, sohatöbbé nem indul el.)
  • irkab1rka #10
    Aki tud olvasni, az kiolvasta, hogy 'amerikai katonai akadémiák "offenzív IT-biztonságban" jártas és kifejezetten erre kiképezett hallgatóit.'.
    Namost ezt magyarul úgy mondják, hogy katonai hacker.
    Ez nem volt más, mint egy hivatalos hacker verseny.

    IT biztonság mi? :)
  • antijedi #9
    a magyarokon is szabad sokhelyen... fő a jól tájékozottság :)
  • strogg #8
    "http://lme.linux.hu/forditas/hacker-howto.html"
    Pontosan. Ezért nem értem a "Hacker ellenes" kifejezést:)
  • Orgi-CRPD #7
    http://lme.linux.hu/forditas/hacker-howto.html
  • Commandante #6
    Az 1. képen nem éppen cigizik a srác? Ezt szabad az amcsi egyetemeken?
  • strogg #5
    hacker ellenes?
    Most vagy a cím rossz, és az SG a ludas, vagy az amcsik nem tudják, hogy melyik fogalom mit jelent.:)
    Nem cracer ellenes az véletlenül?