Gyurkity Péter

Nem lesz másolásvédelem a következő generációs televíziókban

Egy amerikai bíróság ítélete szerint a gyártók - a kormányzati törekvések ellenére - nem kötelesek másolásvédelmi technológiát integrálni a következő generációs digitális televíziókba, amelyek megakadályoznák a felvett műsorok terjesztését.

Az ügyben eljáró három bíró közös döntésében elmarasztalta a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) döntését, amely központilag előírta, hogy a július 1-től értékesített készülékek csak és kizárólag megfelelő másolásvédelmi technológiával kelhetnek el. A 2003 novemberében elfogadott követelmény egy 1934-es törvényre támaszkodik, így nem csoda, ha a bírák kétségbe vonták ennek létjogosultságát a merőben új digitális technológiát illetően. Véleményük szerint a szövetségi szervezet túllépte hatáskörét, amikor megpróbált beleszólni a készülékek adásvételt követő alkalmazásába, és előírta, hogy a vásárlók az adás lezárultát követően milyen módon használhatják a készüléket.

"A bíróság döntése új lehetőségeket biztosít azon vásárlóknak, akik elegendő tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. A fogyasztók korlátozás nélkül kihasználhatják az új készülékek nyújtotta előnyöket, és a feltételeket ezúttal nem a szórakoztatóipari vállalatok diktálják majd" - jelentette ki Art Brodsky, a Public Knowledge nevű fogyasztói érdekvédelmi csoport szóvivője.

Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy az ügyben a Kongresszus mondja majd ki az utolsó szót, és az ágazat minden bizonnyal erőteljes lobbit folytat majd a döntés visszafordítása érdekében. Fontos tényező továbbá, hogy a gyártók többsége már felkészült a korábbi előírás alkalmazására, és új készülékeiket már ellátták a megfelelő másolásvédelmi technológiával, szűkre szabva azon gyártók körét, akik esetleg mégis a korlátozásoktól mentes televíziók forgalmazása mellett döntenek.

Az ügyben természetesen az MPAA, a Mozgókép Szövetség is hallatta hangját, és szervezet vezetője többek között arra figyelmeztetett, hogy a korlátozások hiánya óvatosságra inti majd a szolgáltatókat. "Ha mégsem marad érvényben a korábbi előírás, a szolgáltatók joggal félnek majd a lopásoktól, és a kábelhálózatra, a műholdas vételre, vagy egyéb biztonságosabb rendszerekre szűkíthetik le a műsorszórást" - jelentette ki Dan Glickman, a szövetség vezérigazgatója.

Harry T. Edwards bíró azonban a tárgyalás követően ismét elítélte a bizottság korlátozó határozatot, és - némi iróniával - reményét fejezte ki, hogy a szórakoztatóipar a digitális televíziók után nem a mosógépek piacát veszi górcső alá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supremo #11
    Ezek a pihent emberek unalmukban már nem tudják, hogy hogyan lehetne még az emberekből kifacsarni egy kis dohányt. Én kb. 2-3 éve nem is nézek TV-t, és abszolut nem hiányzik. Minek, úgy is csak a szokásos primitív és szenny műsorokat adják. Helyette rááltam a Divx-es cuccok nézésére, ott legalább csak azt nézem meg, amit érdemes. Szóval nem különösebben érdekel a dolog, és szerintem nem csak én vagyok ezzel így. Amúgy meg, ha még be is vezetnék a másolás védelmet, vajon mennyi idő kellene ahhoz, hogy a tévénket ki lehessen chip-eltetni?!
  • Tetsuo #10
    Akit marhának nevezel, az valszeg summa cum laude diplomázott a Harvardon és a Yale-en. A legmenőbb gazdasági szakemberek mint pl Soros György, olyan dolgokról tanultak és alkalmazzás is őket, ami a közösség fennmaradásával, az egészséges életfelfogással, a globális gondolkodással ellentétes; csak egy naon szűk réteg javát szolgálják.
    Pl közgazdász tananyag a háborúk pénzügyi hasznossága és kiaknázása.
    Amíg ilyeneket tanítanak, addig lesz MPAA is.

    Visszatérve a marha helyett jobb a m*****f*cker g*ci kifejezés.
  • smv #9
    Hát ez loool, no komment b@55z@ meg amelyik m@rh@ kitalálta. :PPPPPPPPPPPPPPPPPPP
  • Praetor #8
    4 éve nem nézek tévét...
    Sokkal hasznosabban el tudom tölteni azt az időt.
  • gz8 #7
    Nem vesztenél sokat. Két év tv nélkül.
    No jó, ebédnél hetente jó három alkalommal nézem egy picit a Discoveryt, alkalmasint a Spektrumot, de itt ki is merül az idiot box iránti vágyakozásom.
  • rolika #6
    na, még ez b.szan be...
    nem is néznék inkább tévét
  • toyotakacsa01 #5
    "Harry T. Edwards bíró ... reményét fejezte ki, hogy a szórakoztatóipar a digitális televíziók után nem a mosógépek piacát veszi górcső alá. "

    Hihi. Ilyen jófej bíró kellene minden MPAA-s tárgyalásra. :)
  • sghu #4
    Az anyátok pi**áját MPAA!!!
    Eddig nem érdekeltek a filmletöltések különösebben - inkább megvettem/megnéztem moziban -, de ez a mocskos tetű hozzáállás kihozza belőlem is az állatot! Innentől kezdve amikor csak tehetem, a vadiúj 4Mbit/s-es sávomat arra fogom használni, hogy leszedjem az összes filmet/zenét ami érdekel, és juszt sem fogok egy huncut vasat sem a továbbiakban ennek a parazita rablóbandának a támogatására költeni!!!
    RIAA, MPAA, die die die!!!
  • Roli #3
    Teljesen kivagyok már a sok szerzői meg egyéb jogos hülyeségekkel. Jó jegyezzék be, minek kell érte annyit fizetni? Ez a mai világ szinte csak a pénz körül forog, mintha csak az lenne az érték.
  • palika22 #2
    Most ez a korlátozás azt jelentené, hogy nem tudom felvenni nejemnek a Győzikét ami tele van reklámmal vagy más agyament műsort videora, vagy DVD-re a TV-ről? Vagy az HBO-t amire havidíjat fizetek? Hamár egyszerre csak egy filmet tudok nézni? Vagy az jelenti, hogy ez egy kizűárólag internetről működő TV csatorna, amire a TV-m egyből nyomja vissza a digitális jelet valamelyik warez szerverre, hogy töltse le más is?? Vagy nem tudok a jelből AVI-t készíteni? Nem értek ehhez a témához....