Berta Sándor

Egyre nagyobb a káosz az audioformátumok között

A zenei ipar Európa legnagyobb szakmai rendezvényére, a Popkomm fesztiválra készül Berlinben. Így talán nem véletlen, hogy pont most éri a legtöbb kritika a zenei kiadók online eladási-letöltési stratégiáját.

A zenei ipar legnagyobb kritikusává az elmúlt napokban egy jelentős személyiség vált, akinek a szavaira még a kiadóvezetőknek is érdemes odafigyelniük. A szóban forgó úriember pedig nem más, mint Karlheinz Brandenburg, az MP3 audioformátum kifejlesztője. A szakember úgy véli, hogy a jelenlegi egyre terjedő formátumkáosz csak lassítja a zenei piac fejlődését és egyúttal felelős a csökkenő zenei eladásokért is. A felhasználók ugyanis egyszerűen elvesznek a sok audioformátum között és a digitális másolásvédelmi eljárások (DRM) tengerében, ráadásul az utóbbiak miatt senki nem lehet biztos abban, hogy az adott fájlt az ő készüléke lejátssza-e.

Brandenburg egyszerűen érthetetlennek tartja, hogy miért van szükség arra, hogy minden cégnek külön formátuma és megoldása legyen. Elég csak az Apple-re (AAC és Fairplay-DRM), a RealNetworksre (AAc és a Helix-DRM), a Sonyra (ATRAC3) és a Microsoftra (Windows Media) gondolni. Ezeknek a cégeknek mindegyike az adott dalokat csak a saját formátumában teszi hozzáférhetővé, ráadásul ezeket a dalokat általában csak a vállalatok saját lejátszókészülékeiben lehet lejátszani.

Az mp3 atyja már korábban óva intette a vállalatokat attól, hogy formátumok tucatjaival árasszák el a piacot, mert ezzel csak magukra haragítják az embereket, és a felhasználókat akaratlanul is felbőszítik és a fájlcserélő hálózatok karjaiba üldözik. Hiszen ezeken a rendszereken az összes zenei fájl általában mp3 formátumban elérhető, amely nem másolásvédett és amit gyakorlatilag bármilyen zenei lejátszókészüléken le lehet játszani. Brandenburg úgy véli, minden bizonnyal a profitéhség miatt nem hallgattak rá a kiadók. Ráadásul a formátumkáosz miatt ki sem lehet számítani, hogy egy adott tárolókapacitású merevlemezen mennyi zeneszám fér el. Mindenesetre a kiadók közül egy sem kívánt reagálni a szakember által elmondottakra, és talán legbelül a zenei ipar vezetői is tudják már, hogy nem valószínű, hogy van menekvés ebből a helyzetből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mechorg #5
    én is
  • Tetsuo #4
    1et értekö
  • lola #3
    Tök mindegy, hogy milyen formátumot találnak még ki, az MP3 eddig is megfelelt, ezután is jó lesz (nekem). Azt meg elég nehéz védeni. A zenét pénzért letölthető formátumban ajánlók meg elmehetnek a picsába. Ha már fizetek, akkor eredeti CD kell, nem pedig egy agyontömörített valami, amit ráadásul csak speciális céleszközön hallgathatok meg, illetve nem tudom kedvem szerint archiválni, stb.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    mert túl biztonságosak :D
  • quentit #1
    Hát igen, ezek az on-line boltosok elmebetegek.

    Pl. nemrég rendeltem az Amazon-ról egy e-book-ot, azt írták rögtön letölthető, de b*sznak elküldeni a link-et. Inkább megnézem warez-ba, mert ez a fizetek érte nem működik... Tegnapra ígérték...

    A warez minden szempontból jobb, higyjetek nekem. MIÉRT NEM MŰKÖDNEK AZ ON-LINE SHOP-ok JÓL????