SG.hu

Meghalt Robert Dennard, a DRAM feltalálója

A DRAM tette lehetővé a gyors és nagykapacitású adattárolást, amely a modern számítástechnika alapja. 91 éves volt. Elhunyt Robert H. Dennard mérnök, aki feltalálta a szilícium-memória technológiát, amely minden okostelefonban, laptopban és táblagépben nélkülözhetetlen szerepet játszik. Találmánya korábban elképzelhetetlen javulást eredményezett a számítástechnika adatfeldolgozási sebességében, teljesítményében és költségeiben. A halál oka egy kórházi bakteriális fertőzés volt - közölte lánya, Holly Dennard.

Dennard úttörő munkája az IBM-nél kezdődött az 1960-as években, amikor a számítógépes adatok tárolására és tárolására szolgáló berendezések drágák, terjedelmesek - gyakran szoba méretű gépek - és lassúak voltak. A mikroelektronika újonnan kialakulóban lévő területét tanulmányozta, amely szilíciumalapú tranzisztorokat használt a digitális információ bitjeinek tárolására. Dennard 1966-ban feltalálta, hogyan lehet egy digitális bitet egy tranzisztoron tárolni - a dinamikus véletlen hozzáférésű memóriának (DRAM) nevezett technológiát, amely az információt elektromos töltés formájában tárolja, amely az idő múlásával lassan elhalványul, és amelyet időszakonként fel kell frissíteni. Felfedezése megnyitotta az utat az adatkapacitás korábban elképzelhetetlen javulásához, alacsonyabb költségek és nagyobb sebesség mellett, mindezt apró szilíciumchipek felhasználásával.

A DRAM az azóta eltelt évtizedekben folyamatos fejlődés alapját képezte. Nagy sebességű, nagy kapacitású memóriachipek tárolják és gyorsan továbbítják az adatokat a számítógép mikroprocesszorához, amely azokat szöveggé, hanggá és képpé alakítja. A YouTube videók streamelése, a Spotify vagy az Apple Music zenelejátszása és az olyan mesterséges intelligenciával működő chatbotok használata, mint a ChatGPT, ezektől függ. "A DRAM tette lehetővé a modern számítástechnika nagy részét” - mondta John Hennessy, a Google anyavállalatának, az Alphabetnek az elnöke.


Dennard egy olyan koncepciót is kidolgozott, amely a mikroelektronika jövőbeli fejlődésének útiterveként szolgált. Az 1972-ben egy első tanulmányban debütált, majd két évvel később egy másikban továbbfejlesztette azt a fizikát, amely lehetővé teszi, hogy a tranzisztorokat összezsugorítsák, nagyobb teljesítményűek és olcsóbbak legyenek, miközben az egyes tranzisztorok által felhasznált energia szinte állandó marad. A Dennard-féle skálázás néven ismert elv kiegészítette az Intel társalapítója, Gordon Moore 1965-ben tett előrejelzését. Moore azt állította, hogy a szilíciumchipekre zsúfolható tranzisztorok száma körülbelül kétévente megduplázható - és a számítási teljesítmény és sebesség ezen a pályán felgyorsul. Jóslata Moore-törvény néven vált ismertté.

Moore törvénye a tranzisztorok sűrűségére vonatkozott egy chipen, míg a Dennard-féle skálázás elsősorban az energiafogyasztásra vonatkozott, és 2005-re elérte a határait: a tranzisztorok olyan apróvá váltak, hogy elektronok kezdtek elszivárogni, ami a chipek felmelegedését és nagyobb energiafogyasztást eredményezett. A kutatók szerint azonban Dennard megközelítése a technológia kihívásainak azonosítására maradandó hatással volt a chipek fejlesztésére. "A félvezetőiparban mindenki az ő elveit tanulmányozta, hogy eljussunk oda, ahol ma tartunk” - mondta Lisa Su, az Advanced Micro Devices vezérigazgatója, aki Dennard egykori kollégája volt az IBM-nél.

Robert Dennard 1932. szeptember 5-én született a texasi Terrellben, négy gyermek közül a legfiatalabbként. Édesapja, Buford Dennard tejtermelő volt, édesanyja, Loma Dennard pedig az iskolai büfében dolgozott. A család keletre költözött, amikor Robert még kisgyermek volt, és a texasi Carthage közelében egy egytantermes iskolában kezdte meg tanulmányait. A család később Irvingbe költözött, amikor az apja munkát kapott egy ottani műtrágyagyárban. Felnőttként Robert nagyra értékelte a művészeteket, H.G. Wells elbeszéléseit és Ogden Nash verseit olvasta, amelyeket legidősebb nővére, Evangeline hagyott hátra, amikor a második világháború alatt Texasból elutazott, hogy a hadsereg ápolónője legyen.

A Számítógépes Történeti Múzeum számára 2009-ben adott szóbeli interjújában felidézte, hogy számtalanszor hallgatott meg egy Sigmund Romberg-operetteket tartalmazó albumot. „Nagyon jó dolgokat hagyott hátra, hogy valamiféle értelmiségi karrierbe kezdjek” - mondta a nővéréről. A középiskolában jó tanuló volt, különösen matematikából és angolból, és azt tervezte, hogy egy közeli főiskolára megy. De a zenei hajlama más utat kínált: basszusgitáron játszott a középiskolai zenekarában, és amikor a Southern Methodist University zenekarának igazgatója meglátogatta, ösztöndíjat ajánlott Robertnek. "Ez volt az én lehetőségem” - emlékezett vissza Dennard.

Bár a zene volt a belépője, az egyetemen villamosmérnöki alap- és mesterdiplomát is szerzett. Később a Carnegie Institute of Technology-n, a mai Carnegie Mellon Egyetemen doktorált. 1958-ban Dennard az IBM-nél helyezkedett el, ahol egész pályafutását töltötte 2014-es nyugdíjba vonulásáig. Pályafutása során 75 szabadalmat jegyzett és számos tudományos kitüntetést kapott, többek között 1988-ban Ronald Reagan elnöktől a Nemzeti Technológiai Érmet, 2019-ben pedig a japán Inamori Alapítványtól a fejlett technológiáért járó Kiotói-díjat. Egy 2009-es interjúban, amikor arról kérdezték, hogy milyen tanácsot adna a tudomány és a technológia iránt érdeklődő fiataloknak, saját „nagyon szerény neveltetésére” utalt, és azt mondta, hogy „bárki részt vehet ebben”. "Van rá lehetőség” - mondta. „Ezek a dolgok nem maguktól történnek. Igazi emberek kellenek, akik ezeket az áttöréseket véghezviszik”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!