Berta Sándor

CeBIT: Koktélszerver Linux alapokon

Ki ne gondolt volna már arra, hogy a forró, nyári napokon milyen jó lenne, ha a számítógépünk mellette lenne a hűtőszekrény tele üdítővel vagy sörrel? Nos, valami hasonlót valósított meg öt freiburgi diák.

Az idei CeBIT-en mutatkozik be a német diákok találmánya. A koktélok készítése eddig nagy ügyességet, sok tapasztalatot és némi tudást igényelt. Az új termék egy koktélautomata, amelynek alapja egy Ben Hur Appliance Server. A diákok alig néhány hónappal ezelőtt fejlesztették ki a MixIt linuxos mixerprogramot, azóta működtetik egy pincében a Portable UNIversale Cocktail Assembler nevű mixgépet, a szervert a BenHur cég biztosította.


A MixIt egy Debian Linux alatt futó, nyílt forráskódú szoftver. A koktél-szerver kezelése vagy a szerver LCD-kijelzőjén keresztül, vagy televíziós távirányító segítségével lehetséges. A program először a belső receptadatbázist kutatja át a kért ital elkészítésének módja után, majd a különböző italtartályokból a párhuzamos csöveken keresztül annyi összetevőt pumpálnak át a koktélüvegbe, amennyi az adott ital receptje szerint szükséges. A pumpák egyébként arra is képesek, hogy nagyon sűrű, nyúlós folyadékokat is át tudjanak "szállítani" a koktéltartályba.

A Ben Hur Cocktail Server alapja egy 1,2 GHz órajelű Intel Celeron processzor, egy 120 GB-os tárolókapacitású merevlemez és 256 MB memória. Ezt egészíti ki tíz darab, egyenként tíz liter űrtartalmú italtartály, a pumpák és a teflonbevonatú tömlők. Az utóbbiakra azért esett a freiburgi diákok választása, mert állításuk szerint rendkívül könnyen lehet tisztítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    azt? hát kérlexépen a mixergép mellett mostantól szőke cica is lehet mer ehhez ész se kell (ellentétben a rendes koktélkeveréshez) és majd az teszi bele a cumódba bogyót :]
  • Pepito #2
    A dolog túl van bonyolítva.
    Miért nem hagyják a fiúk, hogy a gravitáció végeze a dolgát a pumpák helyett.

    No és még valami! Az olajbogyót ki fogja beletenni?
  • Mice #1
    :)))