Gyurkity Péter

Börtönnel sújtottak négy brit kalózt szoftverlopásért

A londoni bíróság két társukkal együtt börtönbüntetéssel sújtotta azt a két brit kalózt, akik saját bevallásuk szerint modern Robin Hoodként a szoftvercégek programjait feltörték, majd terjesztették a világhálón.

A bankárként dolgozó Alex Bell két és fél évet, míg társa, Steven Dowd két évet tölt majd le börtönben - két társuk közül Mark Vent hálózati adminisztrátor 18 hónapot kapott, Andrew Eardley rendszeradminisztrátort pedig 18 hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották. A Reuters híradása szerint a vádlók "szánalomra méltó" személyekként jellemezték az elítélteket, akik egész életüket számítógép előtt töltik el, és a nagyvállalatok iránti gyűlöletüktől vezérelve követik el a súlyos bűntetteket.

Tevékenységükkel többek között a Microsoft elnökét is felbosszantották, ami nem csoda, hiszen vádlóik szerint az elmúlt években több millió dolláros bevételtől fosztották meg a szoftvercéget. Dowd és Bell ügye tavaly októberben került a londoni Old Bailey bíróság elé - kettejüket a szoftverlopások mellett azzal is megvádolták, hogy a világ egyik legnagyobb internetes kalózcsapatának, a DrinkorDie oszlopos tagjai voltak. "Lehet, hogy magukat modern Robin Hoodként képzelik el, valójában azonban ez csak a csalásokat hivatott álcázni" - jelentette ki akkor Bruce Houlder, az ügyészek egyike.


A csoport a kilencvenes évek közepén tűnt fel, és meglehetősen nagy visszhangot keltettek, amikor két héttel a hivatalos megjelenés előtt lerántották a leplet a Windows 95 kalózverziójáról. Beépített téglákat használva az évek során a Norton Antivirus a Microsoft Word és Excel védelmét is feltörték, és számtalan esetben okoztak fejtörést a szoftvercégeknek. A DrinkorDie a rendőrség által 2001-ben végrehajtott, a félelem miatt a warezvilág működését hetekre megbénító razziák során szűnt meg létezni.

Jelentőségüket mutatja, hogy az amerikai hatóságok még tavaly márciusban is megpróbálták elérni, hogy Ausztrália kiadja a csoport egyik volt tagját - a kísérlet végül kudarcot vallott, de az amerikai ügyészek a mai napig nem adták fel a küzdelmet. A mostani ügyben Bell és Dowd nem ismerte el bűnösségét, Vent és Eardley viszont beismerő vallomást tett, ennek is köszönhető, hogy némileg enyhébb büntetésben részesültek. Három évvel ezelőtt a csoport vezetőjét 4 évre ítélték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FTeR #344
  nem csak felhasználó vagyok és m$nek rakat nyílt cucca van...
  epöléknek is rakat zárt cucca van mégse rinyál seniki...
  m$ helyében én sem tenném nyíltá a te kedvedért...
 • NEXUS6 #343
  "És szerinted mi lenne abból, ha mindenki a neki nem tetsző törvényekre nagy ívben tenne?"

  Miért gondolod, hogy most más a helyzet?

  Másrészt miért gondolod, hogy az emberek csak akkor tesznek meg valamit, ha van rá törvény + rendőrbá gumibotja a seggükben?

  10 milkó ember mellé nem állíthatsz fakabátot. Ha meg olyan törvényeket hoznak, ami nem egyezik az emberek erkölcseivel, elképzeléseivel akkor pont azt kapod amit a másolgatásokkal kapcsolatban mindenki tapasztalhat.

  Általában sikerül olyan embereket választanunk, akik hasonló értékrenddel rendelkeznek, mint a többség, de legalább is tisztában vannak ezzel. Így a parlament által hozott törvények és a gyakorlat között általában nincs nagy különbség.

  Ebben az esetben basztak a közvéleményre és halgattak a roppant gazdag kiadókra.

  Ez lett belőle: káosz, a te szavaddal élve.

  Szal nem értem, mi a kérdés?
 • dnes82 #342
  pl. nyílttá tehetné a formátumot. Látszik, hogy felhasználó vagy
 • Robin Hood #341
  A misztrál ellen volt elég panasz, ott folytatja ahol előtte. Mellesleg a windowsra, szoftverekre az se (meg más se) adja meg a törvényes jogokat a kiadó helyett, ha meg te szerzel érvényt a törvénynek, már rázzák is a bilincset.
 • Garfield #340
  Javítok: ahány ellen fogyasztói panasz érkezett hivatalos helyre.
 • Robin Hood #339
  Amcsiban is vannak visszaélések. Csak ott kevesebb embernek kötelező.
 • Garfield #338
  A Windows ellen imho az egyetlen kifogásolható dolog az aktiválás, de semmi több.
 • Garfield #337
  Ahány ellen eljárás indult.
 • Robin Hood #336
  Főleg akkor ha megveszi. Szerintem is hagyjuk abba a júzerek kifosztását!
 • Garfield #335