344
  • FTeR
    #344
    nem csak felhasználó vagyok és m$nek rakat nyílt cucca van...
    epöléknek is rakat zárt cucca van mégse rinyál seniki...
    m$ helyében én sem tenném nyíltá a te kedvedért...
  • NEXUS6
    #343
    "És szerinted mi lenne abból, ha mindenki a neki nem tetsző törvényekre nagy ívben tenne?"

    Miért gondolod, hogy most más a helyzet?

    Másrészt miért gondolod, hogy az emberek csak akkor tesznek meg valamit, ha van rá törvény + rendőrbá gumibotja a seggükben?

    10 milkó ember mellé nem állíthatsz fakabátot. Ha meg olyan törvényeket hoznak, ami nem egyezik az emberek erkölcseivel, elképzeléseivel akkor pont azt kapod amit a másolgatásokkal kapcsolatban mindenki tapasztalhat.

    Általában sikerül olyan embereket választanunk, akik hasonló értékrenddel rendelkeznek, mint a többség, de legalább is tisztában vannak ezzel. Így a parlament által hozott törvények és a gyakorlat között általában nincs nagy különbség.

    Ebben az esetben basztak a közvéleményre és halgattak a roppant gazdag kiadókra.

    Ez lett belőle: káosz, a te szavaddal élve.

    Szal nem értem, mi a kérdés?
  • dnes82
    #342
    pl. nyílttá tehetné a formátumot. Látszik, hogy felhasználó vagy
  • Robin Hood
    #341
    A misztrál ellen volt elég panasz, ott folytatja ahol előtte. Mellesleg a windowsra, szoftverekre az se (meg más se) adja meg a törvényes jogokat a kiadó helyett, ha meg te szerzel érvényt a törvénynek, már rázzák is a bilincset.
  • Garfield
    #340
    Javítok: ahány ellen fogyasztói panasz érkezett hivatalos helyre.
  • Robin Hood
    #339
    Amcsiban is vannak visszaélések. Csak ott kevesebb embernek kötelező.
  • Garfield
    #338
    A Windows ellen imho az egyetlen kifogásolható dolog az aktiválás, de semmi több.
  • Garfield
    #337
    Ahány ellen eljárás indult.
  • Robin Hood
    #336
    Főleg akkor ha megveszi. Szerintem is hagyjuk abba a júzerek kifosztását!
  • Garfield
    #335
  • dez
    #334
    Azért van ez, mert az "illetékesek" is így vitatkoznak már x éve, és nem jutnak közös nevezőre, mert nem is nagyon akarnak... Mindegyik a saját érdekeit nézi. Az emberiség szempontjából egy tudathasadásos állapot.
  • Robin Hood
    #333
    "amelynek megszegése esetén a job eszközöket biztosít az érvényesítéshez.
    Amellyel aztán te ilyen-olyan indokkal nem élsz."
    Milyen eszközket? Hivatali aktatologatás lehetőségét? Hány törvénysértő kiadót basztak meg ez alapján?
  • Garfield
    #332
    Hagyjuk már a kifosztást.

    Főleg akkor, ha a júzer meg sem veszi.
  • Robin Hood
    #331
    Példa.
  • aaaaa
    #330
    A szocialista években hasonló büntetéssel fenyegették meg azokat, akik merészeltek párszáz Dollárnyi vagy Márkányi nyugati valutát rejtegetni a nehezebb időkre. Mégsem éreztem bűnözőnek ezeket az embereket. Az a törvény is kb. ennyit ért, még ha egyes párttitkárok és egyéb elvakult gondolkodásúak meg akarták magyarázni, hogy ezek az emberek az ország romló gazdasági helyzetének legfőbb okozói.

  • Robin Hood
    #329
    A júzerek kifosztása se tisztességes.
  • aaaaa
    #328
    Tudod örülök is, hogy nem vesz parkolójegyet , mert azok a cégek egy büdös fillért nem érdemelnek. Ha egy szóval is védeni meri itt valaki őket, azokról meg is van a véleményem. Csak nehogy a szabvány hazug szöveggel gyertek, hogy kevés a parkoló és így majd jobb lesz a kihasználtság stb. Lassan a prérin is parkoló lesz, és ott is fizethetünk a semmiért.
  • Garfield
    #327
    És szerinted mi lenne abból, ha mindenki a neki nem tetsző törvényekre nagy ívben tenne?
  • archkoven
    #326
    Egyáltalán nem életszerű mivel nem programozásból élek:)
  • Garfield
    #325
    Nem is feltétlen azért, mert rá lennének kényszerítve.

    De mondhattam volna akár a tilosban vészvillogóval parkoló 7-9 millás kocsi vezetőjét, akinek nem tellik parkolójegyre, vagy 15 millás dzsipben menet közben telefonáló vezetőt, akinek meg nem tellik kékfogas headsetre vagy James Bond-szettre.

    Magyarországon rengetegen visszaélnek azzal, hogy egyes emberek tényleg rá vannak szorulva bizonyos törvénysértésekre és őket pajzsként feltartva űzik a piszkos ügyeiket.
  • NEXUS6
    #324
    "A törvény nem szankcionálásra van. A törvény az emberek széles csoportjára vagy mindenkire kötelező magatartási szabály. Ha hagynák, hogy az emberek a saját erkölcsi érzékük szerint tartsák be a törvényeket, az káoszhoz vezetne."

    Hát itt a bibi!!!

    Az tehát nem káosz, hogy van egy hülye törvény amire mindenki szarik.
    A biróságok meg ha egy szerencsétlent elkapnak azt úgy megbűntetik, hogy csak na, de persze ez különösebben semmin nem változtat.
    Érdekes.
  • dez
    #323
    "Szerintem azért még van pár olyan rajtam kívül, aki szerint az adócsalás, a bliccelés és a warez nem egészen tisztességes dolog. Igen, biztos bennünk van a baj..."

    Azért ezeket nem "jókedvükben" teszik az emberek.
  • Garfield
    #322
    Példát tudsz mondani?

    Mert én főképp a lent említett háromfajta demóval találkoztam főképp.
  • Garfield
    #321
    Ez a tipikus "mindenki hülye, csak én nem"...

    Szerintem azért még van pár olyan rajtam kívül, aki szerint az adócsalás, a bliccelés és a warez nem egészen tisztességes dolog. Igen, biztos bennünk van a baj...

    Lásd másolatkészítés joga...
    ... amelynek megszegése esetén a job eszközöket biztosít az érvényesítéshez.
    Amellyel aztán te ilyen-olyan indokkal nem élsz.
  • Robin Hood
    #320
    A demó verziók általában csak a lényeget nem tartalmazzák. Gyakorlatilag nullák.
  • Robin Hood
    #319
    "Azért, mert ezek elfogadottak/megtűrtek, nem azt jelenti, hogy a törvény a rossz, hanem azt, hogy a társadalomnak defektes az értékítélete."
    Ez a tipikus "mindenki hülye, csak én nem"...

    "A törvény az emberek széles csoportjára vagy mindenkire kötelező magatartási szabály."
    Lásd másolatkészítés joga...

    "Ha hagynák, hogy az emberek a saját erkölcsi érzékük szerint tartsák be a törvényeket, az káoszhoz vezetne."
    És megtisztuláshoz az emberiség nyakán élősködő ingyenélő bilincsrázogatóktól.
  • Garfield
    #318
    Szerintem ha peren kívül kap egy szép kis summát, akkor nem nagyon fog búslakodni.
  • NEXUS6
    #317
    Igazad is lenne, ha a monopol helyzetet abszolút törvényesen érte volna el. Szal volt ott pár bűncselekmény meg szabálysértés azért, és asszem az ilyet még amcsiban is be kéne jelentenie a polgárnak, ha megtudja.
    Másrészt azokban a perekben is ahol jól bemószerolták általában sikerült peren kívül pár milkós tranzakcióval megoldani a dolgot.

    Amúgy mit szólnál, ha nem a kovács pistike nyúlná le warezban a progidat, hanem a nagy M$ és mivel nincs pénzed a pereskedésre beadhatnád a kulcsot, és mehetnél palacsinta árusnak, mert momentán lassan túl sok a progizó egy egyszereplős piachoz?

    Ez viszont szerintem elég életszerű, nem?
  • Garfield
    #316
    Tudom.

    Engem ez az egy zavar és nem esek hanyatt holmi GPL/opensource/stb. progi miatt, mert olyan, amilyen. Ezért szerintem jogos a fikázás, de teszem azt, azért csesztetni, mert zárt kódos, hülyeség és nem is lesz rosszabb tőle.
  • dez
    #315
    "A lényeg szerintem az, hogy a rendszerek közti adatcsere egységes és szabványos legyen. Kit érdekel, hogy ki hogy valósítja meg, ha tartja magát az előírásokhoz?"

    Érdekes, hogy ezt mondod. Arról gondolom azért tudsz, hogy a MS a másfajta OS-t használó szerverek kommunikációját is próbálta megfúrni. Vagy itt van a web-es szabványok notorius be nem tartása is.
  • Garfield
    #314
    És mi van azokkal a programokkal, amelyek szabadon használhatóak meghatározott ideig, pl. 30 napig? Vagy amiben minden működik, csak a mentés nem? Vagy amelyik indításkor feldob egy ablakot, hogy shareware a cucc, regisztráld, de egyébként tudod használni?
  • Garfield
    #313
    A társadalmi megítélés nem mindig irányadó. Írtam lentebb pl. az adócsalást, de írhattam volna a bliccelést a tömegközlekedési eszközökön. Azért, mert ezek elfogadottak/megtűrtek, nem azt jelenti, hogy a törvény a rossz, hanem azt, hogy a társadalomnak defektes az értékítélete.

    A törvény nem szankcionálásra van. A törvény az emberek széles csoportjára vagy mindenkire kötelező magatartási szabály. Ha hagynák, hogy az emberek a saját erkölcsi érzékük szerint tartsák be a törvényeket, az káoszhoz vezetne.
  • FTeR
    #312
    mivel elég chates lett a cucc, elköszönök, jóccakát ;)
  • Robin Hood
    #311
    Pont annyi mint a demo programokból. :)
  • Robin Hood
    #310
    Naja, mivel a törvényeket igazítják az erkölcshöz (jó esetben, rossz esetben meg a pénzes lefizetőemberekhez), és nem fordítva.
  • Garfield
    #309
    Az Amazon csak 30 másodperc. Én trance-t hallgatok, ahol a számok 6-8 percesek. Tudod, mennyi minden derül ki az első 30 másodpercből.

    Én direkt írtam, hogy lerontott minőségben kerüljenek ki, véletlenül se CD-minőségben. Aki így kiírja, az menthetetlen, azzal felesleges foglalkozni. Akit viszont tényleg érdekel, az meg tudja hallgatni.
  • Robin Hood
    #308
    Télleg, ték. :DDD
  • NEXUS6
    #307
    De az a gond, hogy az hogy társadalmi megítélés, ugyan úgy mint az erkölcs elég ködös fogalmak, az emberek még is az alapján cselekszenek inkább és nem a törvények szerint.

    Jogból meg azt tanultam, hogy a törvény illetve a szankciók csak korrekciókra jó. Ha van egy általános gyakorlat jelen esetben az, hogy csak nagyon kevesen érzik azt erkölcstelennek, ha jogosulatlanul másolgatnak, azt a törvény nem fogja megváltoztatni. Legfeljebb a bíróságokat hozzák lehetetlen helyzetbe, ha minden esetnek utána akarnak járni.

    Ezt az egészet pedig egy rossz társadalmi visszahngú akció csak inkább rontja az ő szempontukból, ami a cégeknél pénzben fog menyilvánulni, mert még jobban csökken a fizetési kedv.
  • Robin Hood
    #306
    Na én elhúztam aludni, minden BSA ügynöknek ajánlom átgondolni hogy miért is van warez. Mert van rá kereslet. Drogra is van, így kínálat is, akárhogy is tiltják. A kereslet attól még nem fog csökkenni, legfeljebb a legális út helyett Al Caponek fogják terjeszteni. És ez nem is fog változni, amíg a valódi okot: a pofátlanul magas árakat meg nem oldják. Addig lehet rázni a bilincset, de minek?
  • FTeR
    #305
    vagyis szerinted is halott ügy? :) (22es mi? :D)