Berta Sándor

Betiltottak egy tévéműsor-cserélő szoftvert

A hamburgi tartományi bíróság betiltotta azt a programot, amelynek segítségével a TV-műsorok feltölthetők az internetre, illetve csereberélhetők, mivel a felhasználók megsérthetnék a fizetős adók jogait.

Az ügy akkor robbant ki, amikor a Premiere tévécsatorna feljelentette a TC Unterhaltungselektronik AG (TCU) céget. A kiváltó ok szerint a TCU által kifejlesztett Cybersky szoftver, amelynek a segítségével bárki felcsatlakozhatott a Cybertelly nevű tv-műsor cserélő rendszerhez. Aki feltelepítette a Cyberskyt a számítógépére, majd a PC-jét összekötötte a televíziójával, az éppen futó műsorokat továbbítani tudta az internetre.

Így bárki számára elérhetővé váltak a különböző tv-műsorok, legyen szó a szabadon fogható, vagy a fizetős csatornák - mint a Premiere vagy a HBO - műsorairól. Gyakorlatilag a módszer egy az egyben ugyanúgy működik, mint a hagyományos fájlcserélés, vagyis csak a két felhasználó számítógépe áll összeköttetésben egymással, nincs tehát szükség központi rendszerre.


A cég reklámjaiban korlátozások nélküli tévézést ígér

Az ítélet egyelőre csak elsőfokú és a két cégnek nem ez az első hasonló ügye egymással. A koblenzi székhelyű TCU már megnyert egy hasonló pert az RTL televízióval szemben és idén májusban akarta piacra dobni a Cybersky nevű szoftver kereskedelmi változatát. Erre azonban a perek miatt kicsit még várni kell, jelenleg a program csak a fizetős csatornákat blokkoló kiegészítéssel tölthető le.

Az ítélet indoklása szerint a bíróság azért tiltotta be a programot, mert a TCU nem tehet közzé olyan technológiát, amely lehetővé teszi a fizetős televíziók - mint amilyen például a Premiere - műsorainak ingyenes vételét vagy továbbadását. Ezzel a tevékenységével ugyanis a cég megsérti a szerzői és a szomszédos jogokat. A vállalat korábban úgy érvelt, hogy csupán egy egyszerű adatátvitel valósul meg. A bíróság egyúttal megtiltotta a TCU-nak a szoftver reklámozását is, mivel azokban (pl. Pay-TV ingyen) arra buzdította az embereket, hogy illegálisan hozzáférhetnek a fizetős televíziók műsortartalmához.

A Premiere-nél és a többi hasonló csatornánál azonban attól is tartanak, hogy a jövőben bárki fog egy webkamerát, ráirányítja a televízióban lévő adásra és az így készült anyagot teszi majd fel a világhálóra. Mindenesetre az ügy még koránt sem ért véget, lévén a cég fellebbez az elsőfokú ítélet ellen. Mint azt Petra Bauersachs, a TCU vezetője elmondta, egyelőre arra várnak, hogy kézhez kapják az ítélet írásos hivatalos változatát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #16
    digitális tv?:D a végén még arra is vírus jönne... :DDD
  • pemga #15
    Az analóg tv egy csökevény, de pl. Mo-n is lehet már digi műholdadásokat fogni. Igaz, annak is vannak jelentős hátrányai: a műsorokat akkor adják le amikor ők akarják, azt amit ők akarnak (jajj), és persze telenyomják reklámokkal. (Viszont több audio-sávot tudnak felnyomni, kereshető tv-műsorral, magasabb minőségben.) De ez így bőven elegendő számomra, hogy nagyon ne érdekeljen és fel se merüljön bennem, hogy valaha is újra tv-znem kéne.

    IPv6-ban amúgy van értelmes multicast, ami úgy működ(ne) tipikusan a műsorszórások esetén, hogy ha két router között ugyanaz kimegy több példányban, akkor elegendő lenne csak egyszer, és elegendő akkor megsokszorozni az adatot, amikor leágazik egy-egy folyam. Ez jó lenne pl. az online közvetítéseknél, mint mondjuk a tegnapi Airbus A380 maiden-flight volt :). Rengeteg sávszélt lehet vele megtakarítani.
  • Cat #14
    a késsel meg vágni, a dinamittal meg robbantani
  • Tetsuo #13
    Én simán mexüntetném ezt a sok problémát, be kell tiltani minden jogi gubanc okozóját: az Internetet! Meg minden olyan eszközt amiben memória van. Hiszen mind1ikkel lehet "bűnözni"!
  • Caro #12
    Nem tudom minek paráznak, a TV úgyis elavult és halálraítélt.(Legalábbis a jelenlegi nem interaktív, analóg formájában)
    A net sok mindent fog megváltoztatni a jövőben, és ennek hiába próbálnak az útjába állni.
    Még egy egy egyszerű VideoLan Player is képes ilyenre, nem kell ehhez külön szoftver, igaz a VLC-ben nem teljesen on-demand megy dolog, dehát be lehet állítani egy multicastot, aztán kész.
    Valaki egy picit átírja, már meg is van.
  • dez #11
    Dede, a cikk is éppen futó műsorról ír, és ha megnézed az oldalt, egyértelmű lesz hogy real-time (5-10mp késleltetéssel) "sugárzásról" van szó. Máskülönben egyszerűbb volna valamelyik ismert cserélgetőre feltenni, és annak már megvan a büntetőjogi kategóriája is.
  • Koppernikusz #10

    Nobel díjat nekik :(
  • arty #9
    nemnem, sokkal valoszinübb, hogy webkamerával fog hbot sugározni lowHQban ;))))

    istenem, ezek az agyatlan médiabirodalmak ... :( a világ vizfejei :(
  • Gabest #8
    Új cég, új név, azt' mehet tovább a bót.
  • Inquisitor #7
    Nem műsorszórásról volt szó ... hanem arról, hogy neked van HBO-d, és egy jó filmet leadnak, te meg pl. 2-3 óra múlva már meg is osztod.
    Bár az se rossz amit te írsz. :)