Berta Sándor

Egyre népszerűbb a legális online zeneletöltés

Az Apple, a Karstadt, a Sony, az AOL és a Coca-Cola után már az eBay és a Microsoft érdeklődését is felkeltették az online zeneletöltési piacban rejlő lehetőségek.


Steve Jobs és az iPod
Persze mindez nem véletlen, hiszen egyre inkább megéri zeneszámokat és zenei albumokat legálisan árulni vagy letöltésre kínálni az interneten. Az AOL szóvivője, Jens Nordlohne szerint az AOL ezen részlegének a forgalma idén március és július között 400 százalékkal nőtt. A kínálat 15 ezer darab zeneszám és zenei album. Az Apple a németországi iTunes virtuális boltjában 35 ezer dalt és albumot értékesít naponta! A T-Online havonta 100 ezer zeneszámot és zenei albumot tudott eladni. Kitört tehát az internetes zene-értékesítési őrület.

Kezdődött mindez az Apple iTunes virtuális zeneboltjának a megnyitásával, amelyet azért állított szolgálatba a cég, hogy növelje az iPod nevű digitális zenelejátszójának az eladását. Az ötlet bejött, hiszen azóta 100 millió dalt értékesítettek így. A négy iTunes-bolttal rendelkező országban óránként 20-20 ezer zeneszámot vagy zenei albumot adnak el.

Persze a siker annak is köszönhető, hogy a zenei ipar hadjáratot indított a fájlcserélő hálózatok (P2P) ellen, így fokozatosan megszűntek az olyan rendszerek, mint például a Kazaa által jelentett ingyenes, de illegális zeneletöltési lehetőségek. Ám az is igaz, hogy a felhasználók a túlzottan az előtérben lévő fájlcserélő rendszerek helyett találtak más, kisebb P2P-hálózatokat, mint például a WinMX és az Emule. Érdekesség, hogy ezeknek az "oldalaknak" még mindig nagyobb a látogatottsága, mint az iTunes-nek, a T-Online-nak (Musicload) vagy az AOL-nek.

Ám a P2P-hálózatokat még fel sem sikerült számolnia a zenei iparnak, máris megjelentek az utódaik: az internetrádiók, amelyek kiváló minőségben játsszák a legújabb dalokat és a régebbi slágereket. Időközben már számos olyan ingyenes program letölthető az internetről, amelyekkel egyszerűen és jól rögzíthető az internetrádiók adása. Ráadásul a streamripper-szoftverekkel még ezek az adatfolyamok is megszűrhetők, így a felhasználó csak azokat a számokat tölti le, amelyek valóban érdeklik. S hogy ez még ne legyen elég, lehetséges már több internetrádió műsorának egyidejű szűrése és letöltése is.


A németországi zenéket letöltő felhasználók száma (ezer fő)

A RIAA, vagyis az amerikai zenei ipari szövetség számára mindez bőven elég indok arra, hogy a fájlcserélő hálózatok után újabb "mételyt" találjon. Hiszen a szövetség szerint a P2P-rendszerek népszerű utódai lehetnek az internetrádiók. Az 55 évesek 56 százaléka nyilatkozott egy nemrégiben elkészült felmérésben úgy, hogy ha lenne lehetősége internetrádiót hallgatni, akkor gyakorlatilag kevesebb zenei művet venne meg. A RIAA emiatt már keresi a megoldást, ami szerintük az lehet, hogy lehetetlenné teszik a rádiók adásának a szűrését és egy beiktatott másolásvédelemmel megakadályozzák az adásokból kinyert zeneszámok csereberéjét.

Hasonló, az illegális másolatoktól való félelmek gyötrik a filmipart is. Mióta a Harry Potter és A Gyűrűk Ura trilógia már jóval a megjelenése előtt felbukkant az interneten, már szinte minden filmet hímes tojásként őriznek. A hatóságok a legutóbb a Majna melletti Frankfurtban okoztak érzékeny veszteségeket a filmkalózoknak, amikor is a frankfurti rendőrség és az államügyészség egy közös akcióban lefoglalta a helyi Johann Wolfgang Goethe Egyetem egyik számítógépét, amelyen a legújabb filmek szinte még "ropogós" illegális másolatai voltak megtalálhatók. A hálózati szerveren egy rendőrségi szóvivő szerint nem kevesebb, mint 200 különböző film és játék kalózpéldányát lelték meg.

A megoldás itt is a legális internetes filmárusítás népszerűsítése lehet. A T-Online például hétköznaponként 500, míg hétvégente 1000 filmet ad el. A konkurens Arcor cég kínálatában már 1300 film szerepel. Paul Gerlach, az Arcor szóvivője szerint havonta 7000 filmletöltést regisztrálnak. A filmek DVD-minőségűek. Az Arcor vezetője, Harald Stöber szerint azonban senki ne gondolja, hogy hatalmas bevételeik vannak: csak akkor kínálhatnak megfelelő alternatívát, ha olcsók maradnak.

Gerlach szerint egy másik indok az illegális filmletöltések mellett az, hogy túl sokáig kell várnia az embereknek egy-egy új filmnek a videotékákban való felbukkanására. Ez az idő gyakran fél-egy év is lehet, így a fájlcserélő hálózat nem csak olcsóbb, de gyorsabb megoldást is kínál - igaz illegálisan. Az Arcor vezetője úgy véli, most már kellően olcsók, ám a filmek videó- és DVD-tékákba kerülési idején van még mit rövidíteniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Huvarg #7
    Talán loggolják a boltok és vissza lehet keresni.
    Az infót pedig felhasználni marketingcélokra.
  • OPM #6
    azt hogyan ellenőrzik hogy melyik zenémet szedtem legálisan és melyiket nem?
  • [HUN]PAStheLoD #5
    Jah , lehet még vennék is .. mondjuk ha reális az ára ...
    amugy ezek honnantudják hogy épp hány fricc kazaaazik ?
  • GABOR16 #4
    Támogatom az ötletedet.
  • Frank99 #3
    SG!

    Ti nem akartok ilyen letöltést kínálni olcsón?
    Most nem hülyéskedem...
  • Csatti #2
    Most már kellően olcsók???
  • davos80 #1
    Persze...