Gyurkity Péter

A zeneipar eltökélt a p2p-ellenes perekben

A zeneipar nemzetközi szövetségének vezetője szerint a fájlcserélgetők ellen indított persorozat egy kíméletlen háború része, ami több éves hallgatás után jelzi a kiadók eltökéltségét.

"Hosszú éveken át a zeneipar hallgatott, és csendben figyelte a kalózmásolatok terjedését. Mindent megtettünk a vásárlók felvilágosítása érdekében, és a bírósági perek csak végső megoldásként jöhettek számításba, akkor is csak a legnagyobb károkat okozó felhasználókkal és szervezetekkel szemben. Hangsúlyozom, ettől egyikünk sem érzi jobban magát" - jelentette ki John Kennedy, a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetségének elnök-vezérigazgatója.

Elmondása szerint tavaly összesen mintegy hétezer esetben kezdeményeztek bírósági eljárást a jogvédett tartalmak illegális megosztása miatt. Az igazgató egyben elismerte, hogy nincs értelme egy esetleges győzelemről beszélni, de a küzdelmet ennek ellenére folytatni kell, hiszen nincs más út. "Bolond, aki a kalózkodás felett aratott végső győzelemben reménykedik, de küzdenünk kell, mert enélkül még rosszabb lenne a helyzet. 2005-ben várhatóan még több pert indítunk, de talán egyszer eljön az az idő, amikor már nem lesz erre szükség" - fejtette véleményét Kennedy az ágazat vezetőinek cannes-i konferenciáján.

Az elmondottak alapján a zeneipar továbbra is a kalózmásolatok számlájára írja az elmúlt években fokozatosan csökkenő bevételeket, és az ágazat vezetői a p2p hálózatok, és a fájlcsere megtörésében látják az egyedüli kiutat. Kennedy számításai szerint tavaly már némileg javult a helyzet, és nem csökkentek az eladások, mivel az online szolgáltatások kiegyenlítették a kiadók csökkenő forgalmát.

Elemzők szerint a fájlcserélgetők ellen indított perek, valamit az olyan online szolgáltatások terjeszkedése, mint a Napster vagy az iTunes, visszafogták a p2p hálózatok növekedését, és a felhasználók egy részét a legális útra terelték. A küzdelem azonban még korántsem dőlt el, és továbbra sem lehet tudni, hogy fájlcserélgető hálózatok túlélik-e a kiadók által indított hadjáratot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #17
    Nem mindegyik biztosít anonimitást (pl. Dc-ben is látható a letöltő IP címe). A szolgáltató pedig alapos gyanú esetén kiadja az IP cím tulaját.
  • stukov #16
    Azt nem értem, hogyha a p2p szoftverek anonimitást biztosítanak, meg a szolgáltató nem adhatja ki az IP-met, akkor hogy perelnek be?

    .."egyes becslések szerint a kiadók bevétele százmilliókban mérhető." <---- A filecsere ellenére is egyre nő a bevételük.. akkor meg mit pampognak?


  • Mike at home #15
    mi meg eltokelten nem veszunk meg egy cd-t sem

    nincs warez?

    nem baj, akkor sem

    egyebkent is utalom az mp3-mat, alapvetoen
  • intrex #14
    Most bezzeg azt mondja a tisztelt zeneipar, hogy micsoda szuper dolog ez az online zenebolt, magyarországon viszont éppen azért nincs itunes music store, mert képtelenség közös nevezőre jönni ezzel a magát csak zeneiparnak nevező lila csürhével.
    Vegyék már észre, hogy a fejétől büdösödik a láb.
  • Myron #13
    ja de már itt az eXeem és baszhatják.
  • neonlight #12
    meg tok jo hogy van ilyen online zenevasarlas pl itunes meg msn music, csak epp Magyarorszagrol egyik sem hasznalhato, ahogy paypal sem a fizeteshez. addig mirol beszelunk...?
  • Ch_Slater #11
    fakk. elirtam a linket.
    meg1x: online zenepiac
  • Ch_Slater #10
    egy multkori cikkben meg arról volt szó, hogy mennyire belendült az Online zenepiac
    idézet:
    "A sikerből a nagyobb kiadók is részesülnek, és egyes becslések szerint a kiadók bevétele százmilliókban mérhető."

    egyébként a legkönnyebb a kalózmásolatok számlájára irni a csökkenő bevételeket. lehet hogy nem kéne minden szart kiadni és akkor vennék a lemezeket.
  • floatr #9
    Jaja. Képtelenek beismerni még maguknak a budin ücsörögve is, hogy tiszta bukta egy kiadott lemez. A rajta lévő zenék igen nagy része alkalmatlan arra, hogy emberek egynél többször meghallgassák. Két-három ilyen pofára esés után az emberek nem fognak szemetet venni.
    A fizetős tartalomszolgáltatásnak is csak úgy van jövője, hogy nem teljes albumokat kínál, hanem válogat, rangsorol, minősít.
  • HUmanEmber41st #8
    A vízfejek nagyon ellenállók..
    Ha csak ott kell ülni néha az irodában, aláírni néhány szerződést, és ezzel miliókat keresni...senki sem adná fel szívesen..
    Egyszer belegondolhatnának,mi lenne akkor, ha csak az ügyvédet kellene fizetni, meg 1 szerverhostingot.
    Fent lenne waw-ban, meg mp3 ban a zene és kész.1 SMS, és máris jöhet a musica. Aki meg CD-n akarja megvásárolni, az fizessen érte (jó sokat). A kedvenceket úgyis hordozható lejátszón viszi magával mindenki ~99% mp3 ban.