Alex

Immár biztos: budapesti FBI-nyomozók védik majd a szerzői jogokat

Az Egyesült Államok kormánya tovább erősíti a harcot a hamisítás és egyéb szerzői jogokat sértő visszaélések ellen. Ennek keretében azt tervezi, hogy szövetségi nyomozókat helyeznek az Egyesült Államok budapesti és hongkongi nagykövetségére. Feladatuk lesz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és hatékonyabbá tegyék a szerzői jogvédelem alá eső termékek védelmét.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok kormánya tovább erősíti a harcot a szellemi tulajdonjogot sértő lopások és visszaélések ellen. John Ashcroftnak, az USA igazságügyi miniszterének a vezetésével megerősítik az Igazságügyi Minisztérium és az FBI szervezeteit, amelyek feladata lesz a filmkalózok, illegális fájlcserélők elleni küzdelem és a szellemi tulajdon védelme. Ezen intézkedések konkrét lépéseket tartalmaznak, melyek fokozzák a bűnözés elleni harcot.

A jelenleg 13 amerikai városban működő CHIP (Computer Hacking and Intellectual Property unit - Számítógépes Hacker és Szellemi Tulajdont Védelmező) egység mellett további öt városban hoznak létre szerzői jogsértések ellen fellépő csoportokat. Az Igazságügyi Minisztérium felszólította az FBI-t, hogy a szellemi tulajdon védelmezésével kapcsolatos nyomozásokra nevezzen ki több különleges ügynököt és bűnügyi hírügynökség segítségével nemzetközi és országos kampányt indítson a szerzői alkotásokra specializálódott bűnszövetkezetek ellen.

A kiterjedt kampány fokozott figyelmet fordít az összes szerzői és szellemi tulajdon jogokkal védett és hamisítás útján nagy haszonnal terjeszthető termékre, a vényköteles gyógyszerektől kezdve az autóalkatrészeken át egészen a DVD-kig. A nemzetközi bűnüldözés hatékonyságának növelése érdekében javaslatot tettek, hogy szövetségi nyomozókat küldjenek az USA budapesti és Hong-Kong-i nagykövetségére. Az ő feladatuk, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és elősegítik a gyorsabb vádemelést. Az USA Igazságügyi Minisztériuma tervezi továbbá, hogy változtatnak a kiadatási megállapodásokon, ezzel is megkönnyítve a szerzői jogtulajdonosoknak polgári jogi követeléseik érvényesítését.

Az Amerikai Egyesült Államok gazdaságát évente 250 milliárd dollár veszteség éri a szerzői jogok, védjegyek és szabadalmak megsértése miatt. A szerzői joggal védett termékek előállításával foglalkozó vállalatok az Államok munkaerejének körülbelül 4 százalékát alkalmazzák. 2002-es adatok szerint a szerzői jogok által védett termékek értéke a GDP-ben 626,6 milliárd dollárra tehető, amely az amerikai gazdaság körülbelül 6%-át jelenti.

Magyarországon az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) feladata, hogy a törvényi előírások mellett védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait és harcoljon a DVD-k, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen, továbbá szakértőként együttműködik a rendőrséggel az ilyen esetek felderítésében.

Mihály György, az ASVA kutatórimának elnöke, az USA-beli intézkedések kapcsán elmondta "Üdvözöljük az USA döntését, mely szerint hazánkban szeretnék telepíteni a szerzői jogokkal foglalkozó szövetségi nyomozót. Úgy gondoljuk, hogy nem szabad lebecsülni a szerzői jogsértéssel kapcsolatos bűnügyek veszélyeit, hiszen ezek szorosan összefüggésben állnak az alvilág szervezeteivel, a háttérben gyakran fedezhető fel prostitúció, kábítószer-kereskedelem. Világszerte egyre több illegális pénzforrás szűnik meg a szervezett bűnözés és a terrorizmus számára, ezért a szerzői jogsértéssel kapcsolatos bűnügyek, így például a DVD-kalózkodás, fontos bevételi forrást jelent az alvilág számára."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halál #157
    FBI mennyetek haza a ku*va anyátokba vissza.
    Vagy mennyetek oroszországba FBIkodni, majd jó pofánlőnek titeket. Bu*i amerikai seggnyalók.
  • Csaba #156
    "inkább ránkerőszakolják (ha tudják) az amerikai életvitelt"
    Én nem lennék ellenére ennek az amerikai életvitelnek, ha ezt azzal kezdenék el ránktukmálni, hogy amerikai szintű fizetéseket adnak.
  • crx #155
    Inditsunk én benne vagyok mindenki menjen haza.
  • HUmanHunter #154
    indícsunk petíciót az fbi ellen! :)
  • HUmanEmber41st #153
    Csak azért is végiolvastam az összes hozzászólást.
    Teljesen igaz, hogy erőszakkal nem lehet "jóléti államot" létrehozni,bár most Amerika megpróbálja. Én nagyon örülnék neki, ha nem rajtunk kísérletezne. Amúgy kíváncsi vagyok, mikor lesz a ceruza és a papír is jogdíjas termék (amire adózárjegy kell) mert ezekkel is lehet reprodukálni szellemi termékeket??? Annak idején miért gyártottak másoló magnót? Most miért gyártanak írható DVD-t? Hogy el tudd menteni rajta a saját készítésű dokumentumaidat..szétverhetnél egypár key-t, mire összegépelnél egy DVDre valót...
    Talán az lenne a megoldás, hogy ki kellene húzni a talajt a "maffia-drogcsempész-kalózmásolatkészítők" FBI szerint) és kb a megjelenés után 1-2 hónappal a mostani feketepiaci áron adni. Tehát
    1500-2000 HUFért...Akkor biztos nem a drogdílernél(FBI szerint) vásárolnál, hanem a Tecsóban, a polcról.. De ez soha sem fog bekövetkezni...inkább ránkerőszakolják (ha tudják) az amerikai életvitelt.. Inkább találjuk ki , mit lehetne ez ellen tenni, és ne egymás felmenőit emlegessük.. thx
  • Laci #152
    "Immár biztos: budapesti FBI-nyomozók védik majd a szerzői jogokat"

    És minket ki fog megvédeni a bűnözéstől??
    Ja majd elfelejtettem abban nincs pénz csak inkább befektetés...
  • _Vegeta_ #151
    A kapitalizmusba meg kommunizmusba is vannak szar dolgok, es jo dolgok egyarant. A kettot osszegyurnank akkor jo dolog sulhetne ki belole. :)
    crx: majd az ido eldonti milesz. Egyebkent is a remeny hal meg utoljara. :>
  • h4x0r #150
    "az oroszok nem fenyegettek senkit sem...."

    Akkor a szibériába hurcolt nagyapám csak álmodott? Mert ő ott építette a szocializmust...
  • crx #149
    Ja sak az ár már magasabb mint németországban igy nem lesz áremelés (hacsak a gáz árát nem emelik)csak csökenés esetleg.
    A fizetést meg gyorsan át lehet számolni euroba. Kiderülne menyivel is vagyunk lemaradva. Mondjuk az álami szféra fizetése megfelene minimálbérnek ijen árak mellet.
    És el is menék dolgozni valahová adig meg megélek ahogy tudok.
  • NEXUS6 #148
    Ez az euro bevezetéses mizéria, nagy sláger egész Európában

    Viszont én nem tudok olyan közgazdaságí törvénytől, ami szükségszerűen megnövelné a valószínűségét annak, hogy amikor áttérnek egy másik valutára akkor megugorjanak az árak, vagy is hirtelen megemelkedjen az infláció.

    Egy normális gazdaságban élő polgár, ahol 5% alatt van az éves infláció csak néz nagy szemekkel, amikor e mellé kap még 2-3% ot. Ugyan azt mi észre se vennénk!

    A szitu ua mint bármelyik inflációnál, szerintem.
    Az államok költségvetése sehol sincs valami jó állapotban. A kereskedők kaptak az alkalmon és emeltek egyet: a szokásos duplát , arra hívatkozva, hogy nem tudnak számolni(röhej;), az állambácsi meg szépen zsebretette a nagyobb inflációból származó extra bevételt. A sor végén álló alkalmazottak meg háborogtak, mert az állambácsi szépen széttárta a kezét és nem kompenzált egy fikarcnyit sem -állami alkalmazottak fizu emelése, minimál bér, nyugdíj stb) mer azt monnyák, amit ebből az "üzletből" nyertek azt simán megéri az euro némi presztizsvesztesége árán is.
    A közvéleményt meg beetették, hogy hát azt ők nem tudták, hogy ez ilyen.
    Persze, nem tudták, hogy ilyen jó üzlet, mert akkor előbb bevezetik!