Gyurkity Péter

Kilencszeresére növekedett a legális zeneletöltések száma

Az IFPI adatai szerint 2004-ben több mint 200 millió dallamot töltöttek le a felhasználók az előfizetéses szolgáltatásokon keresztül, amely 900 százalékos növekedést jelent 2003-hoz képest.

A hatalmas növekedés természetesen elsősorban az Apple érdeme, hiszen a vállalat vezető pozíciója megkérdőjelezhetetlen, és egyes számítások szerint a 90-95 százalékot is eléri. Az IFPI Digital Music Report 2005 néven tette közzé felmérését, amely szerint a legális zeneletöltés továbbra is terjedőben van, de további lépésekre van szükség, hogy tájékoztassák a felhasználókat az előfizetéses szolgáltatások előnyeiről, és visszaszorítsák a szerzői joggal védett anyagok illegális terjesztését.


Az utóbbi három hónapban zenét vásárló amerikaiak aránya


Az amerikai zeneszám-eladások millióban, az album és streamvásárlások nélkül

A tavalyi év kétségtelenül vízválasztó volt az online zeneboltok történetében, hiszen míg 2003-ban mindössze 50 szolgáltatás működött világszerte, 2004 végére ez a szám 230-ra ugrott, és jelenleg mintegy 30 országban működik ilyen szolgáltatás. A sikerből a nagyobb kiadók is részesülnek, és egyes becslések szerint a kiadók bevétele százmilliókban mérhető.


A zenelejátszó készülékek elterjedtségének növekedése országonként

Az IFPI jelentése a Jupiter elemzésére hivatkozik: a piackutató cég ugyanis nemrég közzétette, hogy a digitális zenei piac értéke 2004-ben elérte a 330 millió dollárt, és a növekedés idén is folytatódni fog. A Jupiter számításai szerint az idei évben megduplázódhat a szolgáltatók forgalma, és egyre több felhasználó választja majd az előfizetéses szolgáltatásokat az olyan fájlcserélgető programok helyett, mint a Kazaa, vagy a Grokster.


Az illegális letöltések hatása a rendszeres zenevásárlásra: 54% nem változtatott szokásain, 36% kevesebb zenét vesz, 10!% több zenét vesz

Szakértők szerint a hat legnagyobb európai zenei piacon végzett felmérés alátámasztja az IFPI és a Jupiter előrejelzését: a válaszadók 31 százaléka ugyanis az idei évben tervezi az átállást, míg az egy évvel ezelőtt elvégzett felmérésben csak a felhasználók 22 százaléka gondolkozott az előfizetésen. Az IFPI szerint azonban van még mit javítani: megfelelő reklám esetén ugyanis a 16-29 évesek körében ugrásszerűen növekedne az előfizetések száma, és a jelenleginél jóval többen vennék igénybe az online zeneboltokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Esrohnoil #4
    900% sztem úgy jött ki h. eddig nem igazán volt legális a zeneletöltés...
  • Praetor #3
    Marhaság. Valamit elszámoltak...
  • Macc #2
    persze hogy nem, azt szamolgatjak mindig, hogy mennyit toltenek le, es az vesztesegkent konyvelik el. Az mar nem teszik kozze, hogy mennyit kaszalnak.
  • Ch_Slater #1
    ugyse lesz elég még ez se a kiadóknak. még több pénzt akarnak...