Alex

Nyolc warezszervert kapcsoltak le a miskolci rendőrök

November 24-én Budapesten és Miskolcon, szervezett rendőri ellenőrzések során nyolc szervert foglaltak le, amelyen fellelhető szerzői jogsértő tartalmak mennyisége akár 15 terabyte-ot is kitehet.

A miskolci rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi illetve Informatikai Alosztályának munkatársai az internetes szerzői jogi kalózkodás történetében nemzetközi szinten is egyedülálló jelentőségű akciót hajtottak végre. A most felderített és lefoglalt illegális számítógépi adatok mennyisége alapján elmondható, hogy a miskolci rendőrök akciója nemzetközi szinten is az utóbbi évek legnagyobb fogása, mind a lefoglalt szervereken tárolt illegális adatmennyiség alapján, mind pedig a szerzői jogosultaknak, azaz a film- és DVD forgalmazóknak, hanglemezkiadóknak, zenei jogkezelő szervezeteknek, szoftverjogosultaknak okozott kár nagyságrendjére tekintettel.

A miskolci rendőrök egy miskolci oktatási intézmény számítógépes szervertermében és két internet-szolgáltató cég budapesti telephelyén hajtottak végre sikeres rajtaütéseket. Az akciók során olyan ftp szervereket foglaltak le, amelyek rendkívül nagy mennyiségű kalózfilmet, számítógépes programot, szoftverjátékot, zenei hangfelvételt és videoklipet tartalmaztak. Az elkövetők az ftp szerverekre szerzői jogsértő módon felmásolt filmeket és egyéb alkotásokat előfizetési díj ellenében tették hozzáférhetővé az interneten. Az összesen nyolc lefoglalt szerveren fellelhető szerzői jogsértő tartalmak mennyisége akár 15 terabyte-ot is kitehet, amely adatmennyiség közel három és félezer DVD lemez összkapacitásának felel meg.


A szervereken több népszerű filmsorozaton túl többek között olyan mozifilmek is megtalálhatóak, melyeknek a nemzetközi és magyarországi mozibemutatása még meg sem történt. A bűncselekmény súlyosságát fokozza, hogy a szervereken lévő illegális tartalmakat az elkövetők feltehetőleg huzamos ideje folyamatosan frissítették.

A miskolci rendőrség mostani illetve egy, a közelmúltban lezajlott hasonló akciója nyomán immáron három jelentős - insane, dakota illetve myfusion néven ismert - kalóz ftp szerverhálózattal sikerült eredményesen leszámolni. Az eset bizonyíték arra is, hogy az oktatási intézményekben rendelkezésre álló szélessávú internet-hozzáférés miatt fennáll a veszély ilyen típusú bűncselekmények elkövetésére. Ezzel az elkövetők nem csupán a forgalmazókat károsítják meg, de rontják az intézmények és diákjaik hírnevét mind hazai, mind nemzetközi szinten.


Az ASVA álláspontja szerint éppen ezért különösen fontos felhívni az oktatási intézmények vezetőinek figyelmét arra, hogy hangsúlyozottan ellenőrizzék, a diákok jogszerűen használják-e a rendelkezésükre álló technikai eszközöket. Az oktatási intézmények szervereinek segítségével elkövetett hasonló bűncselekmények - a jogi következményeken túl - ugyanis azt kockáztatják, hogy a költségvetés esetleg megnyirbálja az oktatási intézmények ilyen beruházásokra fordítható forrásait, másrészt a bűncselekmények nemzetközi megítélése szempontjából Magyarországot különösen fertőzött területként bélyegzi meg.

A Miskolci Rendőrkapitányság az ügyben ismeretlen tettes ellen nyomoz különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett szerzői és kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt. Két budapesti lakhellyel rendelkező férfi került őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba, őket azonban a megyei bíróság szabadlábra helyezte. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • misstick #307
    hali, bocsi de ezt honnan vetted? jogasz vagy?
    utananeztem de ilyet nem talaltam....
    viszont mast igen a visszaesökröl:
    http://www.magyarorszag.hu/ugyintezo/ugyleirasok/bun/bunelkov/bunismetlo

    pucolo progi:
    O&O Unerase 2.0
    pézes vagy törös.......
  • HUmanEmber41st #306
    " Arra hogy az asva szerint az intézmény vezetőinek ellenőrizni kéne hogy jogszerűen használják a diákok a technikát..."
    pl Kínában ellenőrzi az állam mit nézel..most az összes "jogvédő" ezt akarja bevezetni??? MIndenkit ellenőrizni, ki milyen oldalt nyitott, mit tölt, mit néz??? Az összes diktatúra ezzel foglalkozik...
  • Demon Eyes Kyo #305
    Biztos övé volt a szerver :>
  • Feriboy #304
    Én pont egy miskolci koliban vagyok kolis. Arra hogy az asva szerint az intézmény vezetőinek ellenőrizni kéne hogy jogszerűen használják a diákok a technikát csak annyit mondanék: Egyszer lementünk igibához kimenőt kérni mert késő este mentünk volna moziba és err ő csak annyit mondott: "mért nem töltitek le az internetről, tudjátok warez"
    Nah erről ennyit :D
  • Bandee1987 #303
    Azért erről volt már szó. A gyakorlatban a warezolásért az átlagfelhasználó megrovást, ill pénzbüntetést kap. Börtönt inkább csak a terjesztők, a warezszerverek tulajdonosai kapnak 2 és 8 év között...De ez tényleg szörnyű, hogy vmelyik warezszerver tulajdonosa akkora büntetést is kaphat, mint egy gyilkos...
  • Demon Eyes Kyo #302
    A jelenlegi kormány megszüntette azt, hogy vkit visszaesőnek minősíthessenek, igy te 5x betörhetsz egy bankba és 5x ugyanannyit kell leülnöd, ez vicc. Ugyanez fentáll az ittas vezető esetében is. Amit pedig a warezért lehet kapni az neevtséges.
  • Csaba #301
    Engem csak az idegel ki, hogy máris börtönnel fenyegetőznek a warezolás miatt. Hát kérem, olyan helyen dolgozom, ahol látom, hogy megbüntetik ittas vezetésért a komát, kiszabnak 30-40 ezret, meg jogsi bevonást, pár hónap múlva ugyanazért elkapják, semmi sitt, hanem kiszabják ugyanazt, aztán hozzánk akar jönni ledolgozni a befizetés helyett. Többszörös visszaeső, ittas vezetés, de még csak nem is gondolnak elzárásra, ellenben ha van 3 illegális cd-m, akkor máris börtönbe akarnak vetni, meg priusz. Azért kérdem én, ki a veszélyesebb, az ittas vezető, aki mondjuk tömegbalesetet okozhat, vagy az, akinek van pár illegális szoftverje? Az első az potenciális gyilkos, a 2. meg csak egy olyan emberke, aki spórolt pár fityinget magának, mert nem keres százezreket. És ezeket fenyegetik börtönnel, nem azt, aki meg is érdemelné (ittas vezető).
    És szerintem nincs olyan ember,akinek egyetlenegy kalóz szoftvere sincs, beleértve a rendőröket is (ne feledjük, a 3-4 megás tömörítő progik vagy egy total commander, amit 30 nap múlva pénzért regisztrálni kéne (de nem tetted meg), az is wareznak minősül...).
  • Demon Eyes Kyo #300
    a linkkel engem erősítettél meg
  • Demon Eyes Kyo #299
    Az autocad könyv elején akkor miért van odairva, hogy egyetlen oldalt sem lehet másolni?:)
  • AtisH #298
    Filmet, zenét magánhasználatra igen, programot már nem.