Berta Sándor

Áremelkedés várható az online zenei piacon

A digitális zeneszámok és zenei albumok árai az online boltokban eddig szándékosan alacsonyak voltak, azért, hogy a vásárlók figyelmét felhívják erre a piacra. A kiadók szerint elérkezett az idő az emelésre.

A "beetető szakasz" annyira jól sikerült, hogy néhány év alatt napjainkra már több mint 200 millió zeneszámot töltöttek le a számítógépeikre a felhasználók a világ online zeneboltjaiból. A Financial Times Németországnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő menedzserek szerint azonban ennek az "aranykornak" hamarosan vége szakadhat, mivel a nagy zenei kiadók már jelenleg is arról tárgyalnak egymással, hogy például az Apple iTunes virtuális zenebolt-hálózatának árai túl alacsonyak és világszerte egységesen emelni kellene a digitális zenék árait.


Az elemzők szerint azonban egy ilyen lépés azt eredményezhetné, hogy a felhasználók többsége ismét az illegális másolatokat helyezné előtérbe, vagyis a fájlcserélő hálózatok népszerűsége és látogatottsága megnőne, míg a virtuális zeneboltoké csökkenne. Kérdés azonban, hogy az emiatt bekövetkező újabb bevételkiesést megengedheti-e magának a zenei ipar? Az illegális zenei kópiák ugyanis már így is évente kereken 2,4 milliárd dolláros kárt okoznak a zenei kiadóknak és a művészeknek.

Érthető, hogy az ágazat többi szereplője nagyon irigy az iTunes-ra, ugyanis az Apple zenebolt-hálózata értékesítette az edigg eladott nóták döntő többségét, részesedése 65 százalék ezen a piacon. Kérdéses ugyanakkor az is, hogy nem lesz-e túl nagy a zenei ipar által megfizetett ár azért, hogy megszűnjön az Apple piaci egyeduralma, és persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy sok vásárló már így is sokallja a virtuális zeneboltokban egy-egy dal letöltéséért elkért összegeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #12
    Hát, van aki sosem tanul :).

    Még jó, hogy épp most folyik egy per az iTunes ellen, az árak kontinensenként eltérő volta miatt. Erre még egy jó kis kartellezési-per, nyami :).
  • arty #11
    hogy buknának bele :(
  • HUmanEmber41st #10
    Az a legszebb az egészben, hogy a zenészek meg jó ha a bevétel 0,1 -ét megkapják a jogvesztőktől...
  • palika22 #9
    Az amcsi versenyhivatalt a monopóliumok tartják a kezükben és csak látszatintézkedést csinálnak, hogy a hüjjje amerikai azt gondolja működnek. Tipikus eset a Microsoft esete. Nagy herce-hurca, végül minden maradt a régiben. Egy-két milkát kiperkáltak és megnyugodtak a kedélyek. Az EU-ban jobban hátsón rúgnák őket. Azzal egyet értek, hogy ezzel a lépéssel újra a letöltés felé fordítják a figyelmet. Ahelyet, hogy mindenféle eszközzel, reklám, kedvezmények (pl. 3 fizet 4 kap) növelnék az egekig a forgalmat, árat emelnének vagyis csak harácsolni akarnak. Ezek tényleg akkora fa...ok, hogy lóbálni lehetne.
  • GulaSoft #8
    Hm hogy is van a kartel törvény?
    mivel a nagy zenei kiadók már jelenleg is arról tárgyalnak egymással, hogy például az Apple iTunes virtuális zenebolt-hálózatának árai túl alacsonyak és világszerte egységesen emelni kellene a digitális zenék árait.
    Mi az hogy megbeszélik az árakat. Ilyenkor hol az amcsi versenyhivatal?
  • clarus #7
    Elmennek a p****!

    "Az elemzők szerint azonban egy ilyen lépés azt eredményezhetné, hogy a felhasználók többsége ismét az illegális másolatokat helyezné előtérbe, vagyis a fájlcserélő hálózatok népszerűsége és látogatottsága megnőne, míg a virtuális zeneboltoké csökkenne. Kérdés azonban, hogy az emiatt bekövetkező újabb bevételkiesést megengedheti-e magának a zenei ipar?"

    Akkor minek emelni? Ha tudják, hogy ezzel nő az illegális letöltések száma és csökkenhet a bevételük. Nem elég az a 200milliós letöltés?? Ami tovább is nőhet, ha maradnak az árak.
    Vagy azzal kisérleteznek, hogy mennyi a maximum amit még le lehet húzni az emberektől, hogy letöltsék?
  • Commandante #6
    Szerintem meg egy olyan országban, ahol a selyemcukor dobozoló üzemben 13 dolcsi a nettó órabér, minden fogyasztó fogja be a pofácskáját, és perkálja ki a 10 dolcsit a CD-ért. Ha itthon a minimálbéres óradíj alatt lesz egy CD ára, akkor én is kussolni fogok, és lesz vagy 1000 eredeti CD-m.
  • LaPalma #5
    hogy a picsában is van ez? ha bemész a cd diszkontba, akkor 6-8 dolcsiért bármilyen lemezt megkapsz legálisan. erre ugy rámegy a bolt üzemeltetésének a cd gyártásának, szállításának stb költsége.
    ha bemész a ITMS-be, ott majdnem minden alub $9,99 egységesen. ott ugye van a szerver üzemeltetési költsége. és ehhez még hozzáadódik az adahordozóra (üres cd, memóriakártya, ipod, megafaszomsetudja mire) kivetett jogdíj. tehát már alapból többe kerül a legálisan letöltött zene. és még ez sem elég a kiadóknak? bekaphatják. mocskos módon felb@sz az ilyesmi. asszem rövidesen keresnem kell egy dc++ klienset
  • Robin Hood #4
    Ezek nem jogvédők, hanem jogi kiskapuzó sutyerákok.
  • Robin Hood #3
    Remélem minde itunes júzer visszatér a warezra. Szopjanak csak a kiadók, menjenek csak csődbe vásárlók híján! Ez kell nekik, meg nekünk is.