Alex

Alcatel-Microsoft: új IP-televíziós megoldás

A két vállalat által megkötött együttműködési szerződés célja, hogy felgyorsítsa a televíziós szolgáltatások következő generációjának bevezetését, és világszerte népszerűsítse őket a szélessávú szolgáltatók körében.

Az Alcatel és a Microsoft globális együttműködési szerződést kötött azzal a céllal, hogy növelje az IPTV (Internet Protocol Television) szolgáltatások körét a szélessávú hálózatokat üzemeltető cégek számára. A két vállalat várakozásai szerint a jelenlegi, precedensértékű megállapodás - a Triple Play (hang, adat, videó) megoldások egyik vezető szállítója és egy vezető szoftverszállító között - hozzájárul az IPTV iparág partneri rendszerének bővüléséhez, és elősegíti, hogy a távközlési szolgáltatók kiaknázhassák a világ különböző részein tervezett, jelentős léptékű IPTV-bevezetési projektekben rejlő lehetőségeket.


A szerződés értelmében a két vállalat közösen fog kialakítani egy integrált IPTV-továbbítási megoldást. Az Alcatel jelentős tapasztalatokat szerzett a szélessávú hálózatok, az IP-hálózatok fejlesztése, illetve a teljes körű multimédiás megoldások integrációja terén, míg a Microsoft élenjáró a digitális televíziózás, és a multimédiás szórakoztatóelektronika kezelőfelületeire történő fejlesztések szempontjából. A két cég integrált megoldásának köszönhetően reményeik szerint az IPTV-szolgáltatók csökkenthetik a szolgáltatás bevezetésével járó költségeket, és felgyorsíthatják a bevezetés folyamatát, így lehetővé teszik az IPTV megjelenését a tömegpiacon is.

A két cég szerint a felhasználóknak a világ minden táján előnyére válhat, ha a különböző eszközök használata révén, egyedi, személyre szabott szolgáltatásokhoz jutnak, és véleményük szerint ezek körébe már a televízió is beletartozik. A problémamentes, igény szerinti videolejátszás, az interaktív TV, a videokommunikáció, a fényképek, a zene és a videofelvételek megosztása, az online játék csak néhány példa arra a sokféle szolgáltatásra, amelyet az emberek igénybe vehetnek multimédiás otthoni hálózatukon.

"Az Alcatel és a Microsoft a szórakozás, a tájékozódás és a kommunikáció teljesen új világát nyitják meg a felhasználók előtt, amire a nagy teljesítményű szélessávú hálózatok és a korszerű szoftverek házassága ad lehetőséget" - jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #11
    Inside SBC's IPTV Factory
  • kicsizoz #10
    Szerintem 5 év múlva már nézhetsz itthon is ilyen adást. (legfeljebb kisérleti jelleggel)
    Gyorsabban jön majd, mind gondoljuk, a vezetékes telefon piac a kifutás/megszünés határán van, már csak addig üzemel, amíg bevételt termel, minden hagyományos telco cég keresi a folytatás lehetőségét, mível a mobil elvitte a beszédforgalmat.
    Mondhatjuk sok befektetni váró pénz keresi az új lehetőségeket. Ez Mo.ra is igaz, bár elöbb/emiatt az IP telefon jön :)
    Az antenna hungária elöbb valószínüleg bedobja a HDTV lehetőségét, de készülékek lassú terjedése miatt a cég történetének utolsó mérföldköve lesz ez, a megszünés elött...
    Így az IP telefon átállás sikeres bevezetése után teljes gőzzel az IP TV-é a fejlesztési keret, szóval, 5 év múlva már indul a kisérletezés nálunk is...
    (és közbe bilibe lóg a kezem?)

    Ide tartozik, hogy az IP telefon már nem kisérlet, hanem valóság, UPC, PANTEL, és a MATÁV is kisérletezik vele (ha jól hallottam), bár valszínüleg kivárásra játszik, csak akkor dobja be, ha már feltétlen muszáj.
  • shabba #9
    Jah még egy link a témáról.
  • shabba #8
    Az M$ jellemzően mindenbe beszáll amiben pénzt lát, ezen olyan nagyon nincs is mit csodálkozni. És persze igyekeznek úgy alakítani a dolgokat hogy a legjobban jöjjenek ki belőle.

    Az SBC amcsik egyik legnagyobb telecom cége, telefon, internet(adsl, kábel) és kábeltv szolgáltatási profiluk is van, szóval sok lábon állnak. Pár hónapja vásárolták fel a Qwest-et gerinchálózati szolgáltatót. Ez most úgyis trend amcsiban Verizon is erősen szemezget MCI-vel.

    Szerintem itt most a set-top boxokba kerüli softwarek terén megy a harc, ugye ha ez az üzlet beindul világszerte sok százmillió ilyen eszköz kerül majd forgalomba, ha az azokon futó "OS" és sw M$, meg a sugárzott tartalom is az ő kódolásával készül, meg a különböző jogvédős dolgokat csinálják azokból jó sok licence díjat össze lehet kalapozni.

    Ha tömegesen elteljed tuti megváltozik a televíziózás de ahogy mi le vagyunk maradva, ide talán majd 15-20 év múlva be is gyűrűzik ebből valami. A streaming ugyanúgy megmarad mint eddig csak mivel realtime lehet rögzíteni így a time shifting miatt nem biztos hogy valós időben nézel egy műsor. Pl. amíg kimész pisilni nyomsz egy pause-t addig a set-top veszi aztán te folytatod és 10 perc csúszásban leszel az elő műsorral. De persze lesznek VOD tartalmak is, mozifilmek amik megredeléses elven fognak lejönni mint egy online videotéka.
  • kicsizoz #7
    Értem, hogy sokat ölnek bele, mégegyszer le ne írd :)
    De az MS ilyenbe beszáll, azzal csak a gondunk lesz...
    Szabványokat igen mindig is akart elfogadtatni, és legtöbbször sikerül is neki (Melyik cég nem ezt akarja) de ő szinte mindig árral szemben teszi ezt, ez az amit nem neveznék uttörő szerepnek.

    A linket megnéztem volna de hát a szokásos MS hozzáállás talán: "The address type is unsupported" (pedig csak 1 video file....)
    Na majd meló után megnézem exporer-rel..

    Segítsetek/tanítsatok hátha jobban felfogom:
    Az SBC egy tévétársaság ugye?
    Ha a TV társaságok felöl indul a téma, akkor társaságonkánt más más eszköz kell majd a lejátszáshoz?
    Mert ügye ha az MS is benne van akkor komoly kompatibilitási gondok lesznek a különböző termékek között...
    (stratégia szerint MS nem játszik le más formátumot, más eszköze lejátszana, de MS mindig úgy modosít rajta, hogy ez ne sikerüljön...)

    Van egyáltalán értelme ezek után a TV csatornáknak?
    Nem úgy nézne ez ki, hogy vannak műsorgyüjtemények, ahonnan választok műsort, és vannak műsorkészítő stúdiók?

    És a terjesztés így akár lehetne egy független szolgáltató kezében is, aki mondjuk valamilyen tematika szerint válogatja össze a különböző csatorna műsorait?

    Hiszen a műsorszórás és a TV csatorna most is teljesen független cégek....

    Én annak örülnék, ha ez ezután is így maradna!
  • shabba #6
    A TiVo-hoz képest olyan rettentően új nincs, a spanyolviaszt senki nem fogja újra feltalálni. Emlegetik ez néha TiVo2-nek is, hisz annyiban más hogy IP alapokra helyezi nem pedig digitális műsorszórás van. Persze mi ideza azt sem tudjuk mi a TiVo max olvashattunk róla a neten, a digitális műsorszórás is oly távoli idehaza, HDTV szintén távoli álom, stb,stb. Az IP alapok sokkal nagyobb interaktivítást enged meg, még bőven szolgáltatási kínálatot, ezt az egészet kell fogyasztható formában összerakni és eladni a fogyasztónak. Persze ehhez kell a technikai háttér, ami idehaza nagyon elmaradott és alaposan le van maradva és még sok más.

    Ami cégeket az előbb felsoroltam azok főleg amcsik és ADSL fronton érdekeltek, de ott vannak még a nagy amcsi kábelcégek, közép és dél amerikai, európai és ázsiai szerződések. Sok cég már évekkel ez előtt dollár százmilliókat ölt már ezen pilot pjojectekbe. Alcatel is francia piacon próbál ennek az úttörője lenni, ugye ott talán saját fejlesztésű alapokkal csinálna IP alapú TV-t egyes ADSL2+ra építő szolgáltatók, most ez a házi rendszert próbálják "szabványosítani" az M$ megoldásaival.

    Pl. az SBC ezzel a set-top box szállítóval köt szerződést saját rendszereivel amivel 2-3 éven belül elég nagy lefedettségben szándékoznak piacon lenni. 2Wire

    Itt is van néhány video amiből meg lehet tudni pár részletet hogyan is képzelhetjük el a jővő televíziózását.

    Video Gallery
  • FTeR #5
    pedig nem kéne, szerintem olyat nehezebb mondani amiben nem vállal úttörő szerepet. márcsak ha azt nézzük, h mindent megtesz, h saját megoldásai váljanak szabvánnyá.
  • kicsizoz #4
    Ok, ezzel teljesen egyetértek, ez a jövő ez tény, alapjaiban változik meg a TV-zés...
    Én az MS uttörő szerepében kételkedtem csak...
  • shabba #3
    Ez már a sokadik megállapodás a sorban, kötöttek ugyanígy megállaposádi szerződést Verizonnal, SBC-vel, BellSouth-szal,Bell Canadával és másokkal már tavaly. Ezeknek a cégeknek meg elég komoly és konkrét terveik vannak a jővőre nézve. Be vannak jelentve ezek a projectek már elég rég, konkretizálva egyes telcokók hány éven belül hány milliárdot fordítanak arra hogy az előfizetők hány százalékához jusson el FTTP vagy FTTN és a megrövidült réz előfizetői hurokra milyen jellegű DSL technológiára terveznek átállni(ADSL2+,VDSL2). Ezekkel mekkora minimum sávszélek a célértékek azon hány SD vagy HD digitális vagy adás küldhető át, ehhez ki adja a set-top box-ot és az azt működtetű IPTV tehnológiát(ugye ez az M$) és a tartalmat. Világszerte nagyon sok országban sok dolog történik és elég konkrét tervek vannak amikre a távközlési cégek milliárdokat ruháznak be és erről elég sok infó is publikálódik a neten. Idehaza ezzel szemben állóvíz van és hallgatás. :(
  • kicsizoz #2
    Az MS az utóbbi években sehol nem vállalt uttörő szerepet.
    Szerintem itt sem fog. Ez inkább jelzés értékű megállapodás, miszerint figyelnek erre a területre, és várnak...
    Majd ha valaki csinál valami maradandót, majd megveszik cégestül :))