Rónai György

A héten nyit a világ legnagyobb informatikai kiállítása, a CeBIT

Csütörtökön nyitja meg kapuit a világ legnagyobb számítástechnikai és telekommunikációs kiállítása. Az egy hét alatt a több, mint 60 országból 6400-nál is több kiállító fogja bemutatni a legújabb termékeit és fejlesztéseit. Az idei hannoveri CeBIT-en a tavalyihoz képest 200-zal kevesebb kiállító tartotta érdemesnek elmenni, a látogatók száma azonban így is elérheti majd a félmilliót.

A kiállítást hivatalosan Gerhard Schröder német szövetségi kancellár szerdán este, március 17-én nyitja meg. Az idei CeBIT fő témái között találjuk az UMTS mobiltelefóniás szabványt, az internetet és a szórakoztató-elektronikai eszközöket. Az idei CeBIT kiállítás várhatóan a játékok és a munka jövőjét fogja bemutatni. A csütörtökön megnyíló egyhetes hannoveri rendezvényen az elektronikai ipar szinte minden résztvevője jelen lesz legújabb csúcstechnológiás eszközével. Az észak-németországi városban 64 országból nem kevesebb, mint 6411 kiállító jelenik meg.


A közeljövőben már tömeggyártott termékek mellett az IT, a telekommunikációs és a szórakoztató elektronikai szektor is olyan újdonságokat mutat majd be, amelyek még csak részben, avagy prototípus formájában léteznek. Ilyen például a számítógépesített bevásárlókocsi, az interaktív otthon vagy az internet-kapcsolattal rendelkező autó.

Az idei CeBIT mottója: "A jövőben másként vásárolunk, másként adunk el, másként dolgozunk majd, tehát másként is élünk." Az új adatok szerint idén már vége a számítástechnikai ipar 2000 óta tartó visszaesésének, amely során a CeBIT látogatási indexe is folyamatosan csökkent. A Deutsche Messe, vagyis a CeBIT rendező cégének szóvivője, Eberhard Roloff próbálta mosollyal az arcán bejelenteni, hogy különféle költségvetési megszorításokra hivatkozva idén is több cég távolmarad a kiállításról. Így sok cég mindössze a legfőbb projektjeit, vagy képviselőit küldi a kiállításra, ami a látogatók számának csökkenését is magával hozza.

Annak ellenére tehát, hogy minden cég igyekszik magát valamilyen formában képviseltetni, néhány kiszálló versenyző is van, így például a Dell, az Infineon és a HP egyátalán nem lesz jelen. A rendező szerint főleg a németországi résztvevők száma csökken, azonban az ázsiaiaké például továbbra is nővekszik. Míg Tajvan 709 céget küld Hannoverbe, addig az USA 222-t, Anglia 198-at, Kína 189-et, Dél Korea 167-et, Hong Kong pedig 140-et, emellett pedig várhatóan a látogatóknak is 15%-a ázsiai lesz.

Bár a BITKOM német szakmai szövetség 2004-re már világszerte némi javulással számol az információ-technológiai és a telekommunikációs iparban, ennek ellenére évek óta folyamatosan és fokozatosan csökken a CeBIT-en megjelenő kiállító cégek száma. Ugyanez a visszaesés igaz a látogatók tekintetében is. 2003-ban még 560 ezren látogattak ki a hannoveri rendezvényre, idén már csak alig 500 ezer érdeklődőre számítanak.

A BITKOM szerint néhány területen, így például a kamerás mobiltelefonok, a digitális fényképezés, a notebookok vagy a biztonság iránt egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható az emberek részéről. Az információ-technológiai ipar célkitűzései között nem kevésbé ambíciózusabb célkitűzés szerepel, mint hogy kétszer olyan gyorsan növekedjen ez az ágazat, mint a többi gazdasági terület összesen. "Néhány nehéz év után a CeBIT várhatóan fordulópontot fog jelenteni" - nyilatkozta Willi Berchthold, a német BITKOM ipari szervezet elnöke, amely 1300 számítógépes és telekommunikációs céget foglal magában. "A mi szektorunk visszaszerzi gazdasági húzóerő szerepét."

Az IT és a telekommunikációs ipar azonban várhatóan ki fog lábalni a lassulásból, és az European Information Technology Observatory jelentése szerint idén már 4,3%-os növekedés lesz, 2005-ben pedig újabb 6%-os bővülést várnak. A fejlődés húzóágazata várhatóan a telekommunikációs szektor lesz, amely az egész piac 42%-át teszi ki.


Hosszú évek fejlesztő munkája, és rengeteg befektetett pénz után idén rengeteg harmadik generációs UMTS mobiltelefon lát napvilágot, amelyek gyors internetkapcsolatot, és fejlett képalkotási megoldásokat tesznek lehetővé. Noha az új szabványt sokan az ipar Szent Gráljának nevezik, egy előrejelzés szerint 2007-re az európaiak mindössze tizede fogja UMTS szolgáltatást használni, ez pedig azt jelenti, hogy a cégek legkorábban 2014 környékén láthatnak profitot belőle.

A 2003-as év a szakemberek szerint vízválasztó volt, hiszen - többek között - ekkor volt először megfigyelhető, hogy több digitális, mint analóg szórakoztató-elektronikai eszközt adtak el világszerte. A digitális készülékek értékesítéséből származó forgalom Nyugat-Európában 24,4 milliárd, míg az analógokéból befolyó összeg 20 milliárd euró volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)