Berta Sándor

Visszahódítaná a nettől a tévéhez a fiatalokat Al Gore

A televízió és rádió az internet térhódításával egyre jobban háttérbe szorul, bár a működésük még korántsem került veszélybe. Az egykori amerikai alelnök az interaktivitásban látja az egyedüli megoldást.

Egyre több szakértő véli úgy, hogy előbb-utóbb a hagyományos televíziózás és rádiózás már a múlté lesz és a helyüket átveszi majd a világháló. Al Gore azt szeretné elérni, hogy elsősorban az Egyesült Államok, de a világ ifjúsága is találja meg az internettől a televíziózáshoz visszavezető utat. Mindenesetre elég érdekes az elképzelés, lévén az egykori amerikai alelnök szerint mindez csak úgy lehetséges, ha a televízió átalakul egy némileg butított internetté. A varázsszó pedig az interaktivitás lehet.

Az úttörőnek szánt televíziócsatorna neve Current lett és a célja, hogy elsősorban a fiatalokat újra a képernyő elé ültesse. S hogy mindezt miként akarja Al Gore és csapat elérni? Nos, a repertoárban többek között olyan tételek szerepelnek, mint a házi készítésű videók, ezenkívül a friss hírek és a kulturális, akár alternatív irányzatú információk.


Gore 2000-ben alulmaradt Bushsal szemben
Gore az új televíziónál felügyelőbizottsági tagsági posztot tölt be, a Current székhelye San Fransiscóban lesz. Az exalelnök és Joel Hyatt üzletember összesen 70 millió dollárt gyűjtöttek össze a szponzoroktól és az ötletet támogató befektetőktől, majd megvásárolták a Vivenditől a Newsworld International nevű televíziócsatornát. Elvileg tehát minden készen áll a műsorsugárzásra. A Current idén augusztus elsejétől lesz fogható 19 millió amerikai háztartásban. Gore és Hyatt elsősorban a 18 és 34 év közötti korosztály tagjait akarják nézőnek megnyerni és nem tagadják, hogy jelszavuk az interaktivitás és a populizmus.

A Current a fiatal generáció szócsöve akar lenni, úgy, hogy az internet helyett a televízióban mondják el az emberek a véleményüket, miközben ne kelljen lemondaniuk az internet előnyeiről, köztük például az interaktivitásról sem. A nézők akár a házi videóikat is elkészíthetik és bemutathatják majd a műsorokban, a filmek elkészítéséhez pedig minden lehetséges segítséget, például videószerkesztő szoftvereket, illetve azok kezelési útmutatóját meg fogja nekik adni a csatorna.

A tervek szerint a műsorok felét a nézők fogják készíteni, de megtalálhatók lesznek a hagyományos televízióműsorok is. A Current programigazgatója tapasztalt szakember, David Neuman korábban évekig dolgozott a CNN-nél és a Walt Disney Televisionnél. A csatorna támogatói közt van például a Google is - egyik alapítójának, Sergey Brinnek nagyon tetszik az ötlet, mivel szerinte így videókat anélkül lehet majd eljuttatni az emberekhez, hogy olyan problémákkal kelljen közben foglalkozni mint a sávszélesség hiánya.

Al Gore úgy véli, a technikai fejlődés irányáról napjainkban már a fiatalok döntenek. Arra halad a világ, amilyen termékek iránt a fiatalokat érdeklődnek. A százezer dolláros kamerákból háromezer dolláros készülékek lettek, az egykor milliókba kerülő számítógépekből tömegcikkek. A Current bár még nem működik, ám egy videókészítő verseny kiírásával jelezte: számít az emberek kreativitására. A verseny 15 ezer dolláros fődíját három olyan amatőr filmes nyerte el, akik egy szatirikus minifilmet csináltak az amerikai választási reklámokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dead #30
    Inkább ülj Compúter elé
    az a legjobb
  • NEXUS6 #29
    Valamint: nincs semmi probléma a tv-n bemutatott szex-el.
    Csak arra vigyázzunk, hogy közben nehogy leessünk a készülékről;)))
  • BlackRose #28
    Vagy ahogyan Woody Allen mondta: "Ki mondja, hogy a TV nem oktató? Akármikor valaki bekapcsolja, én átmegyek a szobámba és olvasok egy jó könyvet..."
  • NEXUS6 #27
    egyébként jó kis kezdeményezés ez az algóros tv csatorna.

    5 év mulva minden internetes portál így fog kinézni;)
  • NEXUS6 #26
    Az a különbség a net és a tv között, hogy a net által olyan leszel, amilyen te magad is lenni akarsz. Ha szexéhes pornófan vagy akkor az leszel, ha agyilag túlhízott tudóspalánta akkor az, ha militarista állat kvékhívő akkor az lehetsz, ha konspiranci mániás sufniban örökmozgót építő ufóhívő akkor az. De közben mindíg tudsz előre felé haladni.

    Ha tv-t nézel akkor mindenképpen valaki olyanná válsz, amit valaki más szeretne hogy legyél!
  • Balo #25
    Természetesen nem, de a nap 1,5 óra futás (elen esetben foci) megvan. Tudom hogy a magyar se egy egészséges nemzet, de ha mindenkinek az a célja, hogy a lakosság TV-zzen, akkor a lakosság TV-zni fog.
    Az amerikaiak meg statisztikailag kövérebbek, mint egy átlagos európai.
  • Razgon #24
    Szerintem van, nem is kevés.

    Amíg tisztában van valaki azzal, hogy a Quake csak egy játék, addig sokkal jobb mint a TV-ben nézni valami degenerált akciófilmet, a fotelban punnyadva, passzívan, egyedül.



  • Yv@n #23
    Annál mondjuk talán nem gázabb, de ülj le nézz egy bulvár hírmüsort, vagy simán csak főműsoridőben az aktuális szappanoperát...siralom eléggé szerintem amit a tv-ben műsorként leadnak. Kb természetfilmes csatornák nézhetőek, illetőleg zenetv-k ha épp klippeket játszanak, és nem a tahó műsorvezető jópofizását adják.
  • s1lkforrent #22
    A szolgáltatásokért az interneten is ugyanúgy kell(ene) fizetni, csak a neten vannak "kiskapuk" melyekkel a fizetést ki lehet kerülni..
    Mondjuk annyiból mindenképp jobb a net, hogy az ember nem felejt el olvasni, kevésbé valószínű, hogy funkcionális analfabétává válik.
  • s1lkforrent #21
    Most tényleg van különbség abban, hogy haverokkal együtt megnézünk egy öldöklös akció/horror filmet, vagy halomra gyilkoljuk egymást Quake-ben?