Berta Sándor

Franciaország­ban jogellenes a DVD-k másolásvédelme

Egy francia fellebbviteli bíróság precedens értékű ítéletet hozott, amely szerint egy DVD-n lévő bármilyen másolásvédelem sérti a vásárlók 1985 óta hatályban lévő jogát a magáncélú másolatok elkészítésére.

A precedens értékű per 2003-ban azért indult, mert egy vásárló feljelentést tett, mivel a Mullholland Drive című film DVD-jéről a beépített másolásvédelem miatt nem tudott másolatot készíteni egy VHS-kazettára. Erre azért lett volna szüksége, mert a filmet meg akarta mutatni az édesanyjának, aki csak videórekorderrel rendelkezik. A fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet és kimondta, hogy az érintett DVD-ket ki kell vonni a forgalomból és a vásárlót kártérítés illeti meg. Továbbá a bíróság úgy ítélte meg, hogy a DVD-ken lévő másolásvédelem sérti a francia felhasználóknak a magáncélú másolatok készítésére vonatkozó jogát.

Az ügyben a vásárlót az UFC-Que Choisir nevű francia fogyasztóvédelmi szervezet képviselte. Az UFC-Que Choisir szóvivője szerint az ítélet precedens értékű és gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Franciaországban forgalmazott DVD-k 80 százalékán van illegális másolásvédelem. A bíróság ugyanakkor azt is a vádlottak - nevezetesen a társproducer Alain Sarde Films cég, a Studio Canal televíziós csatorna és az Universal stúdió - nem hívták fel kellő mértékben a fogyasztó figyelmét a másolásvédelemre. Arra ugyanis, hogy a DVD-n ilyen védelem van, csupán egy CP nevű kis matrica figyelmeztette a vásárlókat.

Ugyanez a fogyasztóvédelmi szervezet egyébként beperelte az Apple-t és a Sonyt is, mivel szerinte a két vállalat megtévesztette a vásárlókat azzal, hogy az interneten zeneszámokat díjazás ellenében kínálnak letöltésre, de nem közlik, hogy ezeket csak a saját készülékeiken lehet lejátszani.

Szakértők szerint azonban az ügynek még koránt sincs vége. Amennyiben ugyanis a szórakoztatóipar veszít, akkor minden másolásvédelemmel ellátott DVD-t ki kell majd vonni a forgalomból és egyetlen ilyen terméket sem lehet majd a jövőben árulni Franciaországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hegyikecske #22
  YIiiiihhhhááá! :)) Végre egy jóhír:)) Kivi vok mien fejes volt az aki megmozgatta őket :))) Ha egy sima közönséges lett volna tuti nem lenne ekkora hír belőle ekkora vísszhanggal.. Azért itt legalább normális kezd lenni a törvény ha nem lenbne másolásvédem senkinek nem kéne feltörnie, szalha van ha nincs ugyse mennek vele semmire :) Az a bíróság kéne ide is! :D
 • TeszteloPontHu #21
  Elég lassan jutottak el idáig. A DVD idestova 10 éve van piacon... Igaz, most hallottam, hogy a magyar bíróságok most tűzték ki Dózsa György és társai perét. :)
 • Mike at home #20
  hehe
 • archkoven #19
  Húha! Úgy látom egy Fidesz-miép aktivistával van dolgunk!:)
  Légy éber, a választások közeledtével egyre sűrűbben küld majd A Vezér tüntetésre, nehogy lemaradj:))))
 • trabant #18
  Ha lenne elég közhangulat erre, nálunk is bevállalná 1-2 magát megválaszttatni akaró politikus a népszerűségének növelésére. De mivel nincs, a politikusnak meg van miből megvenni, hiszen a mi adónkból lébecol a parlamenten kívül (ülésre meg ugye nem jár, csak a pénzt veszi fel - szeretnék én is így "dolgozni"), így addig nem is lesz változás amíg a döntéshozókat erre rá nem káényszerítjük. Úgy láccik nálunk csak akkor mozdul valami ha lefoglalunk 1-2 hidat, vagy trakeszparádét tartunk a parlament előtt.
 • trabant #17
  Továbbá a bíróság úgy ítélte meg, hogy a DVD-ken lévő másolásvédelem sérti a francia felhasználóknak a magáncélú másolatok készítésére vonatkozó jogát.
  Ez mindenféle másolásvédelemre vonatkozik. A magyar törvényekben is benne van a biztonsági másolat készítésének joga, ezért már eddig is jogsértő volt nálunk is mindenféle ezt akadályozó kiadói buziskodás. Csak nálunk mindenki eltűri birka módjára a törvénysértést.
 • Koppernikusz #16
  csak így votább.
 • galocza #15
  én azt hiszem, hogy a szóban forgó jog a megvásárolt adathordozódról saját felhasználásra való (biztonsági) másolathoz való jog.
  ez esetben mind1, hogy vhs vagy dvd vagy pda a cél. mind1 olyan szempontból is, hogy bár a jog megvan, ha élek vele mégis rámhúzzák a vizes lepedőt.
  a törvényt csak neked és nekem kell betartani, a multiknak - mint annyi példa mutatja - nem.

  ps: többszörös jogsértő vagyok, mivel első dvdimről mind készítettem ripet, hogy kísérletezgessek videótömörítgetéssel. se én, se más soha meg nem nézte ezeket, de bontottam a rendet, börtönben a helyem 8(.
 • papabear #14
  Ugyan egy olyan országban, ahol még az üres adathordozókon is másolási adó van?
  Van nálunk egy olyan szervezet, ami az ég világon semmit nem csinál, ellenben mindden esetben tartja a markát, amikor egy zenét akarsz felhasználni.
  A legjobb példa, hogy egy Multi mobilcég multimédiás bemutatkozó CD-jére kellett feltenni az amúgy igen ismert reklámokban is használt zeneszámát -és nyilván többszörös jogokkal rendelkezett rá, sztem kilóra megvette az egész zenekart (nem magyar)- de a MAHASZ, az bezzeg tartotta markát. Milyen jogon? Nem hinném, hogy ebből az a zenekar bármit viszont látott volna....
 • galocza #13
  most már pár millió ember + 1.
  neveltetésedet hol szerezted? emberek is voltak ott?