Gyurkity Péter

Egyre több egyetem kínál olcsó zeneletöltést

A hallgatók követelésére egyre több amerikai felsőoktatási intézmény kezdi meg a felkészülést saját, olcsó és legális zeneletöltést biztosító rendszer kiépítését, amelynek révén elkerülhetik a kiadók haragját.

Egyes egyetemeken már szeptember óta elérhető a szolgáltatás, néhol teljesen ingyen, míg másutt havidíj ellenében - amely azonban így is jócskán elmarad a népszerű online zeneboltok díjaitól. A diákok azonban egyre több helyen követelik a legális letöltést biztosító rendszerek kiépítését, és az amerikai egyetemek nagy része hajlandó a változtatásokra. "Az ügyfélszolgálaton éjjel-nappal csörögnek a telefonok; a rendszeradminisztrátorok többségét rendkívüli módon sürgetik, és minél gyorsabban szeretnének valamilyen megoldást találni" - válaszolt az újságírók kérdésére Brett Goldberg, a denveri székhelyű Cdigix vezérigazgatója.

A cég 11 nagyobb egyetemen nyújt hasonló szolgáltatást, beleértve a Yale-t, és a Denveri Egyetemet. A sietség nem véletlen: kiadók által illegálisnak tartott fájlcserélgető hálózatok különösen nagy népszerűségnek örvendenek a felsőoktatási intézményekben, ahol a megfelelő sávszélesség birtokában - és az ellenőrzés hiányában - nap mint nap óriási adatforgalmat bonyolítanak le.

"A hallgatók nem szeretnének bíróság elé kerülni, és ezen félelmük teljességgel érthető" - jelentette ki Tom Warner, az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) technológiai igazgatója. Elmondása szerint az egyetem 16 részlegéből mindössze négy biztosít zeneletöltő szolgáltatást, de a hallgatók kérésére januárban újabb két kampusz csatlakozik a programhoz. Hozzátette, hogy a zenehallgatás ingyenes, de a letöltés már pénzbe kerül - egy-egy letöltés átlagosan 85 centet kóstál.

A Michigani Egyetem a Cdigix megjelenése esetén 2,5 dolláros havidíjat kér majd a diákoktól, míg a Berkeley két dollárt kér ugyanazért a szolgáltatásért. A szolgáltatók azonban korántsem elégedettek az eredménnyel - a bevétel elmarad a korábban várt szinttől, és a vállalatok inkább abban reménykednek, hogy a hallgatók az egyetemről kikerülve újra előfizetnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fako #1
    hihetetlen. Ha nemtudjak behajtani a fogyasztokon, akkor megfejik az allambacsit. Campus program ugyanez, olyanert fizet az allam amit amugy nem vennek meg.