Berta Sándor

Egységes másolásvédelmi szabvány készül

A Matsushita/Panasonic, a Philips, a Samsung, a Sony és az Intertrust Technologies célja egy egységes digitális másolásvédelmi szabvány létrehozása, és az eddig alkalmazott többfajta megoldás fokozatos lecserélése.

A nagyvállalatok már meg is alapították közös fejlesztési szövetségüket Marlin Joint Development Association néven. és azt tervezik, hogy az eddig alkalmazott többfajta DRM-szabványt fokozatosan egy egységes digitális másolásvédelmi szabvánnyal váltsák fel. A szövetség feladata ezenkívül az is, hogy olyan új irányelveket fektessen le, amelyek segítségével a jövőben minden típusú video- és zenei fájlt le lehessen játszani, illetve meg lehessen osztani. A szervezet próbálkozása abban a tekintetben egyedülálló, hogy eddig több vállalat is a saját szakállára próbálkozott DRM-szabvány kifejlesztésével.

Így tett többek között az Apple is, amely az iTunes online zenebolt-hálózatából letöltött zeneszámokat a Fair Play nevű digitális másolásvédelemmel védi, valamint a Microsoft, amely a Time Warner és a Thomson cégekkel közösen tulajdonosa a Content Guard nevű DRM-specialistának számító vállalatnak. Talal Shamoon, az Intertrust Technologies vezérigazgatója szerint a Marlint többek között az különbözteti meg a többi hasonló rendszertől, hogy több nagy szórakoztató-elektronikai és számítástechnikai cég is támogatja kifejlesztését.

Mint azt Mack Araki, a Sony szóvivője elmondta, átmenetileg több DRM-szabvány támogatása is szóba került az alapítócégek legutóbbi megbeszélésén. Tény, a vállalatok a közös Marlin-szabvány piacképessé válásáig is alkalmazni kívánnak valamilyen digitális másolásvédelmet készülékeikben. Több más szórakoztató-elektronikai és számítástechnikai társaság is jelezte, hogy érdekli az új szövetség, ám egyelőre konkrét belépési szándékról még nincsenek információk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #24
    az a baj a Microfossal, ha kell nekem egy tuzhely, akkor meg kell vegyem hozza a hutot, a porszivot es a mosogepet is
  • pemga #23
    Egyelőre a cégeknél sincs minden rendben :). BSA periodikusan meghirdet tömeges amnesztiát, amikoris kihívhatod őket a cégedhez, megnézik mid van, és aztán adnak egy számlát sok nullával a végén; cserébe nem jelentenek fel.
  • palika22 #22
    Szerintem is csak idő késleltetés bármi másolásvédelem. Nekem relatíve elég sok eredeti játék szofrverem van,(kb. 30-35 százalék, vagyis magasan az átlag felett, főleg magyar nyelvű játékok)Nade, egy 100e offiszkára és egy 40e XP-re már nekem se futja. Szerintem is egy "kis" árkorrekció kellene........ Nem értem, miért nem csinál Pl. a hazai Microsoft olyan akciót, hogy aki legális XP és Office progin dolgozik a munkahelyén, az kaphatna egy ugyanolyan csomagot otthonra MAGÁNCÉLRA kb. 20.000 Ft-ért? Persze nem kell semmi sallang, ilyen köny olyan csicsa-micsa stb. csak szipla CD-k szimpla tokban és kész! Szerintem ilyet nagyon sokan vennének..... (én is) Szerintem degeszre keresnék magukat.
  • pemga #21
    A listából ne felejtsd el a support-ot se :). Egyébként amit írsz, az egyre inkább kezd elterjedni. Magyarországon az OEM vasaknak nagy múltja van, hardware-t nálunk főleg így vesznek az emberek. Most már kezd elterjedni a "fapados" szolgáltatás is, pl. MaTel anyukája úgy ad úgy ADSL connection-t, hogy nem kapsz semmit: se telefonos support, se router, se szines-szagos magazin, install-cd v. tárhely, csak tisztán a minőségi szolgáltatás sallangok nélkül, jóval olcsóbban. Úgy tűnik kezdenek rájönni, h. erre is van igény.
  • _Rico_ #20
    Én szinte mindennel egyetértek:

    Sodi: totál igazad van, habár nincs bajom az angollal, de a szinkronos gammákkal nem lehet Dunát rekeszteni.

    Macc: Bizonyára sok $ elmegy a másolásvédelemre, de sztem a szar játékon nincs nagy védelem, a nagy cég aki jó játékot csinál annak meg talán ez már nem olyan nagy plusz költség. Persze nem biztos, hogy így van...

    Trabant: Hát igen. Ha napi szinten használnám az office-t akkor sem adnék többet érte mondjuk 10 lepedőnél, de azt is foghúzás effektussal.
    Másfelöl engem nem érdekel, hogy kapok e hozzá egy szar manuált, meg egy csirli-virli dízsdoboszt amit kitehetek a polcomra, és szép szines dvd/cd-t teszek a drive-ba. Nekem pont jó TDKn... :) De azért hozzátenném, hogy ha normális áron adnák a játékokat, akkor is ezt csinálnám, csak akkor meg is cselekedném azt a lépést amit a rlz-ek végén láthatunk: Ha teccik a gamma akkor támogasd & vedd meg!
  • trabant #19
    Inkább ez az általad fabrikált mese. Áruld már el nekem hogy egy 7-800 rongyos fejlesztőeszközt melyik egyetemista tud megvenni? És ki adna ki 100 rongyot egy szaros Office-ra, Windows-ra? Vagy te fizeted mindenkinek?
  • Gabest #18
    de abban megvan az összes i!
  • Anubys #17
    Az a baj, hogy nem ugyanannyit fizetsz, hanem kétszer annyit, viszont csak a töredékét keresed... :(
  • Tetsuo #16
    Ha elnökválasztáson indulsz, én rád szavazok!
  • Tetsuo #15
    Ez is jó indok! :)