Berta Sándor

Kiosztották a CeBIT Oscar-díjait

A Chip magazin egy nappal a Hannoverben megrendezett CeBIT-kiállítás zárónapja előtt hét Oscar-díjat osztott ki. Bár az elismerést a lap ítélte oda, ám figyelembe vette a szakma, illetve a látogatók észrevételeit, javaslatait is.

Nem csak a filmes szakma, illetve a weboldalak kaphatnak Oscar-díjat, de a leginnovatívabb vagy legérdekesebb termékek is. A hardver kategóriában az Oscart idén az Apple kapta, amely a Mac mini-vel egy olyan készüléket dobott a piacra, amely nem csak jól néz ki külsőre, de rendkívül kedvező az ára is. 499 euróért ugyanis a felhasználók egy teljes értékű, ám közel sem átlagos kinézetű számítógéppel lesznek gazdagabbak, amely mindenben megfelel napjaink számítástechnikai igényeinek.

A szoftver kategóriában az Oscar nyertese a Mozilla Alapítvány által fejlesztett Firefox böngésző, amely ingyenes, stabil, gyors és megbízható. A szakemberek körében egyöntetű az a vélemény, hogy a szoftver egyre jobb lesz és egyre inkább képes alternatívát kínálni az Internet Explorert használóknak.


A Freenet központi egysége nemcsak DSL Modem és WLAN router, hanem VoIP és Bluetooth kapcsolódásra is képes

A szórakoztató-elektronikai kategóriában a Sony PlayStation Portable (PSP), vagyis hordozható PlayStation készüléke lett az első. A PSP ugyanis nem csak konzol, de videó- és zenei lejátszó is egyben. Egyaránt lehet rajta játszani, filmeket nézni és zenét hallgatni, vagyis joggal kérdezhetik a felhasználók: a boldogsághoz mi kell ennél több? A telefonkészülékek Oscar-díját idén nem egy nagy mobiltelefon-gyártó cég terméke nyerte, hanem a német Freenet AG iPhone mobile nevű szolgáltatása, mely lehetővé teszi, hogy készülékünk mobil-, vezetékes és internetes telefon-hálózatban egyaránt használható legyen.

Az innovációs kategóriában az Oscar-díj az IBM, a Sony és a Toshiba által közösen kifejlesztett Cell-chipnek jutott. Bár ez a processzor csupán bélyeg méretű, ám mégis ő büszkélkedhet a világ jelenlegi leggyorsabb processzora kitüntető címmel. A fotózás világában a Konica-Minolta digitális fényképezőgépébe beépített rázkódás elleni képstabilizációs technológia érdemelte ki idén az Oscar-díjat. A forradalmi újdonságként beharangozott technológia kíegyenlíti a fotósok keze által keltett rázkódást, mozgást.

A Chip idén is kiosztotta a Citrom-, vagy más néven Anti-Oscart. A díjat évről-évre azok a vállalatok, illetve technológiák kapják, amelyek a szakemberek szerint a leginkább megakadályozzák, gátolják a technika fejlődését. A díj nem más, mint egy aranyszínű féktárcsa. Idén a Citrom-Oscart két konzorcium, a Blu-Ray Disc Szövetség és a HD-DVD Promóciós Csoport kapta. A döntés azért esett idén erre a két konzorciumra, mert mindegyik a DVD utódját akarja kifejleszteni, ám nem képesek együttműködni és egy közös szabványban megállapodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    A Citrom-díjjal egyet értek.
  • Ceb #1
    Helyes! Hajrá Firefox!