Gyurkity Péter

Újfajta másolásvédelem a Macrovisiontől

A másolásvédelmi technológiákra szakosodott Macrovision bemutatta a DVD-lemezeknél alkalmazandó új eljárását, amely a cég szerint jelentős mértékben hozzájárulhat a kalózkodás korlátozásához.

A vállalat a jelenleg kapható DVD-k másolásvédelmének elégtelensége miatt dolgozta ki az új technológiát, amelynek segítségével döntő előnyhöz juthatnak az illegálisan másolókkal szemben. A Macrovision szóvivőjének elmondása szerint a Ripguard DVD névre keresztelt eljárás semlegesíti a népszerű másolóprogramokat, és nagyban növelheti a kiadók forgalmát. "A titkosítási szabványok vagy működnek, vagy nem. A DVD-lemezekből származó profit hosszú időre Hollywood egyik legnagyobb bevételi forrása lehet - miért hagynánk többmilliárd dollárt az asztalon, ha tehetünk valamit az ügyben?" - hangzott el Adam Gervin, a Macrovision marketingigazgatójának nyilatkozatában.

Ezzel a lépéssel a vállalat ingoványos talajra lépett, mivel a másolásvédelmi technológiákat korábban a kiadókkal szorosan együttműködő vállalatok dolgozták ki és a kiadók nem nézték jó szemmel a tőlük független próbálkozásokat. A helyzet azonban mára megfordult, és a másolásvédelmi technikák nyilvánvaló kudarca a Macrovision megoldásának támogatására késztetheti a filmstúdiókat. Gervin elmondása szerint a cég szakemberei több éven keresztül tanulmányozták a másolóprogramok működését, és módosították a DVD-k enkódolását, amely így blokkolja ezen szoftvereket.

Az új technológia tehát nem igényel új hardvert, és ez rendkívül fontos a kiadók számra, akik már a következő generáció védelmén dolgoznak. Az új másolásvédelmi szövetség ugyanis - amelyben többek között megtalálható a Warner Bros, a Walt Disney, az IBM, a Sony, a Microsoft, és az Intel - a következő generációs DVD-lemezek védelmének kifejlesztését tűzte ki célul. Az Advanced Access Content System névre keresztelt technológia továbbra sem engedélyezi a lemezek másolását, de lehetővé teszi, hogy a megvásárolt filmeket az otthoni hálózat segítségével több eszközön is megtekinthessük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slylecz13 #48
    Sziasztok! Valaki nem tudna nekem abban segíteni, hogy hogyan lehet másolásvédetté tenni DVD filmet, amit otthon rakok össze (VIDEO_TS)? Tudom nincs olyan program, ami teljesen biztos lenne, de ha már nem lehet egyszerűen felmásolni az már nekem I. osztályú lenne. A válaszokért előre is köszönet...


  • Csaba #47
    Mire az új technika elterjed, addig évek telnek el. A DVD is még 2000 előtt bejött, de mindenütt csak olyan 2002 végére terjedt el, és még ma is sokaknak a sima videorecorder van csak. Manapság is minden film kijön sima video-kazettán, pedig már igen régi technika...
  • vax #46
    Talán az lesz a feltörés elleni harc egyik eszköze, hogy félévente dobják ki az újabb médiákat. Most blu-ray meg hd dvd, meg holografikus dvd. Jönnek a grey, red, yellow stb dvd. Mire meg van a törés már újabb a menő. :)
  • Fenjoy #45
    :)
    Minden rendszer,program feltörhető innentől kezdve...
    Kérdés: Optikai Adathordozóknak (CD,DVD) mennyi az életciklusok?

    Üdv:)
  • Robin Hood #44
    Az aztán télleg sokat ért... Pont annyit hogy ezután az eredeti NFSU2, HL2-höz is letöltöttem a cracket mert nem fogom az eredeti lemezt basztatni, meg különben se vagyok hajlandó kivárni míg mindig felpörög a lassú cd. Akkor inkább crack, és szopjon le az összes kiadó, már bánom hogy pénzt adtam ki daemon tools-szal inkompatibilis szarokért. Ezzel max annyit érnek el, hogy legközelebb fel se merül bennem a gondolat hogy megvegyem, hisz minek, úgyis crackelni kell hogy használható legyen, akkor meg legyen olcsó.
  • dez #43
    A hibajavító kódokkal játszó védelmeket nem mindíg lehet csak úgy lemásolni. Most sem lehet mindet.

    DVD: most is csak egy kódolt adatfolyamhoz férsz hozzá az olvasóból, íróból, azt még dekódolni kell. Most ez szoftveresen megy.

    Megoldható lenne, hogy olyan bonyi legyen a kódolás, hogy csak spéci HW tudja dekódolni. Azt sokáig nem tudnák megfejteni. Ekkor is elérhető lenne persze pl. asztali lejátszók kép-kimenete, de csak analóg formában.

    (Őőő, mindezt nem kellene neked tudni, ha ezt tanulod? ;) )
  • Hegyikecske #42
    Hacsak nem a lejátszás rovására megy ez a sok szar másolás védelem... Lásd audio cd-k anno... dirrket ugy csinálták meg h. nem lehet számítógépen lejátszani az olyan technikákkal védetteket, csak hifiben vagy cdlejátszóban, de még autórádióból se mindeben.. Egy srác megunta azt h. nem tudja gépen lejátszani, és annyi volt az egész h. az autorun-t kellett letiltani, aztán végül asszem el is ítélték, mert a shift lenyomásával akadályozta a program futását... LOOLLLL Mindenesewtre én is megőrülnék hogyha a jogtiszta eredeti cd-met lekorlátoznák... Már csak ezér is inkább letöltöm, de nekik is ez egy ördögi kör és amig nem hagyják abba nem fognak kikerülni belőle... Max kevesebben másolják de nem fog megszünni ugyse....
  • RelakS #41
    Ezeket a digitális másolásvédelmeket soha nem értettem. Ha van egy azonos méretű adathordozóm, és arra bájtról bájtra átírom a cuccot, akkor mit ért a másolásvédelem? Vagy mivel ugye blokkonként vagy hogy megy ez a cd-nél dvd-nél, mi van, ha lexarom a hibás blokkot, és egy az egyben átírom? Van egy levédett másolatom

    Ha meg pl 4,7-es dvd-re össze kell tömöríteni, akkor meg ha egyszer lejátszom valahogyan, azzal az erővel ki is menthetem az adatfolyamot. Akkor meg?!

    Fősulin használtunk egy Rational Rose nevű programot, és a tanerő mondott egy több milliós összeget, hogy másolásvédelem. Két héten belül meg volt otthon mindenkinek a progi :D
  • Laci73 #40
    Nem is kell az ilyen védelmet feltörni - bár szerintem lehetséges, mert idáig minden védelem elvérzett - hanem kijátszani. Megfelelően érzékeny rendszerrel, okos tömörítéssel a háttérben a DVD lejátszó kimenete - amin már maga a "kész" jelsorozat jön - ráköthető egy gépre, és már mehet is a rögzítés.
  • formatuq #39
    StarFuck v0.82Full.rar a neve