Berta Sándor

Digitális multimédia fedi le egész Regensburgot

Egyre több az olyan program, amelynek célja a jelenlegi vagy a jövőbeni, még fejlesztés alatt lévő technológiák tesztelése. Most a bajor városban fogják tesztelni napjaink és a közeljövő csúcstechnológiáit.

Már eddig is számos intelligens ház-projekt indult, de most egy új program keretében Regensburg hamarosan egész Németország kommunikációs, multimédiás teszt- és modellvárosává válhat. A Bajor Szövetségi Tartományi Központ azt tervezi, hogy a Duna-parti városban egy az egész országban, de talán még egész Európában is egyedülálló módon elindítja a Digital Multimedia Broadcasting (DMB) nevű projektet. A program keretében Regensburgban bárki rádiót hallgathat, televíziós műsorokat nézhet vagy internetezhet a notebookján vagy a mobiltelefonján. Minderről Bettina Pregel, a Bajor Szövetségi Tartományi Központ munkatársa tájékoztatta a nyilvánosságot.

A DMB-technológia segítségével az idei esztendő második felétől kezdve lehetőség nyílik majd akár a helyi újságok elolvasására a mobiltelefonokon vagy rádió- és televízióadások meghallgatására, illetve megtekintésére. Ezenkívül Regensburgban bárki megteheti majd azt is, hogy emellett a notebookján megtekint egy virtuális városvezető programot, amely tájékoztatja a helyi nevezetességekről vagy a helyi szórakozási, kulturális esetleg bevásárlási lehetőségekről.

Mint azt Bettina Pregel elmondta, leginkább arra kíváncsiak, hogy a legkülönbözőbb rádió-, televízió-, írott és elektronikus sajtó technológiák miként lesznek képesek együttműködni. Ezenkívül új internetes tartalom-megjelenítési formákat és online szolgáltatásokat is le akarnak majd tesztelni. A bajor szervezet azonban nem titkolja, hogy regensburgi projekt csak az első lépés. A Digital Multimedia Broadcasting-technológiát később a 2006-os németországi futball-világbajnokságon is be akarják mutatni. Így lehetővé válna, hogy például a szurkolók akár egy kávézóban ülve is élőben nézhessék a mobiltelefonjaikon vagy a notebookjaikon az egyes mérkőzéseket és olyan funkciókat is használhassanak, mint a lassítás vagy a gólok és a helyzetek visszajátszása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!