Berta Sándor

Újabb fájlcserélőket perelt be a RIAA

Bár már eddig is több, mint 4 ezer felhasználót perelt be az Amerikai Zenei Ipari Szövetség (RIAA), ám a szervezet nem nyugszik és folytatja a hadjáratát - újabb 896 személy ellen inditottak eljárást.

A szervezet most 744 egyelőre ismeretlen és 152, a korábbi ügyekben már azonosított fájlcserélő ellen indított jogi eljárást. Utóbbiakat azért perelte be a RIAA, mert nem voltak hajlandóak a peren kívüli megegyezésre, így kikerültek a szervezet úgynevezett amnesztiaprogramjából. A 744 felhasználó ellen benyújtott vádiratot az úgynevezett John Doe-eljárás keretében vizsgálják - az Egyesült Államokban így hívják azokat az eseteket, amikor nem lehet tudni az illető személyek személyazonosságát.

Mindez úgy lehetséges, hogy nemrégiben a RIAA kénytelen volt meghajolni egy bírósági döntés előtt, amely szerint az internet-szolgáltatók nem kötelezhetők arra, hogy kiadják az IP-címekhez tartozó felhasználók személyes adatait, abból a célból, hogy vissza lehessen követni, kik kínáltak illegálisan zenéket letöltésre a fájlcserélő hálózatokon. A RIAA ugyan idén júliusban elérte, hogy bíróság kötelezett egy kábelszolgáltatót arra, hogy kiadja a személyes adatokat, ám a testület ezt is csak úgy engedélyezte, hogy ha a szervezet konkrétan bizonyítani tudja, hogy valóban történt törvénysértés. Tehát az, hogy ha csak a gyanú áll fenn, hogy egy bizonyos IP-címről valaki ilyen tevékenységet folytat a bíróság szerint még nem indokolja a személyes adatok kiadását.

A RIAA mindenesetre tántoríthatatlannak tűnik. Hiába kénytelen elviselni időről-időre vereségeket - mint például a Grokster és a Streamcast ellen indított ügyekben is - a szervezet fáradhatatlanul halad előre. A Grokster és a Streamcast esetében a bíróság kimondta: nem lehet megtiltani, hogy valaki vagy valakik fájlcserélő szoftvereket fejlesszenek ki és üzemeltessenek, mint ahogy azért sem tehetők felelőssé ezek a magánszemélyek vagy cégek, ha a fájlcserélő hálózataikat a felhasználók szerzői jog-sértő tevékenységekre használják fel. A RIAA-t mindez azonban nem érdekli, mint ahogy az sem, hogy a fájlcserélő rendszerek legális célokra is szolgálhatnak. A szervezet tovább folytatja a harcot az általa bűnözőnek tartott emberek ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    Sok amerikai csak most tudta meg hogy Svédország nem az 50 állam 1ike.. :)
  • NEXUS6 #13
    Vidám kis levél "hahaha ... ezt az arcot!!!" - Shrek2, Csizmás Kandúr
  • Piscator #12
    Mostanában a tvben meg a mozikban (jár még valaki moziba? ja, a warezesek videókamerával;)) nyomatnak valami elég félreérthető reklámklippet. Amiben azzal riaagatnak;) mindenkit, hogy a másolás bűn. Ez mondjuk alapesetben nem igaz, de kit érdekel ugye.
    Járok havonta moziba.
    Amúgy az ilyen mozis másolás figyelmeztetések - főleg -a mit tesz a véletlen? Andrew Wajna birdoalomhoz tartozó mozilámcokban jelenik meg.
    Hát elég geci: "amennyiben ilyen jelenséget észlel, haladéktalanul értesítse a mozi személyzetét."=jelentsd fel a melletetted ülőt.

    Jegyár: 600-1200Ft.
    Megyek vissza a Vörösmartyba, Puskinba.
    Olcsóbb is, kevésbé amerikaiasabb is.
  • Güzüke #11
    Sokszor elgondolkodom, hogy mennyi ember foglalkozik teljesen felesleges dolgokkal...
    Az ilyen esetekben szoktam arra is gondolni, hogy mennyivel egyszerűbb lenne mindig magát a problémát megoldani pl. olcsóbb termékek, internetes terjesztés, szabad másolás, próbapéldányok, oktatási és egyéb kedvezményes termékek stb. Ja és gyors reagálás a piac változásaira :-)
  • comet #10
    Szerintem pedig a hír ami számít, bepereltek 1000 embert, aztán 10000 gondolja meg hogy letolt-e vagy fel...

    Mellesleg hogy röhögjetek:

    http://static.thepiratebay.org/dreamworks_response.txt
  • NEXUS6 #9
    Mostanában a tvben meg a mozikban (jár még valaki moziba? ja, a warezesek videókamerával;)) nyomatnak valami elég félreérthető reklámklippet. Amiben azzal riaagatnak;) mindenkit, hogy a másolás bűn. Ez mondjuk alapesetben nem igaz, de kit érdekel ugye.

    Amúgy szerintem ez egyrészt megfélemlítés, másrészt bizonyos emberek megbélyegzésére, azokkal szemben fizikai hátrány okozására felhívó tevékenység, és mint ilyen megvalósítja az uszítás bűntettét.

    Maj csak feljelenti őket is valaki.
  • rolika #8
    mi az, hogy a riaa-t nem érdeklik a törvényben foglaltak???

    akkor hogy várja el, hogy mást érdekeljen?
  • Cat #7
    nem értek egyet
    1. amikor a nácik elvitték a zsidókat nem szólalt fel senki ellene. Utána elvitték a cigányokat, majd a homoszexuálisokat, nem mondott senki semmit. Majd elvitték a papokat, és akkor már nem volt senki aki felszólaljon.
    2. attól hogy vmiről nem tudsz, ugyanugy megtörténik
    3. sztm ez pont rájuk üt vissza, nem pedig őket népszerüsiti.
    4. minket magyarokat is érint, én magam is 3 fórumon láttam nagy kiadotol származó levelet bemásolva, melyben a jogvédett anyag megosztásának illegális voltára hivják fel a fájlcserélőt használó figyelmét - ha nagyon érdekel keresek egyet
  • [HUN]PAStheLoD #6
    a riaa újabb fálcserélőket perelt be ...

    a fájcserélők újabb RIAA-s ügyvédeket koncoltak fel , melyről DVD készült ... a KaZaa -ról már le is töltheted

  • gz8 #5
    jopgos