SG.hu

Az OpenAI ellopta Scarlett Johansson hangját

Scarlett Johansson közölte, hogy Sam Altman, a cég vezérigazgatója felhívta az ügynökét, és megkérte, hogy fontolja meg a hangja licencelését egy virtuális asszisztens számára. Ez volt a második ilyen kérésük az elmúlt egy évben - mondta Johannson, hozzátéve, hogy a válasz mindkét alkalommal nemleges volt. Johansson szerint az elutasítások ellenére az OpenAI olyan hangot használ, amely „kísértetiesen hasonlít az enyémhez”. Felbérelt egy ügyvédet, és felszólította az OpenAI-t, hogy ne használja tovább az általuk „Sky”-nak nevezett hangot.

Az OpenAI felfüggesztette a hang használatát. A vállalat a blogbejegyzésben azt írja, hogy az MI hangok nem utánozhatják szándékosan egy híresség jellegzetes hangját, és hogy "Sky hangja nem Scarlett Johansson utánzata, hanem egy másik profi színésznőé, aki a saját természetes beszédhangját használja”. Johansson számára az epizód az életet utánzó művészet szürreális esete: 2013-ban ő adta a hangját egy mesterséges intelligencia rendszernek Spike Jonze "A nő (Her)” című filmjében. A film egy magányos, introvertált ember történetét mesélte el, akit elcsábít egy Samantha nevű virtuális asszisztens, tragikus kommentárként a technológia lehetséges buktatóiról, ahogy az egyre valósághűbbé válik.

A múlt héten Altman az X-en közzétett posztjában egyetlen szóval, a „her” szóval utalt az OpenAI virtuális asszisztense és a film közötti hasonlóságra. Az OpenAI közölte, hogy adatvédelmi okokból nem oszthatja meg a hangért felelős szakemberei nevét. Azt mondta, hogy nem azonosított rendezőkkel és producerekkel dolgozott együtt, hogy öt hangot fejlesszenek ki a terméke számára: Breeze, Cove, Ember, Juniper és Sky. A hangokat tavaly nyáron vették fel San Franciscóban. Altman leszögezte, hogy "a Sky hangja nem Scarlett Johanssoné, és soha nem is volt szándék hasonlítani az övére”. "A Sky hangja mögötti szinkronszínészt még azelőtt castingoltuk, mielőtt bármilyen kapcsolatfelvétel történt volna Johansson kisasszonnyal. Johansson asszony iránti tiszteletből szüneteltettük Sky hangjának használatát a termékeinkben. Sajnáljuk Johansson asszonyt, hogy nem kommunikáltunk jobban”.


Johansson elmondása szerint szeptemberben kereste meg először Altman azzal, hogy adja a hangját az OpenAI jövőbeli asszisztensének. "Azt mondta nekem, hogy úgy érzi, azáltal, hogy én adom a hangomat a rendszernek, áthidalhatom a technológiai cégek és a kreatívok közötti szakadékot, és segíthetek a fogyasztóknak, hogy jól érezzék magukat az embereket és az MI-t érintő szeizmikus változással kapcsolatban” - írta nyilatkozatában. „Azt mondta, úgy érzi, hogy a hangom megnyugtató lesz az emberek számára.”

Az OpenAI a múlt héten mutatta be ezt az asszisztenst egy termékrendezvényen San Franciscóban. Mark Chen, a vállalat egyik kutatási vezetője az eseményen bemutatta, hogy az OpenAI hogyan kombinálta a ChatGPT beszélgetési képességeit az Apple Sirihez hasonló hangalapú asszisztens hangjával. Az OpenAI asszisztense egyszerre tudott zsonglőrködni a hanggal, a képpel és a videóval, így képes volt megválaszolni egy írott matematikai kérdést és válaszolni a kérdésekre. Johansson elmondta, hogy barátaitól, családtagjaitól és a nyilvánosságtól hallotta, hogy a Chennel beszélő hang pont úgy hangzott, mint az övé. Alissa Wilkinson, a The Times filmkritikusa azt írta, hogy az asszisztens hangja „egy kicsit Johansson tiszta, mély hangszínéből és egy csipetnyi énekhangból” árulkodott. Az eseményt követő interjúban Mira Murati, az OpenAI technológiai vezetője elmondta, hogy a Johansson hangjával való hasonlóság véletlenszerű volt, és a hangot nem úgy tervezték, hogy úgy szóljon, mint a színésznő.

A színésznő a legutóbbi prominens személy, aki azzal vádolja az OpenAI-t, hogy engedély nélkül használja fel kreatív munkáit. Az elmúlt évben az OpenAI-t szerzői jogok megsértése miatt beperelték szerzők, színészek és újságok, köztük az Authors Guild of America és a The New York Times.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • RJoco #10
  Szerintem neked kellene levenned a szívárványos szemüveged.
  Minden témában csak a hülyeséget osztod.

  Én nem álomvilágban élek. Én tisztában vagyok vele, hogy egy sz@r világban élek, ahol nem az emberiség jóléte a cél, hanem csak néhány ember jóléte a többi hátán. Ha te ezt nem látod, akkor az agymosásba fektetett pénz már megérte ezkenek az embereknek.
 • ZenMillitia #9
  Sky eredeti hangja Rashida Jones
 • ZenMillitia #8
  "ha valaki azt állítja, hogy az az ő hangja és nem szeretné, hogy használják, akkor jelezhesse és csináljanak másikat"
  Szivbol remelem,hogy ezt nem komolyan gondoltad. Te mifele alomvilagban elsz?
  Neha mozdulj mar ki a szamitogep mellol a rozsaszin szivarvanyos polodban.
 • ZenMillitia #7
  Scarlettke penzehes volt, nem tetszett neki a realis $. ezert az OpenAI csapat leszerzodott egy ertelmes novel. Emiatt Scarlettke hisztirohamot kapott. az OpenAi pedig levette a hangszint,hogy ne kelljen a hisztirohamait hallgatni evekig foleg,hogy a fereg ugyvedek biztos talalnak valamit amibe bele lehet kotni, mert sokmindenre meg torveny sem szuletett, kello befolyassal es $-zel azt tamadnak amit akarnak. Mivel nem akartak a mihaszna(!), arrogans(!), pokhendi(!), erteket nem teremto(!)(!)(!) csak erteket pusztito(!), rideg(!) ugyvedekre idot, $-t pazarolni, inkabb hagytak a f$.ba es ehelyett erteket teremto dolgokra koncentralnak, pl.: K&F.
  Lehet mas cukihangu noket leszerzodni.
  Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2024.05.23. 03:03:44
 • HubaBuba #6
  A lényeget mondd: megd*gtad vagy sem? ;)  Utoljára szerkesztette: HubaBuba, 2024.05.22. 12:54:04
 • Gabbbbbbbbbbbb #5
  Van igazság abban, amit írsz. Viszont ennek az lenne a vége, hogy teljesen véletlen generált hangok után is random emberek pereket indíthatnának.
  Vajon szándékosan embertelen hangot kell majd beállítani az összes MI-nek?
 • ximix #4
  Érdekes dolgok lesznek itt még az MI hajnalán.
  SJ, hogy egy cégnél megtiltotta nem lesz elég, itt kell valami globális tiltás féleség majd a kiválasztott(akkal) leszerződni.
  Hétköznapi embereknek meg, lehet olyan lesz, mint a cookie kezelés, hogy nyilatkoznod kell ha nem akarod, hogy a MI használja a személyes dolgaidat.
  Hangok, fényképek, videók ..ect
  A sok milliárd ember miatt lehet azért lesz az MI-nak robot hangja esetleg, mert egyszerűbb lesz, mint mindennap azt bizonyítani, hogy nem az xy-é.
 • Cat #3
  "Amúgy meg a mi esetünkben szerintem nem sok embert érint a külföldi színészek
  hangja."

  Azt ugye tudod, hogy egy kattintás átállítani?
  https://sg.hu/cikkek/it-tech/157056/az-emberi-hangokat-rekonstrualo-technologiat-mutatott-be-az-openai
 • RJoco #2
  Hírességek esetén sajnos muszáj.
  Különben simán vissza lehet vele élni. Főleg, ha politikusok hangját utánozzák.
  De szűkebb körökben akár üzletemberek is kárt szenvedhetnek. Főleg amcsiban, ahol egy feltartott hüvelykujj a csevegőben a korábban küldött szerződés elfogadását jelenti... Akkor mit okozhatna egy hang? Akár szándékosan rossz utasítás a rendőröknek, hadseregnek, stb.

  Amúgy meg a mi esetünkben szerintem nem sok embert érint a külföldi színészek hangja. Sokszor fogalmunk nincs hogyan is szólnak, mert mi a szinkronszínészeket hallgatjuk.

  Szerintem senki hangját ne utánozza. Bár ez lehet, hogy nagyon nehéz, így annyi kitétel lehetne, hogy, ha valaki azt állítja, hogy az az ő hangja és nem szeretné, hogy használják, akkor jelezhesse és csináljanak másikat.
  Utoljára szerkesztette: RJoco, 2024.05.21. 13:50:44
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  Erdekes dolgok ezek. Szerintem egy ember hangjat nem lenne szabad levedetni. Tul sok embernek van ugyanolyan/hasonlo hangja. (Beszed es enek) Pl. Ismerek egy not akinek -altam erzekelheto modon- teljesen olyan a hangja, mint edesanyame. Akarhanyszor hallom beszelni teljesen zavarba hoz ezzel.